english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Otvoreno pulsko izdanje 25. Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“

Nakon varaždinskog dijela Škole koji je održan od 17. do 25. kolovoza 2023., Škola se po prvi puta održava u Puli od 28. kolovoza do 1. rujna 2023. Tako će vrijedni programi i iskustva Škole postati dostupni novim sredinama i novim polaznicima koji dosad nisu imali prilike pridružiti se provedbi na sjeveru Hrvatske.

Svečano je otvorenje održano u pulskom kinu Valli u ponedjeljak, 28. kolovoza. Uvodnu je riječ imala koordinatorica programa Marta Bregeš, a zatim i tajnica Hrvatskog filmskog saveza Tatjana Aćimović, koje su zajednički zahvalile svima na dolasku i odazivu.


Foto: Antonio Britvar

„Već 25 godina kontinuirano ulažemo u učitelje, profesore, stručne suradnike, odgajatelje, ali i sve zaljubljenike u medije i film te smo izrazito sretni što ovih 25 godina imamo priliku proslaviti u Puli, u pravom filmskom gradu. Uz to, slavimo i 60 godina rada Hrvatskog filmskog saveza“, izjavila je Aćimović. Obratila se i svim novim polaznicima te im je poželjela ugodan, učinkovit i uspješan rad te je zahvalila svim partnerima i pokroviteljima.


Foto: Antonio Britvar

Zatim se publici obratio Marko Zdravković-Kunac, predsjednik Pulske filmske tvornice, suorganizatora Škole. Iznimno smo sretni što je Škola konačno stigla u Istru, pogotovo radi naših članova i sugrađana. Mnogi od njih su iznimno zainteresirani za filmsku i medijsku pismenost, vraćaju se u Pulsku filmsku tvornicu i dijele svoja zrna znanja u osnovnim i srednjim školama“, komentirao je Zdravković-Kunac. Ovdje imamo stvarno fantastične profesore i mentore, aktivne umjetnike u svom području, što je velika prednost Škole. Želim vam svima uspješan rad”, zaključio je.


Foto: Antonio Britvar

Zamjenica gradonačelnika Grada Pule dr. sc. Ivona Močenić, dr. med., u ime Grada pozdravila je sve prisutne: Ponajprije želim čestitati 25 godina održavanja Škole. Osobno smatram da je ulaganje u profesore, nastavnike, pedagoge i stručne suradnike zapravo ulaganje u nove generacije djece i mladih. Naš grad je grad filma i dugi niz godina se svakog srpnja održava najveći i najvažniji događaj filmske industrije na ovim područjima. Sa Školom medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” naš će grad postati pravi filmski grad, ne samo tijekom ljeta, već i kroz cijelu kalendarsku godinu. Želim da iz Škole izađete obogaćeni novim znanjem, dozom kreativnosti i inspiracijom”, izjavila je Močenić.


Foto: Antonio Britvar

Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, također je izrazio svoje zadovoljstvo dolaskom Škole u Pulu: Ako ništa drugo, onda zato što je moj nekadašnji profesor, dr. Ante Peterlić, bio vezan za Pulu i vjerujem da bi i njemu bilo jako drago što je Škola nakon četvrt stoljeća došla ovdje. Vjerujemo da će uz pomoć Pulske filmske tvornice doći do razvitka video i filmskih grupa u osnovnim i srednjim školama u županiji. To je ono što mladim generacijama nedostaje te se stoga nadamo da će se Škola ovdje i dalje razvijati”, zaključio je Torbica.


Foto: Antonio Britvar

Radionice i seminare pohađaju nastavnici osnovnih i srednjih škola, odgajatelji u predškolskim ustanovama, članovi kino klubova, nezavisni autori, studenti i učenici srednjih škola, ali i svi zainteresirani naučiti nešto novo o filmu i multimediji. U nastavku ih očekuje pet dana intenzivne edukacije i praktičnog rada kroz seminarski stupanj kojeg vode dr. sc. Ana Đordić i izv. prof. art. Jelena Modrić, akad. mont. kao i 3 radionice: kamera i snimanje pod vodstvom akademske filmske snimateljice Dinke Radonić i dr. sc. Ivana Rajkovića, animirani film voditeljice Škole animiranog filma Čakovec Jasminke Bijelić Ljubić, mag. inf. / educ. i hibridni film voditelja Marinka Marinkića, filmskog snimatelja. Škola se ubraja među 5 najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među 150 najvažnijih na razini Europske unije. Više o Školi medijske kulture možete pronaći na https://smk.hfs.hr/o-skoli


Foto: Antonio Britvar

Otvorenje je završilo početkom seminarskog programa u Kinu Valli i radioničkog programa u Zajednici tehničke kulture Pula.


Foto: Antonio Britvar

Pulski dio 25. Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i suorganizatora Pulske filmske tvornice, pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Pule, Agencije za elektroničke medije i Zaklade “Kultura Nova”, a pod generalnim sponzorstvom AVITEH-a. Partneri su Kino Valli, Pula Film Festival i Zajednica tehničke kulture Pula. Program se održava uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a temeljem pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje.


Foto: Antonio Britvar


pošalji link | verzija za printanje

Zatvoren pulski dio 25. Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”
Počinje 25. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Puli!
Prezentacijom programskih sadržaja završio je varaždinski dio 25. Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić”
Otvorena 25. Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“
Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma u PFT-u 10.04.2024.
U Kino klubu Split održat će se trodnevno javno predavanje filmskog kritičara Jean-Michel Frodona o Chrisu Markeru 03.04.2024.
Započeo je proljetni ciklus Filmske naSTAVe u kinu Kinoteka! 03.04.2024.
U subotu u Kino klubu Split održat će se predavanje o kino klubovima 03.04.2024.
Zaposlenje u Klubu PFT-a 03.04.2024.
Na jubilarni VAFI & RAFI festival prijavljena su rekordna 1133 animirana filma 03.04.2024.
Natječaj: A!? Voliš okoliš? filmsko stvaralaštvo osnovnih i srednjih škola 27.03.2024.
Obilježavamo Svjetski dan svjesnosti o autizmu uz senzornu projekciju na Sceni Ribnjak! 27.03.2024.
STOP MOTION SCENA 2024. 27.03.2024.
Film očima mladih 20.03.2024.
11-20/5713
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta