Novosti

Facebook HFS
08.11.2023.
Skate protiv fašizma: Palestina i Ukrajina

Ovoga četvrtka, 9. studenog s početkom u 20 sati povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je projekcija dva dokumentarna filma koja govore o skateboard kulturi mladih Palestinaca i Ukrajinaca kao borbi za slobodu i mir te kulturi otpora dominantnim politikama.

Program je organiziran u suradnji s Vladimir Film Festivalom, jedinstvenim europskim festivalom fokusiranim na underground skate video produkciju i samostalne DIY projekte koji se već dvanaest godina održava u Fažani.

Gosti večeri su osnivači festivala, njegovi umjetnički voditelji i selektori Nikola Racan i Marko Zubak koji će s publikom govoriti o filmovima i skate kulturi, a razgovor će moderirati voditelj Kluba Marko Zdravković-Kunac.

Program:

Epicly Palestine'd: The Birth of Skateboarding in the West Bank
Režija: Theo Krish i Phil Joa
Palestina, 2015., 27 minuta


Epicly Palestine'd: The Birth of Skateboarding in the West Bank

Od Qalqilye do Betlehema preko Ramallaha, film prati šest skateboardera dok slijede svoju strast prema skejtanju unatoč ograničenoj infrastrukturi, opremi i putovanjima, kao i suočavanju s izazovima života pod vojnom okupacijom.

Revolutions on Granite
Režija: Brendan Gilliam i Peter Dayton Conopask
Ukrajina, 2021., 45 minuta


Revolutions on Granite

Granitni trg Maidan u Kijevu poznato je mjesto brojnih političkih revolucija, ali i rodnom mjestu kulturne revolucije nakon pada Željezne zavjese. Film baca pogled na rastuću scenu skejtborda na Maidanu ranih 1990-ih i istražuje ideju kontrakulture koja se stvara na mjestu striktne uniformnosti. Kako je ukrajinsko društvo postajalo slobodnije i odmicalo se od autoritarnosti svog ruskog susjeda, skateboarding je postajao popularniji, a njegova zajednica rasla.

Nikola Racan živi u Fažani, trenutno radi u Kanfanaru kao skladišno transportni radnik. Završio je srednju elektromehaničarsku školu u Puli te na nagovor roditelja krenuo na fakultet, potom ga zamrzio te napustio. 2008. godine osnovao je Skateboard klub August Šenoa te pokrenuo Vladimir film festival. 2016. godine snimio je svoj prvi dugometražni film “Solsticij“, ukrao gotovo cijeli “soundtrack“ filma te za isti bio nagrađen u Rio De Janeiru.


Nikola Racan

Marko Zubak rođen je 1979. godine u Zagrebu, Hrvatska, u umjetničkom okruženju, a ubrzo je počeo stvarati, svirajući u obiteljskoj galeriji na otoku Rabu. Počinje studirati slikarstvo na “Accademia delle belle arti di Bologna”, Italija 1999. Nakon tri godine studija seli se u Barcelonu gdje završava diplomu na “Facultad de Bellas Artes de Barcelona”, 2006. Iste godine, započinje tečaj multimedije u školi CIPSA i završava ga 2008. godine. Trenutno radi i producira u svojim studijima u Zagrebu i Rovinju.


Marko Zubak

Vladimir Film Festival neovisno je događanje usredotočeno na kulturu skateboardinga. Osnovan je 2011. godine od strane skateboard kluba August Šenoa u Fažani (Hrvatska) i jedinstven je događaj u Europi s glavnim fokusom na underground skate video produkciju i samostalne DIY projekte. Svake godine VFF predstavlja nove filmove i videa, kao i izložbe fotografija brojnih autora iz cijelog svijeta. Do sada je na događaju sudjelovalo nekoliko poznatih imena europske, ali i svjetske skateboarding scene.


Vladimir Film Festival

August Šenoa prvi je skateboard klub osnovan u Istri i jedan od rijetkih koji djeluje na ovom području. Više od deset godina organizira Fažanski skate contest koji je s vremenom postao najdugovječniji skate natjecanje u regiji. Osim natječaja i raznih manjih aktivnosti tijekom godine, klub je osnivač i organizator Vladimira na kojem se predstavljaju domaći i strani likovni umjetnici čiji su mediji (film i fotografija) usko vezani uz svijet skateboardinga. Postala je platforma koja omogućava pristup svim relevantnim aktualnostima skateboarding scene, te mjesto za razmjenu informacija i sklapanje novih poznanstava. Klub ima više od 200 članova.


August Šenoa

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Nova senzorna projekcija u studenom!

“Kino za sve dostupno svima” krilatica je programa senzornih projekcija koja ga ujedno najbolje i opisuje. Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine... »više

Preminuo Ivan Faktor – multimedijalni virtuoz raskošno minimalističkog opusa

Filmska, likovna i izvedbena scena u Hrvatskoj izgubile su jednog od najznačajnijih umjetnika u polju eksperimentalnog filma, konceptualnog autora i performera Ivana Faktora... »više

Otvorene su prijave na radionicu kolor korekcije u Kino klubu Split

Od 17. do 19. studenog 2023. u Kino klubu Split (Ulica slobode 28) održat će se specijalizirana radionica kolor korekcije koju će voditi Fran Sokolić, istaknuti kolorista prestižnog regionalnog postprodukcijskog studija... »više

Kritičko rešeto 12. i 13. Istarskog production in-a

Ovoga četvrtka, 2. studenog s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice premijerno će se prikazati deset kratkometražnih igranih, eksperimentalnih i hibridnih filmova nastalih na dva maratona izrade kratkog filma... »više