Novosti

Facebook HFS
13.01.2014.
SLOVENSKI KINO! NA KRATKOM UTORKU
Kino Tuškanac, 14. siječnja 2014, 20.00

Slovenski kratki film i filmska publicistika u središtu su prvog Kratkog utorka u kinu Tuškanac u novoj godini. Uz gostovanje slovenskih filmaša, u utorak, 14. siječnja, bit će   predstavljen  „časopis za film i filmsko“ KINO!, a promociju će pratiti i izabrani filmski program. Čine ga dva filma koja je časopis KINO! u posljednje dvije godine proglasio najboljim slovenskim filmovima - sjajan dokumenatac o Karpu Godini Karpopotnik Matjaža Ivanišina i Filmske novosti 55 vodeće mlade slovenske filmašice Nike Autor, kao i svježe restaurirani  Piran – biser slovenskog primorja jugoslavenskog klasika Františeka Čapa.

Za nepunih sedam godina svojega postojanja ljubljanski KINO! postao je jedan od vodećih filmskih časopisa na području bivše Jugoslavije. Izlazi tri puta godišnje, a bavi se novim trendovima i pristupima u suvremenom nezavisnom filmu, filmskim studijima i kritici, ali i istraživanjem nedovoljno poznate slovenske i jugoslavenske filmske povijesti. Tako je dvobroj 11/12 bio u cijelosti posvećen povijesti slovenskog eksperimentalnog filma, a najnoviji 21. broj stvaralaštvu Františeka Čapa u povodu 100-godišnjice njegova rođenja.
Od 2012. uredništvo časopisa dodjeljuje najboljim slovenskim filmovima priznanje „France Brenk“ za posebno dostignuće u filmskoj umjetnosti.

Film Karpopotnik proizašao je iz želje autora Matjaža Ivanišina da snimi filmski portret Karpa Godine. Karpo je u sebi svojstvenom stilu rekao: može, ali pod uvjetom da se ne pojavljuje u filmu, kako u slici tako ni u tonu! Ivanišin je zato za polazište svoga dokumentarca uzeo danas većim dijelom izgubljen film ceste Imam jednu kuću Karpa Godine iz 1971, u kojem tada 28-godišnji redatelj i snimatelj putuje po selima Vojvodine. Četrdeset godina kasnije, Ivanišin s nekom drugom kamerom kreće na slično putovanje te snima poetičnu meditaciju o filmu, umjetnosti i sjećanju te time pokazuje da i filmska posveta autoru koji je bio veliki inovator može biti napravljena izvan standardnih obrazaca biografskog filma.

Dok se forma filmskih novosti u prošlosti upotrebljavala kao psihološko-propagandno oružje, u slučaju Filmskih novosti 55  koristi se kao istraživačko-propagandno oruđe. Filmske novosti 55 preambula su neformalnog istraživačkog propjekta o preplitanju slike i kapitalizma, u kojoj Nika Autor pokušava artikulirati njegova ključna tematska žarišta.

Kratki film Piran – biser slovenskog primorja nije samo propagandni uradak iz bogate riznice slovenskog turističkog filma. František Čap, češki režiser čiji je rad ostavio dubok pečat na slovenskoj i jugoslavenskoj kinematografiji, u svojem posljednjem filmu snimljenom u bivšoj federaciji napravio je kratak hommage mjestu koje je postalo njegov drugi dom, kao i njegovo vječno počivalište. Uz oštre zvuke Tartinijeva Đavoljeg trilera film je virtuoznom montažom nacrtao  portret srednjevjekovnog primorskog mjesta, njegove šarene povijesti i modernih ritmova, kao i suživota njegovih mještana s prekrasnom mediteranskom arhitekturom i morem koje ga okružuje.

Kratki utorak ugostit će Jurija Medena, člana uredništva časopisa KINO!, kao i dobitnike priznanja „France Brenk“ te autore filmova, Matjaža Ivanišina i Niku Autor. S njima će razgovarati kurator Kratkog utorka Ivan Ramljak.

Filmovi Karpopotnik i Filmske novosti 55 prikazuju se s Blue-raya, a Piran – biser slovenskog primorja s 35 mm kopije.

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji sa Slovenskom kinotekom. Ulaz na je besplatan. Filmovi su na slovenskom jeziku i imaju engleske titlove.

Raspored programa:
Piran – biser slovenskog primorja, František Čap, 1965., 10'
Karpopotnik, Matjaž Ivanišin, 2012., 50'
Filmske novosti 55, Nika Autor, 2013., 30'

Prijave za VAFI traju još 10 dana!

VAFI je internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin koji od 5. izdanja dobiva jednu novu dimenziju - natjecateljski program animiranih filmova rađenih za djecu i mlade... »više

Komemoracija Ivanu Ladislavu Galeti

Poštovani, Hrvatski filmski savez poziva vas da se zajedno s obitelji Galeta oprostimo od dragog nam kolege i prijatelja Ivana Ladislava Galete, na komemoraciji koja će se održati u velikoj dvorani kina Tuškanac, u petak, 10. siječnja 2014. u 12 sati... »više

In memoriam

Ivan Ladislav Galeta

(9. svibnja 1947. – 7. siječnja 2014.)
Duge kose i gustih brkova, najčešće u crnom, s kožnim prslukom i u visokim čizmama, odlučno bi koračao dvorištem Studentskog centra i odmah se vidjelo da ima stav... »više

Ivan Ladislav Galeta, prijatelj, čijem sam se radu divio

Danas, 7. siječnja 2014. umro je Ivan Ladislav Galeta, prijatelj, čijem sam se radu divio... »više