Novosti

Facebook HFS
06.11.2023.
Preminuo Ivan Faktor – multimedijalni virtuoz raskošno minimalističkog opusa


Ivan Faktor

Filmska, likovna i izvedbena scena u Hrvatskoj izgubile su jednog od najznačajnijih umjetnika u polju eksperimentalnog filma, konceptualnog autora i performera Ivana Faktora.

Ivan Faktor rođen je 1953. u slavonskom selu Crnac kojemu je ostao vjeran čitavog života. U svijet umjetnosti zakoračio je 70-ih godina eksperimentalno-dokumentarističkim filmovima, a ubrzo se počinje izražavati i putem performansa, instalacija te u fotografiji i videu, pritom iznova dosljedan strukturalističkoj ideji minimalizma.

Samo jedan od radova po kojima pamtimo Faktora iz razdoblja stvaralačkog uzleta jest hrabri doprinos iz 90-ih godina kada je bilježio razaranje Osijeka bez naracije i deskriptivnosti, stvorivši trajnu i emocionalnu posvetu gradu, ali i zapis o nehumanosti. Tragom toga, nastao je i posljednji Faktorov film u produkciji Hrvatskog filmskog saveza 'Trokut Pravac Točka', a bilježi dijalog Tomislava Gotovca i Vladimira Dodiga. Radi se o snimci nastaloj prije tri desetljeća kojoj je cilj prenijeti autentičnu atmosferu Zagreba i Osijeka 1991. kao svjedočanstva o jednom povijesnom trenutku uz afirmiranje individualnog i osobnog doživljaja stvarnosti.


Ivan Faktor i Tomislav Gotovac

Faktor je u Osijeku aktivno djelovao kao urednik Tribine kluba ljubitelja filma, voditelj filmskog programa Studentskog centra te urednik filmskog programa Kinematografa Osijek. Također, bio je osnivač galerije Kazamat u Osijeku, voditelj Performans art festivala, a istaknuo se i kao ravnatelj Gradskih galerija Osijek. Surađivao je i na nekoliko kazališnih projekata kao scenograf i autor video projekcija (HNK Osijek i Varaždin, Teatar &TD, ZKM), dok je među brojnim zasluženim priznanjima važno istaknuti godišnju nagradu 'Vladimir Nazor' za izložbu Prvi program iz 2010. postavljenu u Galeriji Klovićevi dvori te 'Veliku nagradu 39. zagrebačkog salona' iz 2005. godine.

Njegov opus značajno su obilježile posvete Fritzu Langu, redatelju u čijoj je metodici rada na filmovima neprestano pronalazio inspiraciju. Tome u prilog ide i rad u fundusu MSU-a 'Kangaroo court', kompleksan fotografski diptih u kojem Faktor ponavlja dugački kadar iz Langova filma u kojemu kamera obuhvaća 177 osoba koje sjede u podrumskoj nadsvođenoj prostoriji pogleda uprta u ubojicu.

Kao predstavnik Hrvatske na 25. bijenalu u Sao Paulu 2002., Faktor se predstavio instalacijom s četiri video projekcije. Među njima, Eine Stadt sucht einen Mörder prostorno se i vremenski proteže od Langovih preciznih kadrova iz vidokruga promatrača do Faktrovih tome suprotnih kadrova sa snažnom metaforom i elipsom. Nadalje, u Langovom filmu Ranč prokletih pojavljuje se sporedan lik, Jess Factor, koji će postati poveznica između dvojice filmaša, a lik i glas Marlene Dietrich iz tog filma Faktor je nerijetko koristio u svojim radovima, a konkretno u šlageru iz 1965. Das Lied ist aus.

Otvorene su prijave na radionicu kolor korekcije u Kino klubu Split

Od 17. do 19. studenog 2023. u Kino klubu Split (Ulica slobode 28) održat će se specijalizirana radionica kolor korekcije koju će voditi Fran Sokolić, istaknuti kolorista prestižnog regionalnog postprodukcijskog studija... »više

Kritičko rešeto 12. i 13. Istarskog production in-a

Ovoga četvrtka, 2. studenog s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice premijerno će se prikazati deset kratkometražnih igranih, eksperimentalnih i hibridnih filmova nastalih na dva maratona izrade kratkog filma... »više

Podrum ponedjeljkom

Izložbom fotografija Vide Dodigović pod nazivom  „4 elementa”, varaždinska Vanima privodi kraju četvrtu sezonu programa „Podrum ponedjeljkom“ kroz koji se predstavljaju mladi vizualni umjetnici s područja sjeverne Hrvatske... »više

Otvorene su prijave na cjelogodišnji seminar Alternacije u Kino klubu Split!

Kino klub Split otvorio je prijave na cjelogodišnji seminar Alternacije pod mentorstvom Rina Efendića. Seminar će se održavati svakog petka od 24. studenog... »više