english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece slavi 60. rođendan!
29. rujna - 2. listopada, Mali Lošinj

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece obilježava vrijednu i važnu jubilarku – slavi 60. godina postojanja! Ove godine Revija se održava od 29. rujna do 2. listopada 2022. u Malom Lošinju u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj i Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj.

Šezdeset godina najraznolikijih tema, žanrova i kreacija dječje mašte. Šezdeset godina klubova i školskih družina, šezdeset godina kontinuiranog ulaganja u znanje i obrazovanje voditelja i prezentacije najboljih filmskih ostvarenja malih redatelja, snimatelja, scenarista i montažera.

Za ovogodišnje je izdanje Revije prijavljeno rekordnih 247 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta, od čega je u konkurenciju odabrano 86 radova u 6 kategorija: 25 animiranih, 14 dokumentarnih, 8 igranih filmova, 17 radioničkih, 12 filmova u slobodnom stilu te 10 TV reportaža. Selekcijsku komisiju činile su producentica i redateljica Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Margit Antauer, predsjednica vijeća Animafesta Zagreb i osoba koja je ostavila neizbrisiv trag u afirmaciji spomenutog festivala Animafesta kao i animiranog filma uopće.

Nakon dvije pandemijske godine u kojima ste nam dokazali da film nema granica i da ga je moguće i bez kamere i bez ekipe snimiti – ove godine teme se ponovno vraćaju u vašu i našu okolinu. Otkrili ste nam zanimljive likove iz svoje svakodnevice, podijelili s nama anegdote i šale ali i bojazan za okoliš i budućnost. Čuli smo vaše mišljenje o društvenim mrežama i medijima, uveli ste nas u svoje školske hodnike, upoznali smo vaše prijatelje i obitelji, o ovogodišnjim filmovima rekla je Dalija Dozet.

Dječji su radovi s godinama i žanrovski raznovrsniji. Nekad dominantan dokumentarni i igrani film, a manje animirani, obogaćen je eksperimentalnim filmom, spotom i reportažom te je posljednjih godina animirani film brojčano sve prisutniji.

O najboljim filmovima ove će godine odlučivati stručni ocjenjivački sud koji čine Vera Robić-Škarica, producentica i dugogodišnja tajnica Hrvatskog filmskog saveza koja je tijekom 30 godina sustavnog rada ovu instituciju transformirala od malene udruge u asocijaciju koja broji više od četrdeset filmskih udruga; potom Maja Flego, novinarka i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu te animatorica, ilustratorica i grafička dizajnerica Petra Zlonoga.

Uz stručni sud, filmove s Revije ocjenjivat će i ocjenjivački sud djece koji se sastoji od učenika OŠ Maria Martinolića iz Malog Lošinja. I ove godine uoči Revije organizirali smo dvije radionice za učenike OŠ Maria Martinolića - radionicu animacije pijeska pod vodstvom Ksenije Sanković i Ivane Štedul te radionicu dokumentarnog filma pod vodstvom snimatelja Marinka Marinkića.

Kako u 2023. godini Hrvatski filmski savez obilježava 60 godina djelovanja, prigodnim smo izdanjem Zapisa – biltena Hrvatskog filmskog saveza posvećenom dugogodišnjem filmskom stvaralaštvu djece na našim područjima kroz revije hrvatskog filmskog stvaralaštva odlučili započeti ovu veliku proslavu. Predstavljanje Zapisa održat će se u petak 30. rujna 2022. u 17.00h u Pučkom otvorenom učilištu Mali Lošinj.

A povodom svog rođendana, Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece ove godine po prvi puta putuje te će tako u sklopu suradnje s KinoKino festivalom koji se održava od 28. rujna do 2. listopada u zagrebačkom kinu Kinoteka svake večeri prije natjecateljskog programa biti prikazani filmovi s prijašnjih revijskih izdanja. Zauzvrat će se tijekom dvije večeri Revije, u petak 30. rujna te u subotu 1. listopada u POU Mali Lošinj održati projekcije filmova produkcijske kuće Kinorama koji su sudjelovali na KinoKinu. Mali gledatelji imat će prilike vidjeti film Uzbuna na Zelenom vrhu redateljice Čejen Černić Čanak, dugogodišnje selektorice i članice žirija Revije te ovogodišnji apsolutni ljetni hit Ljeto kada sam naučila letjeti redatelja Radivoja Andrića.

Nakon završetka ovogodišnje Revije, od 3. do 07. listopada održat će se i rođendanske projekcije u Bjelovaru gdje će biti prikazan izbor filmova za dosadašnjih Revija na 17. DOKUartu, festivalu profesionalnog dokumentarnog filma iz Hrvatske, zemalja EU te država u susjedstvu RH koji se održava svake godine u Bjelovaru.

Nakon dvije pandemijske godine, izuzetno nas veseli rekordan broj prijava i to baš za jubilarno 60. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. To pokazuje kako unatoč svim nepovoljnim okolnostima koje su nam obilježile svakodnevicu u proteklom razdoblju, mladi filmaši i dalje neumorno rade, stvaraju i djeluju u osnovnoškolskim filmskim družinama kao i kinoklubovima koji rade s djecom i mladima.

Veselimo se nadolazećem četverodnevnom filmskom druženju i što će upravo prekrasan Mali Lošinj biti domaćin mladim filmskim kreativcima!


pošalji link | verzija za printanje

Dodjelom nagrada svečano zatvoreno jubilarno 60. izdanje Revije filmskog stvaralaštva djece
Otvoreno jubilarno 60. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Malom Lošinju!
86 filmova u natjecateljskom programu jubilarne 60. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Prijavite svoje filmove za jubilarno 60. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
SKRIVENI GRAD 13.12.2023.
ŠAF na sve strane! Festivali, suradnje s kazalištem, simpozij! 06.12.2023.
Novi filmovi u prosincu na platformi Filmske naSTAVe! 06.12.2023.
Autori u gostima: Erik Jelčić i David Kumpare 06.12.2023.
Prijave na 14. Istarski production in: Pazin 06.12.2023.
Cs ANALOGNO 06.12.2023.
Hrvatski filmski ljetopis – 114-115 / 2023. 29.11.2023.
Snaga, hrabrost i supermoći na novim Senzornim projekcijama! 29.11.2023.
Film Under Severe Experiment u Klubu PFT-a 29.11.2023.
Polako nikuda na Human Rights Film Festivalu 29.11.2023.
41-50/5665
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta