Hrvatski Filmski Ljetopis

Facebook HFS

Hrvatski filmski ljetopis

Projekt izdavanja filmološkog časopisa Hrvatski filmski ljetopis bio je zajednički pothvat Hrvatske kinoteke pri Hrvatskom državnom arhivu, Hrvatskog društva filmskih kritičara i Filmoteke 16 iz Zagreba, a danas je izdanje Hrvatskog filmskog saveza (sa središtem u Zagrebu). Uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ureda za kulturu grada Zagreba, časopis je počeo izlaziti 1995. godine kao tromjesečnik, te je u dvadeset godina tiskano 80 brojeva.

Časopis je evidentiran u FIAF International Index to Film Periodicals, u Arts and Humanities Citation Index, u SCOPUS-u te u najprestižnijoj međunarodnoj bazi radova Web of Science (WoS).

Hrvatski filmski ljetopis - 77-78 / 2014.

U ovom broju

U dvobroj, Hrvatski filmski ljetopis br. 77 – 78,  donosimo tematski blok o znanstvenofantastičnom filmu i filmu strave, s tekstovima Dinka Štimca, Krunoslava Lučića, Nikole Đokovića, Dejana Durića, Željke Matijašević i Barbare Pleić Tomić.

Ovogodišnji Ljetopis posvećen je i nedavno preminulom umjetniku i profesoru Ivanu Ladislavu Galeti, uz tekstove Marka Goluba, Vanje Obada i prilog Duška Popovića.

Uz studije o trima filmskim autorima, Nuriju Bilgeu Ceylanu i braći Dardenne, iz pera Mirze Skenderagića i Miroslava Sikavice, dvobroj donosi i studiju Tihonija Brčića o kategorizaciji crnoga kadra te istraživanje Ivana Maloče o hrvatskome igranom filmu iz produkcijske perspektive.

Poseban prilog dvobroja namijenjen je nastavi filma i medijske kulture, s tekstom Josipa Vujčića o razvoju novijeg britanskog sitcoma.

LICA FANTASTIKE

IVAN LADISLAV GALETA (1947-2014)

Podaci o autoru: biografija – odabrana filmografija – odabrana videografija

FILMSKI AUTORI

STUDIJE

KULTURNA POLITIKA

FESTIVALI I REVIJE

Rezultati glasovanja članova Hrvatskoga društva filmskih kritičara za Nagrade Oktavijan
23. dani hrvatskog filma (2014)
Sažeci znanstvenog skupa Animafest Scanner 2014. na hrvatskom i engleskom jeziku
24. Animafest (2014)

NOVI FILMOVI - Kinorepertoar

NOVE KNJIGE

PRILOZI ZA NASTAVU FILMA I MEDIJSKE KULTURE

DODACI

Kronika
Tekuća bibliografija filmskih publikacija
English Summaries
O suradnicima
Upute suradnicima
HFLJ