english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2005.
52

Povodi

Odraz kineskoga života

Uz ciklus suvremenoga kineskoga filma u kinu Tuškanac

Veleposlanstvo Narodne Republike Kine, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Hrvatski filmski savez organizirali su i od 21. do 26. studenoga 2005. godine pikazali ciklus suvremenoga kineskoga filma, u kojem su, tijekom šest dana, prikazani filmovi Go Home, redatelja Lija Chenshenga, Farewell to Death, redatelja Wanga Weija, Final Dash redatelja Xiaa Fenga i Hand in Hand redatelja Lija Honga.

Filmski kritičar Tomislav Kurelec upozorio je na činjenicu da azijski filmovi, od Irana do Koreje i Japana, već četvrt stoljeća osvajaju brojne nagrade na međunarodnim festivalima jer su najinovativniji i najzanimljiviji radovi suvremene svjetske kinematografije. Kineski filmovi s pravom se ubrajaju u sam vrh azijske i svjetske produkcije, često vrlo hrabro i kritički prikazujući brojne probleme suvremenoga kineskoga društva.

U ovom ciklusu nije bilo tako kritički orijentiranih filmova i autora, no pokazalo se kako i pozitivni pristup ima snagu i kvalitetu. Diskretna propaganda dosega kineskoga društva ne smeta previše pri gledanju priča o Zhangu, pjevaču u pekinškoj operi, i njegovu odnosu s unukom (Go Home, red. Li Chensheng, 2001), opasnosti istraživanja droga (Farewell to Death, red. Wang Wei, 2000), uspješnu razvoju računalno upravljane razvodne ploče, koja posve mijenja povijest kineskih telekomunikacija (Final Dash, red. Xiao Feng), te o sklapanju prijateljstva i uzajamnu upoznavanju učenika iz raznih dijelova Kine.

Čini se da razumljiva kulturološka i civilizacijska barijera i nedostatno poznavanje svakodnevna života u Kini nisu smetali hrvatskim gledateljima da s mnogo razumijevanja i topline prihvate nove kineske filmove.

Duško Popović

Beogradska, tršćanska i zagrebačka počast Ivanu Martincu
Martinac ili vječnost montirana ’u kvadrat’
Bordu u čast
Bordo u Iranu
Dan hrvatske animacije 2005.
Što se dogodilo u cirkusu Beely?
Prezentacija scenarija s radionice Palunko 3
Mišolovka

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta