english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

DOGVILLE

(Dogville)
Danska, 2003.
S, R: Lars von Trier. G: Nicole Kidman (kao Grace), Paul Bettany (kao Tom).
Napisano 14.5.2004.

Grace je pobjegla pred kriminalcima, zapravo od oca. Nailazi na Toma koji piše roman, pa njegov odnos prema Grace i događajima u Dogvillu prepleću stvarnost i njegovu fikciju. Slabić, zaljubljen u Grace, ne ostvaruje ljubav ni duševno ni tjelesno, nego je dva ili tri puta izda kao Petar Isusa. Tom je uspio nagovoriti stanovnike Dogvillea da je prihvate i sakriju pred policijom i gangsterima. Grace im zauzvrat nudi pomoć u kućanstvu, najprije odbijaju ponudu, ali je ipak prihvate i malo po malo zahtjevi im rastu. Postaje im robinja, čak okovana lancima nakon pokušaja bijega. Svim je muškarcima postala javna žena. Pomiješala se u ljudima moć i mržnja (kao u nekim bivšim socijalnim sustavima, ili današnjima). Ni u koga nema srca.

Na kraju dolazi otac i želi osvetiti kćer. Ona, sklona žrtvovanju (zlatno srce iz prošlih filmova) u početku svakog stanovnika opravdava: oni su slabići, valja im oprostiti, teško im je, pa su zato zli.

Budući da je von Trier išao Dreyerovim putem, i da se bavio vjerskim ili mističnim pogledom na ljude, Grace je poput Isusa, koji je trpio, žrtvovao se i oprostio (a Tom je ovdje bio Petar). Neki kritičari uspoređuju Grace s Gandijem i Sidartom, koji su pokazivali krajnji altruizam.

Ali dolazi u von Triera do zaokreta. U razgovoru s ocem Grace mijenja odluku o oprostu, traži i naređuje da ih se sve pobije, jednoj ženi najprije djecu pa onda nju da bi više patila, a sama ubija Toma. Ni gledatelji nisu altruisti, u tom se času oslobađa zlo i u njima, uživamo u pokolju, popušta napetost. Dosta je bilo ponižavanja, patnje, dosta mučenja, ljudski je mrziti i odgovoriti istom mjerom. Zaista, narod je i Bogu dodijao.

Von Trier drži da za oslobođenje zla u svakom čovjeku (u stanovnika Dogvillea i u Grace) nije potreban motiv, nego samo prigoda, mogućnost da se zlo ostvari. Na ovom je mjestu još prikladnija posuđena misao "U kolikoj se mjeri približavaš Bogu u tolikoj ti se mjeri približava Sotona".

Von Trier stalno nam pokazuje da za dobar film nije potrebna neobična i zamršena priča, nego paradoksalno ponašanje likova, koje je istinito, ali ga ne želimo vidjeti zbog konzervativnog socijalno korisnog odgoja. U toliko su njegovi paradoksi otkrivački.

Dogville je velika promjena u temi žrtvovanja (Lomeći valove, Ples u tami). Je li ovim filmom počinje nova trilogija? Kasnije doznajem da se nova trilogija o ropstvu zove "Sjedinjene države - zemlja velikih mogućnosti", a čine je Dogville (2003.), Manderlay (2005.) i Wasington (2007.).

Tema je toliko opća i svevremenska da se ne može isključivo pripisivati američkom društvu kako su neki pisali. Von Trier govori o ljudskoj naravi u pogodnim prigodama, ne o društvenim sustavima ili državama (jučer jedni, danas drugi).

Prikaz kuća iz ptičje perspektive, redukcija na crtež po kojem se ljudi kreću, zatvaranje i otvaranje vrata kojih nema, sve u naznakama, postavlja pitanje kako autori dolaze do zamisli takve redukcije i stilizacije. Postoji li neka zakonitost razvojnog puta? Jer vidjeli smo to kod Fellinija u zadnjim filmovima, još izrazitije u Querellu Fassbindera, sada u von Triera. Što su to autori otkrili, a gledatelji ne prepoznaju? Jedino je očito da se film obnavljao, nanovo počinjao realizmom (i neorealizmom), a i pokret Dogme tako je krenuo.

Dogvilleom se von Trier udaljava od onakvoga sebe kakvog sam volio.

07.07.2006.

UVODNA NAPOMENA
DOGVILLE (Dogville) Danska, 2003. S, R: Lars von Trier. G: Nicole Kidman (kao Grace), Paul Bettany (kao Tom). Napisano 14.5.2004. 07.07.2006.
PLES U TAMI (Dancer in the dark) Danska, Njemačka, Nizozemska, SAD, Francuska, 2000. S, R: Lars von Trier. G: Björk, Catherine Deneuve Napisano 2.6.2004. 07.07.2006.
IDIOTI (Idiots) Danska, 1998. S, R: Lars von Trier. Kamera: Casper Holm, Jesper Jargil, Kristoffer Nyholm, Lars von Trier. 07.07.2006.
LOMEĆI VALOVE (Breaking the Waves) Danska, 1996. S: Lars von Trier, Peter Asmussen. R: Lars von Trier. Kamera: Robby Muller. G: Emily Watson (kao Bess McNeill), Stellan Skarsgard (kao Jan Nyman), Jean-Marc Barr, Udo Kier Gledao dana 1.6.2002. DVD 10.05.2006.
KRALJEVSTVO I. i II. (Riget) Danska, 1994. S: Tomas Gislason, Lars von Trier, R: Morten Arnfred, Lars von Trier Gledao u veljači i ožujku 2003. SLO 1 10.05.5006.
EUROPA (Europa/Zentropa) Danska, Njemačka, Švedska, Francuska, 1991., c/b R: Lars von Trier. S: Lars vom Trier, Niels Vorsel. G: Jean-Marc Barr, Barbara Sukowa, Udo Kier Gledao dana 13.10.2002. HRT 1 10.05.2006.
EPIDEMIJA (Epidemic) Danska, 1988. c/b R: Lars von Trier. G: Lars von Trier, Niels Vorsel, Udo Kier Gledao dana 16.12.2004. SLO 2 10.05.2006.
BILJEŠKE ZA JEDNU AFRIČKU ORESTIJU (Appunti per una Orestiade africana) Italija, 1975. c/b S, R: Pier Paolo Pasolini Dana 3.10.2004. SLO 2 02.01.2005.
FINE MRTVE DJEVOJKE Drugo gledanje dana 26.9.2004. HRT 1 (Prvo gledanje 21.3.2003.) 24.12.2004.
FINE MRTVE DJEVOJKE Hrvatska, 2002. R: Dalibor Matanić. S: Mate Matišić i Dalibor Matanić. G: Olga Pakalović (kao Iva), Nina Violić (kao Marija), Inge Appelt (kao gazdarica Olga), Krešimir Mikić (kao Daniel) Dana 21.3.2003. DVD 16.12.2004.
11-20/22
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta