Novosti

Facebook HFS
18.04.2013.
In memoriam
Goran Švob
(29. svibnja 1947. – 18. travnja 2013.)

Voditelj znanstveno-istraživačkog projekta Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske Logika, univerzalni jezik i filozofija jezika prof. dr, Goran Švob, jedan od vodećih hrvatskih filozofa i logičara, predstavnik analitičke filozofije te vrstan japanolog i sinolog, umro je u srijedu u Zagrebu.

Švob je diplomirao filozofiju i anglistiku 1971. godine, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a već u rujnu te godine izabran je za asistenta na Katedri za logiku na Odsjeku za filozofiju istog fakulteta. Doktorirao je u srpnju 1988. godine disertacijom Fregeovo pojmovno pismo i zasnivanje moderne logike. Godinu poslije postaje docentom, a u prosincu 2001. i izvanrednim profesorom.

Predavač i voditelj seminara logike na studiju filozofije bio je od 1975. godine, a prije toga boravio šest mjeseci na specijalizaciji u Oxfordu. Na kraćim studijskim boravcima bio je i u Austriji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Japanu i Kini, a kao gost predavač djelovao na sveučilištima u Beču, Münchenu, Pekingu, Tokiju, Sapporou i Kyotu.

Posebno su ga zanimale logika, filozofija jezika i filozofija matematike, a djelovao je pod utjecajem njemačkog matematičara i logičara Gottloba Fregea te Russella i Wittgensteina, baveći se problemima logičkog pozitivizma i filozofije običnog jezika. Prvenstvo analitički filozof, bavio se i kritikom razvoja filozofije jezika i tradicije, od šezdesetih godina prošloga stoljeća do danas. Posebno ga je zanimao utjecaj američkog filozofa Saula Kripkea na filozofiju jezika, a bavio se i semantikom mogućih svjetova te pitanjem rigidnog dezignatora. Kao uvjereni pobornik Fregeova rada smatrao ja da nema potrebe o temeljima suvremene filozofije jezika promišljati u nekom drugačijem pristupu. Blizak mu je bio britanski filozof Michael Dummett.

I u logici je zastupao školu misli u filozofiji matematike koju je utemeljio Frege, a tvrdi da se svi dijelovi matematike ili cijela matematika mogu svesti na logičke principe. Bio je izrazito pozitivan prema metafizici, a smatrao je da su filozofski problemi u suštini pseudoproblemi, nastali zbog jezičnih zavrzlama. Pri tome se pozivao na stavove filozofa običnog jezika poput J. L. Austina i Gilberta Rylea.

Kritizirao je dominantu tradiciju kontinentalne filozofije, osobito postmodernizam, a posebno se suprotstavljao stavovima Derridua, Foucaulta i Žižeka.

Svojim je radovima znatno utjecao na suvremenu misao o filozofiji te o jezičnoj i medijskoj komunikaciji.

Objavio je knjige Frege: Pojmovno pismo (1992) te Od slike do igre (2009), kao i niz znanstvenih i stručnih radova, poput O nekim pretpostavkama polivalentne logike (1972), O tvrdnji i znaku asercije (1974), Imali li danas logičkih antinomija (1985), Fregeova koncepcija logike (1989), Is Identity a Relation? (1999) te The Heritage of Frege's Begriffsschrift (2000).

Duško Popović 

Glazbeni VAFI okupio svijet

Pred nama je 4. VAFI. U Varaždin dolaze mali i mladi animatori iz cijelog svijeta, a ovogodišnje izdanje festivala obojeno je glazbom uz MTV... »više

Rad Multimedijalnog centra SKIG iz  Gunje predstavljen u okviru projekta Edit – Internet TV

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH odobrilo je financijsku potporu projektu Edit – Internet TV udruge RARE... »više

Be Adventurous! READY, SET, GO! Win a Go Pro

Dosadilo ti je visiti na klupici u parku? Ekipa ti diže tlak jer stalno vrti iste priče? Al´ nemaš pametnija posla, nemaš ni ideje, ne znaš ni sam što bi sam sa sobom? »više

22. dani hrvatskog filma

Popratni program

Iako je službeni dio programa 22. dana hrvatskog filma doslovno prepun događanja, i popratni je program podjednako zanimljiv, privlačan i reklo bi se, intrigantan za prave ljubitelje filmske umjetnosti... »više