english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2007.
57

Oko kina

50.000 gledatelja u Tuškancu!

Svjetski sindrom krize gledateljstva, koji je doveo do zatvaranja više od polovice kinodvorana i u Hrvatskoj, uzrokovan nizom razloga, od izgradnje multipleksa do promjene navika gledatelja, novih tehnologija i mogućnosti, ali očito i izborom filmova na repertoaru, ostavio je gotovo netaknutom kinodvoranu Hrvatskoga filmskog saveza Tuškanac.

U 2006. u kinu je održano 366 projekcija, na kojima se okupilo 38.538 gledatelja, a kad im se pribroje i oni s više od dvadeset dodatnih programa, poput međunarodnoga festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, festivala filmova u jednom kadru, One Take Film Festivala, više premijera domaćih i stranih filmova, filmskih tribina, projekcija kratkoga filma te namjenskih projekcija za škole i fakultete, ukupni se broj gledatelja protekle godine penje na čudesnih 50.000!

Tuškanac u 2006.

U redovitim je programskim ciklusima prikazan niz naslova iz filmske klasike, retrospektive redatelja i prezentacija više nacionalnih kinematografija, a naglasak je bio na klasicima, suvremenom svjetskom filmu i hrvatskom filmu. Tako su prikazani njemački avangardni filmovi, ciklusi Luchina Viscontija, Françoisa Truffauta, Claudea Chabrola, Bernarda Bertoluccija, Louise Brooks i Vittorija Gassmana, recentni mađarski, finski, poljski, talijanski, portugalski, španjolski, iranski, japanski i indijski filmovi, kao i više djela autora iz Trećega svijeta. U okviru programa 25 godina Hrvatske kinoteke prikazano je šesnaest programa poslijeratne hrvatske kinematografije, te autorski ciklusi Petra Krelje i Lordana Zafranovića, s kompletnom retrospektivom.

Pozornost publike, sudeći po broju gledatelja na pojedinim projekcijama, najviše su pobudili recentni španjolski filmovi, pa Proba orkestra Federica Fellinija, Čovjek slon Davida Lyncha i Noćni portir Liliane Cavani. Iznimnu gledanost ostvario je i Dekalog Krzysztofa Kieslowskog, sa pet punih dvorana u pet uzastopnih večeri prikazivanja.

Na programu su bili i veliki svjetski hitovi, poput oskarovskoga Little Miss Sunshine, novi dokumentarni filmovi hrvatskih autora, ali i eksperimentalni filmovi koji su se pod naslovom Šest kratkih u Tuškancu prikazivali u maloj dvorani, a zbog golema interesa ove sezone sele u veliku dvoranu kina Tuškanac.

Posebno je važno da je dio prikazanih filmova, u organizaciji Hrvatskoga filmskog saveza distribuiran i u druge gradove, od Splita, Rijeke i Osijeka do Varaždina i Koprivnice, čime je filmofilima iz tih sredina omogućen uvid u najzanimljiviju ponudu filmskih programa kina Tuškanac.

Više od stotinu gledatelja u prosjeku ili točno 105 na svakoj projekciji te brojne projekcije na kojima je zabilježeno stajanje ili sjedenje na podu svjedoče da uočeni problemi i slabosti niza filmskih dvorana u Hrvatskoj u Tuškancu jednostavno ne vrijede. Zbog širenja programa i povećanja troškova za njihovu realizaciju umjesto svih besplatnih projekcija uvedeno je simbolično naplaćivanje ulaznica od deset kuna za sve projekcije u velikoj dvorani, dok će besplatne ulaznice moći dobiti vlasnici članskih iskaznica, uz godišnju novčanu naknadu od 150 kuna, za studente i umirovljenike, odnosno 200 kuna za ostale građane.

Duško Popović

Zatvoreno, do daljnjega
Retrospektiva Lordana Zafranovića
Tuškanac u 2007.
Francuski film za vrijeme okupacije
Eksperimetnalni i scenaristički utorci u Tuškancu
Premijere kratkih u Tuškancu

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta