Hrvatski Filmski Ljetopis

Facebook HFS

Hrvatski filmski ljetopis

Projekt izdavanja filmološkog časopisa Hrvatski filmski ljetopis bio je zajednički pothvat Hrvatske kinoteke pri Hrvatskom državnom arhivu, Hrvatskog društva filmskih kritičara i Filmoteke 16 iz Zagreba, a danas je izdanje Hrvatskog filmskog saveza (sa središtem u Zagrebu). Uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ureda za kulturu grada Zagreba, časopis je počeo izlaziti 1995. godine kao tromjesečnik, te je u dvadeset godina tiskano 80 brojeva.

Časopis je evidentiran u FIAF International Index to Film Periodicals, u Arts and Humanities Citation Index, u SCOPUS-u te u najprestižnijoj međunarodnoj bazi radova Web of Science (WoS).

Hrvatski filmski ljetopis - 113 / 2023.

U ovom broju

U prodaji je novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (208 stranica) koji donosi temat posvećen nedavno preminulom velikanu suvremenog hrvatskog filma, redatelju Lukasu Noli. Temat otvara opširni esej Tina Bačuna o redateljevom opusu, stilu i filmskoj ostavštini, dok kritičar Janko Heidl predstavlja osobna prisjećanja o radu na Nolinim filmovima Rusko meso i Nebo sateliti.

U rubrici "Studije" Predrag Krstić raspravlja o filozofskim dilemama razumijevanja individualnosti polazeći od scene iz filma Brianov život Montyja Pythona, a Lola Stojanović istražuje mogućnosti korištenja animiranog filma u institucionalnom obrazovanju djece na primjeru Srbije. U novom broju Ljetopisa književnica Tamara Bakran donosi poetsko-prozne zapise inspirirane filmskim klasicima, a Miodrag Kalčić bavi se poviješću Istre i filmskog festivala u Puli kroz detaljnu analizu do sada objavljenih izdanja festivalske edicije Vremeplov.

Novi Ljetopis popratio je i 20. Zagreb Film Festival, austrijske festivale Crossing Europe (Linz) i Diagonale (Graz) te recentno izdanje beogradskoga Festivala autorskoga filma. U rubrici "Novi filmovi" pročitajte i sedam eseja suradnika različitih generacija, među ostalima i o novim hrvatskim filmovima (Marginalci Lj. Kerekeša, Nosila je rubac črleni G. Dukića), kao i novim radovima Luce Guadagnina i Rubena Östlunda. Ljetopis donosi i prikaze nedavno objavljenih štiva o filmu, knjige o distopijskom filmu Svjetlane Sumpor, prijevoda zapisa o filmu Roberta Bressona, te tri intrigantna filmološka djela Pavla Levija.

LUKAS NOLA

Lukas Nola: stil i ostavština
Nebo sateliti, bez zareza – varljiva prisjećanja pomoćnika režije
Filmografija, nagrade i bibliografija Lukasa Nole

STUDIJE

Ja sam onaj koji nisam: prilog aporiji individualizma Brianova života
Mogućnosti korišćenja animiranog filma u predškolskom obrazovanju i razrednoj nastavi u Srbiji – nekoliko američkih primera

KNJIŽEVNOST I FILM

Dva pa tri pa četiri / Onibaba / Oko vatre

HRVATSKI FILM

Puljski nefestivalski Vremeplovi

FESTIVALI I REVIJE

O problemima identiteta i izazovima odrastanja
20. Zagreb Film Festival (2022)
Festivalsko proljeće u Austriji
Crossing Europe i Diagonale (2023)
Otvoriti oči... ka novim kinematografskim svetovima
28. festival autorskog filma (2022)

NOVI FILMOVI

Kosti i sve
Marginalci
Nosila je rubac črleni
Sve u isto vrijeme
Trokut tuge

NOVE KNJIGE

U žanru bez žanra
Svjetlana Sumpor, 2021, Ironijske strategije distopije
Trenutci otkrivenja
Robert Bresson, 2022, Zapisi o kinematografu
Totalnost filmske stvarnosti
Pavle Levi, 2019, Cimanje slike;
Pavle Levi, 2021, Minijature – o politici filmske slike;
Pavle Levi, 2022, Hypnos in Cineland

DODACI

Kronika
Tekuća bibliografija filmskih publikacija
English Summaries
O suradnicima
Poziv na skup
Upute suradnicima
HFLJ