Novosti

Facebook HFS
05.09.2013.
Kino Tuškanac: jesen i zima 2013.

Počeo je rujan a time i filmska sezona kina Tuškanac. Novoinstalirana najsuvremenija digitalna oprema omogućit će još kvalitetnije praćenje svjetske i domaće suvremene i kinotečne scene. Prednosti digitalije dokazat će već prve projekcije igranih filmova Ajme meni i Poza djeteta kojima će se zagrebačkoj publici predstaviti Vukovarski filmski festival.

Slijedi Ja BIH…5 dana Sarajeva u Zagrebu, prezentacija sarajevske kulturne scene kroz filmove, izložbe, koncerte, promociju knjige i kabaret Zane Marjanović.


Hirosima, ljubavi moja

U posjet kinu Tuškanac dolaze, sredinom rujna, Kinoteka Makedonije, te krajem listopada Slovenski filmski arhiv s izborom igranog i kratkog filma.

A bjelovarski DOKUart, festival kreativnog dokumentarca za sve zaljubljenike u filmsku dokumentaristiku 18. i 19. listopada predstavit će izbor iz svog festivalskog programa: tri iznimna dokumentarca, među kojima su i dvije hrvatske premijere.

Slijedi premijera dokumentarnog filma Hrvatskog filmskog saveza Ovrha redatelja Nevena Hitreca koji se pozabavio bolnom temom hrvatskog društva - nemogućnošću vraćanja kredita i dugova bankama i kamatarima, a posljedica je ovrha nekretnine. Ali film se ne bavi razlozima zašto je do ovrhe došlo, već bilježi emotivna stanja, međuljudske odnose, promjene raspoloženja, razgovore u spektru od naizgled trivijalnih do onih koji se žučno dotiču teme filma.

Na programu su i već tradicionalni jesensko zimski ciklusi japanskog i korejskog filma s nekoliko izuzetnih naslova poput prvoga japanskoga filma Priča o nindžama, koji je ujedno i prvi autentični film o ovim čarobno vještim borcima, ili raspjevane nindže u Kronici klana Sanada, korejska prekrasno snimljena meditacija o starosti i snijegu Kasni cvat ili najbolji azijski film iz 2008. Tajno sunce.


Claire Denis

U sklopu istraživačkog projekta Žena u gradu, grad na filmu publika može provjeriti bezvremenost nekih filmskih naslova kako stranih tako i domaćih poput Žive istine, Slučajnog života ili najpopularnijeg Resnaisovog filma Hirošima, ljubavi moja.

U studenome deset iberoameričkih filmova iz Portugala, Španjolske, Brazila, Čilea i Argentine ovjenčanih velikim brojem prestižnih festivalskih nagrada. I ove će godine u kinu Tuškanac biti, svake godine sve posjećenija i izborom naslova sve atraktivnija, revija suvremenog talijanskog filma.


Aballay neustrašivi

Must see za ljubitelje francuskog filma i kruna ovosezonskog programa je ciklus filmova Claire Denis pomno selekcioniran u suradnji s Festivalom nevidljivog filma i Francuskim institutom.

Nekoliko vikenda u suradnji s Hrvatskom kinotekom bit će posvećeno hrvatskome filmu, a nastavljaju se i programi Kratkoga utorka.

Više o programima na www.filmski-programi.hr

Program rujan - prosinac 2013.

Ususret Evropi u kinu Tuškanac od 17. do 28. lipnja 2013.

Uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju, tijekom druge polovine lipnja Filmski programi ambicioznijim filmofilima i onima koji će to tek postati nude vrlo reprezentativan program sjajnih ostvarenja različitih europskih kinematografija... »više

Kino Tuškanac od 10. do 12. lipnja 2013.

Filmovi iz arhive Media Acqusutions i Dan otvorenih vrata

Uslijed neplanirane preraspodjele programa, kino Tuškanac ovaj je tjedan bez projekcija, no već idući ponedjeljak nastavljamo s tri filma iz arhive Media Acqusitions... »više

Vikend Hrvatske kinoteke 31. svibnja i 1. lipnja 2013.

Filmski omnibusi u hrvatskoj kinematografiji

Petak, 31. svibnja
19:00 Ključ (Jadran film, 1965.) r: Antun Vrdoljak, Krsto Papić, Vanča Kljaković... »više

Kino Tuškanac

Filmovi američkih Indijanaca i omnibusi iz hrvatske kinematografije

U sklopu Red Rocks Arts&Crafts Festivala u organizaciji Hrvatsko američkog društva, u kinu Tuškanac od 27. do 29. svibnja bit će prikazan izbor igranih i animiranih filmova američkih Indijanaca... »više