Novosti

Facebook HFS
29.05.2024.
U Kino klubu Split započinje program javnih projekcija "U kvadrat"

U četvrtak, 30. svibnja s početkom u 20 sati u sklopu diskurzivnog programa “U kvadrat” u Kino klubu Split (Ulica slobode 28) prikazujemo filmove Moje Carstvo Ispod (2023) Dušana Popovića i Kasna zima (2023) Jasne Safić.

Program „U kvadrat“ u 2024. godini započinjemo dvama igranim filmovima koji se bave procesima detekcije trauma i njihovim posljedicama na individuu ili projiciranju na obiteljske odnose.

Prvi film ovotjednog programa, Moje Carstvo Ispod autora Dušana Popovića, prikazuje monoton život nezaposlenog mladića, kojeg grižnja savijesti zbog tragičnog događaja iz prošlosti, dovede do paranoje i gubitka kontakta s realnosti.

Nasuprot tome, film Kasna zima Jasne Safić prikazuje odnos uskoro bivših supružnika kojeg razotkrivamo prateći oscilirajući život suprugovog dementnog oca.

Filmove će predstaviti Boris Poljak. Nakon projekcije diskusiji će se virtualnim putem pridružiti autori Dušan Popović i Jasna Safić.


Moje Carstvo Ispod

Dušan Popović je filmski redatelj, arhitekt, grafički dizajner i glazbenik iz Srbije. U svom nedavnom profesionalnom životu režirao je nekoliko glazbenih spotova uglavnom za rock bendove, a ima i pet kratkih narativnih filmova (The Abyss, The Apples, Memoirs from Sokobanja, Water gathers in father i A day underground). Uspomene iz Sokobanje mu je najuspješniji projekt te je višestruko nagrađivan na mnogim festivalima.

Jasna Safić rođena je u Tuzli, a odrasla u Bosanskom Novom i Zagrebu. Nakon završenog studija farmacije, radi na poslovima registracije lijekova i farmakovigilancije. Filmom se bavi posljednjih nekoliko godina tijekom kojih je prošla niz scenarističkih i redateljskih radionica. U sklopu Croatian Short Pitch na Festivalu Kratki na brzinu 2017. godine nagrađena je za najbolji pitch prema kojem je 2019. godine snimljen kratki igrani film Zamjena, a za film Dekompenzacija iz 2020. godine na 14. Gledalištu Kinokluba Zagreb dobila je Posebno priznanje žirija kritike. Članica je Kinokluba Zagreb, Blanka i Društva hrvatskih filmskih redatelja.


Kasna zima

Programom “U kvadrat” usporedno se prikazuju filmovi članova kluba iz povijesti, eksperimentalnog filma, recentne klupske produkcije te suvremenih autora koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. Zainteresirani posjetitelji mogu se informirati o programima i radu Kino kluba Split.

Rad Kino kluba Split podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Split, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Zaklada Kultura nova.

Masterclass renomirane španjolske scenaristice, redateljice i snimateljice Pilar Palomero

U utorak, 4. lipnja s početkom u 19 sati u prostorijama Kino kluba Split (Ulica Slobode 28) uz projekciju kratkih filmova The Night of All Things (Noć svih stvari) (2016), Horta (2017) i Agenda 1958 (2019) održat će se masterclass... »više

KIN-O-ZVUK: Gostovanja u Karlovcu i Zagrebu početkom lipnja - najava

Novi projekt KIN-O-ZVUK ove godine donosi projekcije crno-bijelog  nijemog igranog filma „Birtija“ redatelja Joze Ivakića iz 1929. godine, uz izvedbu originalno skladane glazbe LHD-a uživo! »više

ZBOGOM JANICI TOMIĆ (1980-2024)

U jeku grafičkih priprema njezine prve filmološke knjige, Hrvatski filmski savez kao izdavača, filmske kritičare i filmologe te kolege iz akademske zajednice kojoj je pripadala, zatekla je i beskrajno rastužila vijest da je u 44. godini života iznenada preminula filmologinja Janica Tomić... »više