Otvoreno pulsko izdanje 25. Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“

Nakon varaždinskog dijela Škole koji je održan od 17. do 25. kolovoza 2023., Škola se po prvi puta održava u Puli od 28. kolovoza do 1. rujna 2023. Tako će vrijedni programi i iskustva Škole postati dostupni novim sredinama i novim polaznicima koji dosad nisu imali prilike pridružiti se provedbi na sjeveru Hrvatske.

Svečano je otvorenje održano u pulskom kinu Valli u ponedjeljak, 28. kolovoza. Uvodnu je riječ imala koordinatorica programa Marta Bregeš, a zatim i tajnica Hrvatskog filmskog saveza Tatjana Aćimović, koje su zajednički zahvalile svima na dolasku i odazivu.


Foto: Antonio Britvar

„Već 25 godina kontinuirano ulažemo u učitelje, profesore, stručne suradnike, odgajatelje, ali i sve zaljubljenike u medije i film te smo izrazito sretni što ovih 25 godina imamo priliku proslaviti u Puli, u pravom filmskom gradu. Uz to, slavimo i 60 godina rada Hrvatskog filmskog saveza“, izjavila je Aćimović. Obratila se i svim novim polaznicima te im je poželjela ugodan, učinkovit i uspješan rad te je zahvalila svim partnerima i pokroviteljima.


Foto: Antonio Britvar

Zatim se publici obratio Marko Zdravković-Kunac, predsjednik Pulske filmske tvornice, suorganizatora Škole. Iznimno smo sretni što je Škola konačno stigla u Istru, pogotovo radi naših članova i sugrađana. Mnogi od njih su iznimno zainteresirani za filmsku i medijsku pismenost, vraćaju se u Pulsku filmsku tvornicu i dijele svoja zrna znanja u osnovnim i srednjim školama“, komentirao je Zdravković-Kunac. Ovdje imamo stvarno fantastične profesore i mentore, aktivne umjetnike u svom području, što je velika prednost Škole. Želim vam svima uspješan rad”, zaključio je.


Foto: Antonio Britvar

Zamjenica gradonačelnika Grada Pule dr. sc. Ivona Močenić, dr. med., u ime Grada pozdravila je sve prisutne: Ponajprije želim čestitati 25 godina održavanja Škole. Osobno smatram da je ulaganje u profesore, nastavnike, pedagoge i stručne suradnike zapravo ulaganje u nove generacije djece i mladih. Naš grad je grad filma i dugi niz godina se svakog srpnja održava najveći i najvažniji događaj filmske industrije na ovim područjima. Sa Školom medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” naš će grad postati pravi filmski grad, ne samo tijekom ljeta, već i kroz cijelu kalendarsku godinu. Želim da iz Škole izađete obogaćeni novim znanjem, dozom kreativnosti i inspiracijom”, izjavila je Močenić.


Foto: Antonio Britvar

Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, također je izrazio svoje zadovoljstvo dolaskom Škole u Pulu: Ako ništa drugo, onda zato što je moj nekadašnji profesor, dr. Ante Peterlić, bio vezan za Pulu i vjerujem da bi i njemu bilo jako drago što je Škola nakon četvrt stoljeća došla ovdje. Vjerujemo da će uz pomoć Pulske filmske tvornice doći do razvitka video i filmskih grupa u osnovnim i srednjim školama u županiji. To je ono što mladim generacijama nedostaje te se stoga nadamo da će se Škola ovdje i dalje razvijati”, zaključio je Torbica.


Foto: Antonio Britvar

Radionice i seminare pohađaju nastavnici osnovnih i srednjih škola, odgajatelji u predškolskim ustanovama, članovi kino klubova, nezavisni autori, studenti i učenici srednjih škola, ali i svi zainteresirani naučiti nešto novo o filmu i multimediji. U nastavku ih očekuje pet dana intenzivne edukacije i praktičnog rada kroz seminarski stupanj kojeg vode dr. sc. Ana Đordić i izv. prof. art. Jelena Modrić, akad. mont. kao i 3 radionice: kamera i snimanje pod vodstvom akademske filmske snimateljice Dinke Radonić i dr. sc. Ivana Rajkovića, animirani film voditeljice Škole animiranog filma Čakovec Jasminke Bijelić Ljubić, mag. inf. / educ. i hibridni film voditelja Marinka Marinkića, filmskog snimatelja. Škola se ubraja među 5 najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među 150 najvažnijih na razini Europske unije. Više o Školi medijske kulture možete pronaći na https://smk.hfs.hr/o-skoli


Foto: Antonio Britvar

Otvorenje je završilo početkom seminarskog programa u Kinu Valli i radioničkog programa u Zajednici tehničke kulture Pula.


Foto: Antonio Britvar

Pulski dio 25. Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i suorganizatora Pulske filmske tvornice, pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Pule, Agencije za elektroničke medije i Zaklade “Kultura Nova”, a pod generalnim sponzorstvom AVITEH-a. Partneri su Kino Valli, Pula Film Festival i Zajednica tehničke kulture Pula. Program se održava uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a temeljem pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje.


Foto: Antonio Britvar