Novosti

Facebook HFS
24.09.2013.
Dani Кинotekata нa Makeдoниja
Prijateljstvo koje traje

Makedonska je Kinoteka nastala još 1974. godine, a službeno počela djelovati 1976., kao prva i najstarija nacionalna kinotečna ustanova poslije savezne Jugoslavenske kinoteke, osnovane daleke 1949. godine, koja se vremenom od filmskog arhiva bivše države prometnula u nacionalni filmski arhiv Republike Srbije.

Glavni su joj zadaci i aktivnosti prikupljanje, obrada, čuvanje, zaštita, istraživanje i prezentiranje filmova i audiovizualnoga materijala, a organizacijski je sastavljena od Filmskog arhiva ili Odjela za zaštitu, čuvanje i obradu filmova i filmskoga materijala, Odjela za dokumentaciju te Odjela za javna djelovanja, istraživanja i izdavačku djelatnost. Кинotekata raspolaže s više od 15.000 filmskih kopija odnosno više od 70.000 propagandnih materijala, fotografija i plakata te više od 100.000 pisanih materijala, a u biblioteci je više od 5.000 knjiga. Od posebne je važnosti projekt zaštite i restauracije filmova braće Manaki i Arsenija Jovkova. Iduće godine će biti domaćini sedamdesetog Kongresa Međunarodne federacije filmskih arhiva (FIAF).

Hrvatska kinoteka nastala je 1979., pa iduće godine obilježava 35 godina djelovanja. Od tih davnih dana, kada su Ilinka Petruševa i Mato Kukuljica uspostavili suradnju i prijateljstvo, uvijek se uzajamno potpomažu i rade na zajedničkim  projektima, a prije dvije godine započet je i veliki projekt restauracije, posebno filmova koji su povezali dvije kinematografije u autorskom i produkcijskom smislu.


Kadar iz filma Tri Ane

Tim su povodom organizirani i Dani Hrvatske kinoteke, održani u svibnju ove godine u Skopju i Bitoli odnosno Dani Makedonske kinoteke koji od 19. do 28. rujna traju u Zagrebu, u kinu Tuškanac i u Splitu, u kinoteci Zlatna vrata. Na programu su dugometražni igrani filmovi Tri Ane, kojeg je 1959. godine snimio Branko Bauer u produkciji Vardar filma, a u sklopu projekta restauracije obrađen je digitalnim postupkom odnosno Makedonski dio pakla kojeg je u istoj produkciji 1971. režirao Vatroslav Mimica, a restauriran je fotokemijskim postupkom i naknadno digitaliziran, pa Jad Kirila Cenevskog iz 1975. i Presuda redatelja Trajčeta Popova iz 1977. godine, zatim Vrijeme, vode autora Branka Gapa Ivanovskog iz 1980. i Hi-fi kojega 1987. potpisuje Vladimir Blaževski te devet kratkometražnih animiranih filmova u boji, Ruka, Cirkus, Povuci-potegni, Parabola, Uspjeh, Stop, Bukvar za pismene, Posljednji prozor i Strijele koje su od 1976. do 1980.ostvarili Darko Marković, Mice Jankulovski, Miroslav Grčev i Delčo Mihajlov. Na posebnoj projekciji prikazan je dugometražni dokumentarni film Veljka Bulajića Skopje '63, o katastrofalnom potresu koji je prije točno pedeset godina razorio glavni grad Makedonije.  

Organizatori Dana su Hrvatski državni arhiv/Hrvatska kinoteka, Kinoteka na Makedonija, Hrvatski filmski savez i Zlatna vrata, centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje.

Ustanove sličnoga značenja i sadržaja djelovanja uvijek su oslonjene jedna na drugu u brojnim projektima suradnje, ali kada ih veže dugogodišnje prijateljstvo koje su započeli njihovi osnivači, a nastavljaju ga nasljednici i današnji nositelji, dobiva posebnu vrijednost. Na svečanom otvaranju Dana Makedonske kinoteke u Hrvatskoj pročelnica Hrvatske kinoteke Carmen Lhotka to je jednostavno i iskreno sažela u jednu rečenicu: „Najljepše je surađivati s prijateljima!“.

Duško Popović

Iz produkcije Hrvatskog filmskog saveza

Može li obitelj preživjeti?

Pozivamo Vas na svečanu premijera dokumentranog filma OVRHA, scenarista i redatelja Nevena Hitreca, nastalog u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, koja će se održati u petak, 27. rujna u 20.00 sati u kinu Tuškanac.... »više

AUTORSKI STUDIO – FFV; HRVATSKI FILMSKI SAVEZ I ZAGREBAČKI FOTO-KINO SAVEZ

60 SEKUNDI HRVATSKOG FILMA REVIJA JEDNOMINUTNOG FILMA HRVATSKE

Zadovoljstvo nam je najaviti deseto natjecanje jednominutnih filmova koje će se održati u Zagrebu, 20. prosinca 2013. Pozivamo autore da svojim ostvarenjima sudjeluju na našoj Reviji... »više

Hrvatski filmski savez

Održana 12. sjednica Izvršnog odbora

U maloj dvorani kina Tuškanac održana je u petak, 20. rujna dvanaesta sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog filmskog saveza, koja se bavila brojnim pitanjima važnim za njegovo normalno djelovanje... »više

Kinoklub Zagreb

Radionica filmske kritike i analize

Od sredine listopada pa iduća dva mjeseca, do pred kraj godine, Kinoklub Zagreb organizira radionicu filmske kritike i analize koju će voditi Višnja Pentić... »više