Novosti

Facebook HFS
14.12.2012.
60 godina Kino kluba Split
Splitska škola filma

Kino klub Split odabrao je subotu, 15. prosinca kao dan kada će obilježiti punih šest desetljeća svoga djelovanja, započetog daleke 1952. godine kada je osnovan, i brojne uspjehe koji su se članovima kluba i klubu kao cjelini dogodili u tih šezdeset godina.

Svečanost započinje promocijom publikacije Splitska škola filma – 60 godina Kino kluba Split autorica Branke Benčić, Diane Nenadić (koje će na promociji i govoriti, uz Aleksandru Sekulić i predsjednicu Kluba Sunčicu Fradelić) i Adriane Perojević, a sastavljena je od tri cjeline te se bavi širim kontekstom kinoklupske scene u regiji, pojedinim autorima i društvenim životom kluba.

Povijest KKS podijeljena je u pet cjelina, prema generacijama autora koji su ih obilježili. U prvoj su dominirala imena poput Darka Božidara Domića, Mladena Nožice, Željka Hella, Mate Bogdanovića, Duška Kečkemeta i drugih, a osim postavljanja temelja Kluba ostaje zapamćena po brojnim i vrlo posjećenim projekcijama koje je organizirala za građanstvo. U prvih desetak godina djelovanja održano je više od 800 projekcija s ukupno više od 300.000 gledatelja! Drugu je, zlatnu generaciju predvodio Ivan Martinac, uz njega su djelovali Lordan Zafranović, Ante Verzotti, Andrija Pivčević (sva četvorica su nosili titulu majstora amaterskog filma), Vjekoslav Nakić, Mihovil Drušković, Ranko Kursar i Martin Crvelin, a pojavila se i prva autorica među njima, Dunja Ivanišević. Treća generacija 1977. godine na inicijativu Dušana Tasića pokreće Sabor alternativnog filma, a uz Tasića su tu i Ivan Blažević, Joško Bojić, Ivica Bošnjak, Edi Domanžić, Branko Karabatić, Radomir Đurđević te Zdravko Medić odnosno Dragica i Nikša Šimac. Središnja je osoba četvrte generacije Boris Poljak, a uz njega su i Alen Hinić, Ante Krželj, Žarko Krtinić, Siniša Mastelić, Zoran Babaja, Dino Paškov, Petar Fradelić, Zdravko Mustać, Radoslav i Tatjana Pivac, Slaven Relja, Ivanka Juretić, Lidija Ikica i Renata Ruić. Peta generacija se dokazuje ovih dana i godina, nastavljajući tradiciju kluba u kojem je snimljeno 425 filmova, osvojeno stotinjak nagrada, održane brojne osnovne i specijalizirane radionice i mnoge projekcije za građanstvo, autorske večeri, prezentacije i druženja.

Ove je, slavljeničke. godine KKS sudjelovao na raznim smotrama i festivalima u zemlji i inozemstvu s 35 recentnih filmova, osvojio drugu nagradu na 44. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva u Đakovu, filmom Lignje Tonća Gaćine, i prvu nagradu za najbolji igrani film na 17. filmskoj reviji mladeži u Karlovcu filmom Red Handed Bruna Mustića.

Nakon promocije bit će prikazane neke od uspješnica iz povijesti kluba, a među njima su Mrtvi dan Ivana Martinca, L'Abandon Vjekoslava Nakića, Bageri proždiru zemlju Martina Crvelina, Caffe Manon Ranka Kursara, Koncert Lordana Zafranovića, Fluorescencije Ante Verzottija, Eksproprirani kompleks Dušana Tasića, Tango de la Muerte Branka Karabatića, Zrcalo Luke Bezića, Usta puna vode Žarka Batinovića, Ovdje smo posve sami Petra Fradelića, Zovem se film Zdravka Mustaća i Žemsko jedine odabrane autorice Dunje Ivanišević. Ovi se filmovi nalaze i na DVD-iju koji je priložen uz publikaciju.

Svečanost povodom šezdeset godina djelovanja Kino kluba Split održava se u Kinoteci Zlatna vrata, s početkom u 19.00 sati.

Duško Popović

Sto jednominutnih
067.020.060.100

Iako se nekima možda učinilo da će snijeg i tama i taj neobičan datum 12.12.12. izvesti koješta, što baš i ne bi bilo željeno, dvorana MM centra Studentskog centra u Zagrebu ugodno se popunila... »više

Filmovi za djecu u kinu Tuškanac, Tuškanac 1 14. i 15 prosinca 2012.

Vikend hrvatske kinoteke prikazuje nekoliko sjajnih filmova za djecu čiji su redatelji za mjesto radnje odabrali Jadransko more i otoke: dva filma jednog od najvećih redatelja hrvatske kinematografije... »više

Ivan Faktor
Negiranje tradicije

Dok sjedim u tom prostoru, u Tuškancu, s fraklićem u ruci, pred očima mi je golema (4x1,3 metra) fotografija Ivana Faktora Kangaroo Court... »više

KINO APOLO – VELIČINA (EKRANA) JE VAŽNA!

1896. godine u Karlovcu je održana prva kino-projekcija svega deset mjeseci nakon one braće Lumiere u Parizu... »više