Novosti

Facebook HFS
07.11.2013.
Festival nijemog filma
Pssst! 2013.

Program ovogodišnjeg Pssst! festivala nijemog filma, koji se kao i uvijek održava u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, počinje prikazivanjem japanskih klasika Prolazni hir Yasujiro Ozua (1933) odnosno Tokijski marš (1929) i Osenin pad (1935) Kenji Mizoguchija, u četvrtak, 7. studenoga u 17.00 odnosno 19.00 sati, a svečano otvorenje Festivala nijemog filma je u 21.00, kada se prikazuje i prvi natjecateljski program u kojem su filmovi Eskim Homera Ramireza Tena, Meksiko, Hommage a Steven Spielberg Ante Kuštre, Hrvatska, Kratki film o ježu Kariema Saleha, Njemačka, Memento mori Daniela Wayllacea Riguera, Belgija, Nestala sreća Alexandera Heringera, Njemačka, Od oca sinu Nilsa Knoblicha, Njemačka, State Ksenije Jurišić i Marka Bjelovarca, Hrvatska, Oklopni kondom Tarzana i Araba Nassera, Palestina, Vjetar Roberta Löbela, Njemačka i Hladna zvijezda Kai Stänickea, Njemačka.

Noć prvoga dana završava još jednim japanskim klasikom, filmom Raskrižje Teinosuke Kinugasa, iz 1928. godine.

U petak u 17.00 na programu je španjolsko/francuska Snjeguljica Pabla Bergera iz 2012., a u 19.00 prezentacija DVD-ja Zagreb na filmu, prvi dio, o kojem će govoriti Carmen Lhotka, Tomislav Vujnović i Branimir Špoljarić.

U drugom natjecateljskom programu, ponovo u 21.00, prikazuju se Tiha agonija Octavi Espuge, Španjolska, Toaletni papirko Ognjena Ivanovića, Hrvatska, Nijemci Petra Novaka, Hrvatska, Trenutak u meni Davida M. Lorenza, Njemačka, A2042 Davida Castra Gonzálesa, Španjolska, Zadnja jesen Sofije Ilijeve, Bugarska, Nedavno u šumi Daniela van Westena, Njemačka, Vodeničko kolo Karla Castañeda, Meksiko, Alarm Marka Nikolića, Srbija, Ofelija: ljubav i privatnost – postavke Bin-Han Toa, Njemačka i Gubitak daha Ede Tagliavinia, Italija.

Na kraju večeri prikazuje se film Stranica ludila Teinosuke Kinugasa, Japan, iz 1926. godine.

Subotnji program započinje još jednim japanskim klasikom, filmom Tokijski zbor Yasujiro Ozua iz 1931. godine, koji se prikazuje u 15.00, u 17.00 na redu je Rođen sam, ali…istoga autora, iz 1932., a u 19.00 Automobilom kroz Afriku Rudi Mayera, Austrija, iz 1929. godine.

U 21.00 je proglašenje pobjednika i još jedna projekcija Snjeguljice, a u 23.00 završna svečanost na kojoj će goste zabavljati Oridano Gypsy Jazz Band.

Pojedine projekcije na Festivalu nijemog filma Pssst! 2013. glazbeno će popratiti pijanist Vitomir Ivanjek, Joe Kaplowitz & Band te Oridano Gypsy Jazz Band.

Organizator festivala je Centar za kulturu Trešnjevka, a pokrovitelj Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport. Partneri ovogodišnjeg Pssst!-a su Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski državni arhiv-Hrvatska kinoteka.

Koji će film od dvadeset i dva prijavljena iz Belgije, Bugarske, Hrvatske, Italije, Meksika, Njemačke, Palestine, Srbije i Španjolske biti proglašen najboljim i dobiti Velikog Brcka, prvu nagradu Festivala nijemog filma Pssst! znat će se u subotu navečer, a do tada ljubitelji nijemog filma, i oni koji će to tek postati, mogu uživati u japanskim i austrijskim nijemim klasicima te u recentnim radovima koji, za razliku od svojih desetljećima starijih uzora koji su najčešće snimani kao cjelovečernji filmovi u trajanju između jednog i dva sata, danas uglavnom traju od jedne do petnaest minuta. No, ljubiteljima pružaju jednaki užitak! 

Duško Popović

45. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Suha statistika

Na 45. reviju prijavljeno je 119 filmova, a među njima je bio četrdeset i jedan igrani, trideset i četiri eksperimentalna, dvadeset i jedan dokumentarni, sedamnaest video spotova i samo šest animiranih ostvarenja... »više

Argentinska večer u kinu Tuškanac

Veleposlanstvo Argentine u Budimpešti i Hrvatski filmski savez pozivaju vas u četvrtak, 7. studenoga u 18 sati u kino Tuškanac na projekciju filma Aballay neustrašivi, redatelja Fernanda Spinera... »više

ODABRANI FILMOVI ZA 45. REVIJU U PULI!

Sinoćnja noć bila je duga za članove stručnog ocjenjivačkog suda 45. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva koja se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Pulske filmske tvornice održava od 22. do 24. studenog u Puli.. »više

PUNO KINO TUŠKANAC S PLJESKOM DOČEKALO EKIPU «DUHA IZ MOČVARE»

U sklopu pred-programa petog izdanja Festivala o pravima djece u nedjelju, 03. studenog održana je besplatna inkluzivna projekcija «Duha u močvari» redatelja Branka Ištvančića koji je ove godine dobio najviše glasova... »više