Novosti

Facebook HFS
28.04.2010.
14. sajam zdravlja
Dvije projekcije

U organizaciji Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatske mreže zdravih gradova u Vinkovcima je od 23. do 25. travnja održan 14. sajam zdravlja, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH.

Na Sajmu je svoje zdrave proizvode i usluge izložilo više od 130 sudionika, a održani su i brojni forumi, okrugli stolovi i radionice. Raspravljalo se o javnozdravstvenom znanju i donošenju političkih odluka, izvijestilo o pomacima u sustavnom gospodarenju energijom, povećanju energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije, o psihološkim osnovama etičkog ponašanja, ulozi i važnosti volonterskog rada, problemima treće životne dobi, oralnom zdravlju djece, obitelji i zdravlju žena, ulozi medicinskih sestara u prevenciji raka vrata maternice, važnosti sporta u prevenciji zdravlja, problemima mladih osoba s invaliditetom u lokalnoj zajednici, vrijednostima terapijskog jahanja, sanitarnom nadzoru u turističkim seljačkim gospodarstvima, šumama kao izvoru zdravlja, ulozi Bosuta kao rijeke koja spaja, turizmu i arheološkim parkovima te o principima i pravilima u predstavljanju poslodavcu. Održani su i programi predstavljanja mladih Europljana u dijalogu, natjecanje Zlatna jabuka u okviru Hrvatskog kuharskog kupa, sportska natjecanja, lutkarske predstave, kreativne radionice te humanitarna akcija prikupljanja sredstava za režijske troškove zagrebačkog stana u kojem za vrijeme liječenja borave djeca oboljela od malignih bolesti i njihovi roditelji s područja Vinkovaca.       
     
Na 14. sajmu zdravlja promovirana je i knjiga Pokret Zdravih gradova-Djelotvorno znanje za zdravlje autora Slobodana Langa, Selme Šogorić i Duška Popovića.

U sklopu Foruma zdravih gradova i županija održane su i edukacije i radionice Gradovi i općine prijatelji djece – kako pokrenuti projekt?, a u tome okviru su ove godine, treći puta za redom na Sajmu zdravlja, prikazani filmovi koji su prezentirani srpnja prošle godine u Motovunu, kao treći program susreta Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva. Prikazani su filmovi Prava snaga, o pobjedi miša nad mačkom jer jede pravi pitomački sir, FVK „Mirko Lauš“, Pitomača, voditelj Zdravko Jakupec, Zasluženi odmor, o braniteljima koji se protiv PTSP-a liječe pecanjem, Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb, voditelj Željko Šturlić, Kapiš, o multietničnosti i multikulturalnosti u Istri, OŠ Vladimira Nazora, Tinjan, voditelji Boris Vučković Haber i Sandra Vlahov, Luka, o učeniku s posebnim potrebama i njegovoj osobnoj asistentici, OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb, voditeljice Melita Horvatek Forjan i Nataša Jakob, Sretna, o slijepoj djevojčici koja pršti optimizmom, OŠ Stanovi, Zadar, voditeljice Slavica Kovač i Suzana Phillips i Zaboravljeno carstvo, o troje djece koja žive u idiličnoj dolini, OŠ Rudeš, Zagreb, voditeljice Mirjana Jukić i Katica Šarić. Poslije projekcije se razvio zanimljiv razgovor o mogućnostima kreativne provedbe slobodnog vremena djece i mladih, a posebno u domeni filmskog i videostvaralaštva. Iako primjer Gunje svjedoči suprotno, opći je dojam da je Slavonija u tome još uvijek dosta skromna pa bi svakako valjalo poduzeti korake kako bi se ta situacija promijenila nabolje.

Iako to programom nije bilo predviđeno, isti su filmovi na molbu organizatora prikazani na još jednoj projekciji, u sklopu vrednovanog seminara Depresija i suicidalno ponašanje djece i mladih kojeg su vodili prof. dr. sc. Zdenka Gruden, dr. med., psihijatrinja i prof. dr. sc. Vladimir Gruden, dr. med., psihijatar. Uz razgovore o ulozi roditeljske skrbi u zaštiti osobnih interesa djeteta, rizičnim i zaštitnim faktorima depresivnosti i strategiji policijske prevencije, filmovi iz programa Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva prikazani su, naravno, kao primjer posve obrnuta pristupa, zdravog i kreativnog odnosa učenika osnovih škola i njihovih voditelja uočenim javnozdravstvenim problemima i njihova viđenja mogućih rješenja.

Duško Popović

FILMOVI FOTO-KINOKLUBA "JADRAN"

Hrvatski filmski savez i Grad Rijeka pozivaju vas na projekciju filmova Foto-kinokluba "Jadran"... »više

Prospectif Cinema 2009 – 2010: Renata Poljak

Zagreb - nakon uspješnog zimskog gostovanja produkcije Hrvatskog filmskog saveza (autori D. Čučić i I. Faktor) u Centru Georges Pompidou, poznatom i kao Beaubourg radi istoimene četvrti u kojoj se nalazi, večer 29. travnja... »više

Godišnja nagrada Tošo Dabac
Slavodobitnik Krunoslav Heidler

Teodor Eugen Maria Dabac rođen je 1907. godine u Novoj Rači kraj Bjelovara, a živio u Samoboru i Zagrebu, gdje je pohađao Kraljevsku klasičnu gimnaziju i započeo studij prava, koji nije nikada dovršio. S fotografijom se sreće... »više

Filmski programi u kinu Tuškanac, Tuškanac 1 od 26. travnja do 1. svibnja 2010.

Brazilci ponovo u kinu Tuškanac Od ponedjeljka u kinu Tuškanac pogledajte izbor filmova iz novije brazilske produkcije... »više