home
Čovjek koji je smrskao kip

12. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži

Treći je dan 12. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži u Karlovcu otpočeo projekcijom klasika "Vlak u snijegu" redatelja Mate Relje, koji je uz sudionike Revije okupio i brojnu karlovačku filmsku publiku, posebno djecu i njihove roditelje, što je izvrstan pokazatelj poznavanja filma i potrebe za njim u gradu na četiri rijeke, te dobre i promišljene namjere organizatora da uz redovite sadržaje Revije publici omoguće gledanje specijalnih programa i tako šire medijsku kulturu i privlače nove, potencijalne sudionike filmskog i video stvaralaštva djece i mladeži. Valja vjerovati kako će se bar poneko dijete ili mlada osoba koja je sa zanimanjem pratila trodnevna događanja u Zorin domu u Karlovcu i samo uputiti u prostorije Kinkoluba Karlovac i pokušati jednoga dana biti aktivnim sudionikom neke buduće Revije, s vlastitim radom.

Publika je nakon cjelovečernjeg igranog filma mogla vidjeti i pet kratkih videa snimljenih u jednom kadru, u okviru radionice One Take Factory, koja je održana prethodnoga dana. I tako se stiglo do završetka i događanja koje je privuklo posebnu pozornost sudionika Revije.

Na završnoj su svečanosti proglašeni pobjednici 12. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži. Žiri je publike najboljim animiranim filmom proglasio Derbi Filipa Šarića, Juraja Babića, Vene Mušinovića, Marka Hrenovića i Lovre Lajoša, Foto kino video klub Zaprešić, Semideponentna skupina, voditelja Miroslava Klarića, najbolji je dokumentarni film Zvonar Martine Filipović, Andreje Mazurek, Anite Salopek, Maje Jozanović, Vedrana Brblića, Josipa Mišanca i Stjepana Lovrića, Gimnazija "Matija Mesić" Slavonski Brod, Filmska družina Gimnazije Matija Mesić pod vodstvom Vesne Crnković-Nosić, a najbolji igrani Večera Ivane Babić, Mateja Bilića, Anamarije Frlan, Nikoline Krog, Tajane Košković, Pavla Stanojevića, Filipa Širanovića, Tamare Šprihal, Filipa Zubaka i Nuše Šimić, Škola primijenjena umjetnosti i dizajna, Zagreb, Foto odjel 54, voditelja Dragice Posavec i Davora Bjelanovića. Najboljim u "otvorenoj kategoriji" je proglašen Notturno Ksenije Sanković, Svjetlane Višnić, Marka Vlainića i Emilija Zinaje, Kinoklub Karlovac, Videodružina Gimnazije Karlovac, voditelja Marije Ratković, Sanje Zanki i Vjekoslava Živkovića, a nagradu publike za najbolju TV-reportažu ponijeli su Hrvoje Šmidihen, Dominik Ćepulić, Eva Habdija, Matija Varga, Jan Jurjević, Ines Oštrić, Jelena Cvitanović i Monika Cegnar, 3. e razred V. gimnazije Zagreb, s voditeljicom Vesnom Muhoberac, za Ionesco: Stolice.
Stručni je žiri, u sastavu Vedran Šamanović, Majda Rijavec, Leon Lučev, Arsen A. Ostojić i Vjekoslav Živković nagradu za najbolji animirani film dodijelio Kristini Kovačić i Marini Marjanac, Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb, voditelj Željko Šturlić za Aeternitas, a za najbolji dokumentarni film Žicom do vrha Ive Gegić, Josipa Markovića, Josipa Rose, Alana Fluka, Lucije Gegić i Krešimira Šturlića, Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb, Filmska družina Centra za film i video NS Dubrava, voditelja Željka Šturlića. Najbolji igrani film po mišljenju stručnog žirija, koje se podudarilo s mišljenjem publike, je Večera, a istoga su mišljenja publika i stručni žiri bili i pri odabiru najbolje TV-reportaže, Ionesco: Stolice. Za najbolji rad u "otvorenoj kategoriji" proglašen je Kad si baš sam Tonija Davanza, Učenički dom Pula, voditelja Željka Bužlete.

GRAND PRIX 12. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži osvojila je Justina Kosor, Foto kino video klub Zaprešić, voditelji Miroslav Klarić i Jadranko Lopatić, za Čovjek koji je smrskao kip.

Stručni je žiri posebnim diplomama pohvalio radove Zvonar i Zovem se inače Ana Branimira Lončarića, Gorana Vučka, Dragane Marković i Mateje Jureta, Medicinska škola Osijek, Filmska družina "Almodovarci" voditeljice Đurđice Radić.
Burnim je aplauzom na kraju pozdravljena ekipa volontera Kinokluba Karlovac, koja je uspješno organizirala prvu samostalnu, a dvanaestu po redu Reviju hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži u Karlovcu, a posebno njihovi voditelji Marija Ratković, koordinatorica Revije, sveprisutna Sanja Zanki i Vjekoslav Živković, čija je duhovita uvodna špica razgaljivala posjetitelje prije svake projekcije.

Na završetku 12. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži najavljeno je održavanje 13. koja će trajati od 4. do 7. rujna 2008. godine, u Karlovcu.

dp

Ovdje možete komentirati članak

10.09.2007.

Uvodna riječ
Nagrađeni na 12. reviji hrvatskog filmskog i videodstvaralaštva mladeži u Karlovcu
Čovjek koji je smrskao kip
Dnevnik u boci
Karlovac obojen žutim
Po prvi put