english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2002.
39

Mozaik

Treća revija Hrvatski film i video u Širokom Brijegu

Veliko zanimanje za nekonvencionalni filmski izražaj

U Širokom Brijegu, hercegovačkom gradu u kojem se za premijeru Spidermana skupi jedva desetak ljudi, s velikim se zanimanjem već treću godinu zaredom prati filmska revija na kojoj se uglavnom prikazuje novija produkcija Hrvatskog filmskog saveza. Ove jeseni filmovi su se prikazivali od 6. do 8. rujna, a na projekcijama je svake večeri bilo po stotinjak ljudi. Iznimka je bila druga večer, kad je zbog premijere domaćeg autora kinodvorana bila ispunjena.
Već je prve večeri bilo jasno da je u Širokom Brijegu definitivno stvorena dobra ekipa, koja uživa i u nekonvencionalnim filmskim izražajima. Osim toga, prve je večeri publici, kao i gostima iz HFS-a, prezentiran i najveći plod dosadašnjih širokobrijeških revija – Kino- videoklub Amater. Osim što se, uz HFS i širokobriješki Dom kulture, pojavljuje kao organizator revije, KVK Amater predstavio se i kao producent, doduše zasad tek kratkim filmom Nostalgija, koji potpisuje skupina domaćih gimnazijalaca. Tomislav Topić, predsjednik KVK Amater, tih je dana medijima stalno isticao kako je vrijeme da se revija počne širiti i prerastati u festival.
"Treću je reviju bilo već znatno lakše organizirati nego prethodne dvije, što se izravno odrazilo i na samu njezinu kvalitetu i posjećenost. Možda ovo još nije vrhunac, maksimum, ali mi u KVK Amater držimo da se već sljedeće godine možemo upustiti u pustolovinu zvanu – proširenje", najavljuje Topić.
Uz već standardnu trojku u sastavu Vera Robić-Škarica, Željko Radivoj i Dražen Ilinčić, na širokobriješkoj su reviji ove jeseni bili još Ante Peterlić, Petar Krelja, Mate Čuljak, a prve večeri još i Zdravko Mustać, Boris Poljak i Damir Čučić. Ta je trojka i dominirala prve revijske večeri, s obzirom da su prikazani filmovi Rat za Harmagedon i Praznik rada, u kojem se pojavljuju kao autori, odnosno kamermani. Rat za Harmagedon posebno se svidio publici zbog vizualne ljepote, ali i glavnoga lika priče, stanovitog Marćela Brajkovića, koji ima sasvim osoban pogled na svijet. Prve je večeri još prikazan i eksperimentalni film Endart, II. dio, Ivana Ladislava Galete.
Drugu večer otvorio je Čučićev film Zaboravljeni, dobitnik ovogodišnje nagrade žirija na Danima hrvatskog filma, za najbolju režiju, glazbu i srednjometražni dokumentarni film. Riječ je o filmu koji tijekom nekoliko mjeseci prati život zajednice u središnjem dijelu Žumberačkoga gorja, u kojem se život nije mijenjao proteklih pola stoljeća.
Drugi film večeri bila je premijera domaćeg autora, potpisnika ovih redova. Film Spori jahači (produkcija MC media) govori o nekolicini čitlučkih bajkera, ali priča nije usredotočena na vožnju motora i motorijade, nego na njihov život na selu, koji se odvija bez razočaranja, kompleksa i stresova. Na kraju, prikazan je i film Ivana Faktora, osvajača ovogodišnjega Grand Prix Dana hrvatskog filma, Das Lied ist aus, te dokumenarni film Soske, Rade Šešić. Na cjelonoćnoj fešti u rokerski orijentiranom kafiću Start zoru su, nakon druge revijske večeri, dočekali brojni bajkeri, organizatori i gosti revije, a od Zagrepčana najdulje su izdržali Mate Čuljak i miljenik Širokobriježana Dražen Ilinčić.
Iako je autor brojnih dobrih dokumentaraca i nekolicine igranih filmova, Petar Krelja za prvo je predstavljanje širokobriješkoj publici odabrao film Školske sestre franjevke, sniman na hercegovačkim terenima. Kako je sam kazao - franjevke su ga zadivile svojom brigom za nemoćne, bolesne, siromašne, ali i kreativnošću. Na kraju revije publika se osladila pregledom trideset nagrađenih fimova s proteklih deset požeških revija jednominutnog filma.
Cijelu bi reviju bilo nemoguće organizirati bez financijske potpore, a ovogodišnjega pokroviteljstva prihvatila se širokobriješka Turistička zajednica, dok je glavni sponzor bila Hypo Alpe Adria Bank.

Robert Bubalo

MEĐIMURJE U AUSTRALIJI
NA KRAJU SEZONE
GOSPODARI SVJETLUCANJA
VELIKO ZANIMANJE PUBLIKE
BOGAT PROGRAM U GRADSKOJ KNJIŽNICI
MONOGRAFIJA ANTE BABAJA
USPJEŠNO PREDSTAVLJANJE HRVATSKOG FILMA
NJEMAČKI AVANGARDNI FILM 20-IH GODINA
Program
Program projekcija Filmskog centra
MEDIJSKA OBAVIJEST
OTVARANJE I PROGRAM MMC KUGLANA 2

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta