english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2005.
52

Povodi

Beogradska, tršćanska i zagrebačka počast Ivanu Martincu

Neposredno nakon iznenadne smrti Ivana Martinca u rujnu 2005, dva grada u susjednim državama odala su počast osebujnom splitskom filmašu, pjesniku i majstoru alternativnoga filma. Prva posveta Martincu priređena je 26. listopada u beogradskom Akademskom filmskom centru, u gradu gdje je studirao arhitekturu i snimio svoje prve neprofesijske filmove. Uz uvodnu riječ uglednoga srbijanskoga teoretičara, prof. Marka Babca, prikazani su njegovi kratki filmovi Fokus (1967), Ubrzanje (1968), Sve i ništa (1982) i Ljetni solsticij (1982) te jedini cjelovečernji igrani film Kuća na pijesku (1984-85).

Mladi Ivan Martinac

Početkom studenoga Martinčevo je djelo bilo u žarištu međunarodnoga festivala filma i umjetnosti I mille occhi u Trstu (8-12. studenoga 2005), koji je programski usmjeren pretežito na kinematografije i medijsku umjetnost s područja bivše Jugoslavije. Na poziv direktorice festivala Mile Lazić te filmologa Sergija Germanija Grmeka, koji je Martinca svojedobno otkrio i slavio kao najzanimljivijega hrvatskoga redatelja, Hrvatski filmski savez priredio je izbor od osam kratkih neprofesijskih (’splitskih’) filmova. Zajedno sa cjelovečernjom Kućom na pijesku, oni su 8. studenoga prikazani u dvorani teatra Miela. U katalogu festivala tom je prigodom objavljen tekst koji donosimo u izvornom hrvatskom obliku.

Konačno, prema dogovoru s autorom prije smrti, njegova Kuća na pijesku, film koji je relativno nepoznat domaćoj publici, ali hvaljen u međunarodnim krugovima, prikazan je i u Zagrebu, u kinu Tuškanac, 22. prosinca 2005, čime je svečano zaključen ovogodišnji program kina i odana počast jednom od zaštitnih znakova alternativnoga filmskog stvaralaštva i mišljenja u Hrvatskoj.

*** ***

Martinac ili vječnost montirana ’u kvadrat’
Bordu u čast
Bordo u Iranu
Dan hrvatske animacije 2005.
Što se dogodilo u cirkusu Beely?
Odraz kineskoga života
Prezentacija scenarija s radionice Palunko 3
Mišolovka

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta