Novosti

Facebook HFS
29.05.2024.
Projekt „Mladi mladima – poticanje razvoja filmskih družina u novim sredinama“ – suradnja SKIG-a iz Gunje i osnovne škole u Drenovcima

Danas, kada svatko može snimiti film mobitelom, filmska pismenost postaje neophodna. Hrvatski filmski savez želi potaknuti razvoj filmskih družina u novim sredinama organizacijom radionica audiovizualnog stvaralaštva. Ove radionice namijenjene su djeci osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, posebno u sredinama gdje je filmska umjetnost zapostavljena.

Cilj projekta je da etablirani kino klubovi, posvećeni radu s djecom i mladima, postanu „klubovi mentori“ za filmske družine u nastajanju u obližnjim sredinama. Naglasak je na tome da mladi iz postojećih kino klubova koji dugo godina rade s djecom i mladima budu „klubovi mentori“ i na taj način se pokrene AV stvaralaštvo na područjima gdje ono još nije zaživjelo.

Projekt obuhvaća tri županije: Šibensko-kninska županija (Osnovna škola Vrpolje - PŠ Perković, Šibenik / Kino klub Split; OŠ Franjo Hanaman, Drenovci / Studio kreativnih ideja Gunja te OŠ Katarine Zrinski, Krnjak / Kino klub Karlovac).

Marinko Marinkić, predsjednik Studija kreativnih ideja Gunja (SKIG), održao je prvi dio radionice u trajanju od pet dana u Osnovnoj školi Franjo Hanaman u Drenovcima. U suradnji s nastavnicom hrvatskog jezika Katicom Vukoja učenike se upoznalo s programom radionice, vremenskim okvirima te su započeli snimanje filma. U narednom razdoblju očekuje ih još montaža filma, izrada finalnog rezultata filma i  diskusija o postignutim rezultatima.

Projekt „Mladi mladima – poticanje razvoja filmskih družina u novim sredinama“ želi istaknuti kako zajednički interes može okupiti ljude različitih kulturnih i dobnih pozadina te kako kvalitetan i usmjeren dijalog može premostiti međusobne razlike kada su usmjereni na zajedničko rješavanje problemskih zadataka.

Rad na filmu, osim razvoja pismenosti, učenja i usvajanja znanja i vještina iz audiovizualnog stvaralaštva – koje uključuje teorijska, stručna i praktična znanja - promiče vršnjačku toleranciju, razvija kreativnost i kritičko razmišljanje njegovih autora.

Dugoročni cilj ove edukativne aktivnosti nije samo prijenos znanja i vještina u svrhu proizvodnje ciljanog filma, nego i poticanje učenika i odgojno-obrazovnih djelatnika na osnivanje filmske družine, te njihov daljnji institucionalni i programski razvoj.

Projekt čiji je nositelj Hrvatski filmski savez, realizira se uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske (Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2023./2024.), Hrvatskog audiovizualnog centra (Javni poziv za komplementarne djelatnosti za 2024. godinu) i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

KIN-O-ZVUK: Gostovanja u Karlovcu i Zagrebu početkom lipnja - najava

Novi projekt KIN-O-ZVUK ove godine donosi projekcije crno-bijelog  nijemog igranog filma „Birtija“ redatelja Joze Ivakića iz 1929. godine, uz izvedbu originalno skladane glazbe LHD-a uživo! »više

ZBOGOM JANICI TOMIĆ (1980-2024)

U jeku grafičkih priprema njezine prve filmološke knjige, Hrvatski filmski savez kao izdavača, filmske kritičare i filmologe te kolege iz akademske zajednice kojoj je pripadala, zatekla je i beskrajno rastužila vijest da je u 44. godini života iznenada preminula filmologinja Janica Tomić... »više

Najavljen jubilarni 15. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih u Varaždinu

Jubilarno petnaesto izdanje VAFI i RAFI – Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih, najavljeno je danas u dvorištu palace Sermage u Varaždinu. Program petnaestog izdanja festivala počinje u ponedjeljak... »više

ZAGOVA FILMSKA MATINEJA

Vrijedni zagovci i ove su godine svečano proslavili 21. rođendan Filmskom matinejom u ponedjeljak, 20. svibnja 2024., u 13. 10 sati u punoj Desetki! Zagov podmaladak, petaši Mia i Lorenzo, bili su voditelji programa... »više