Novosti

Facebook HFS
24.05.2023.
Kino klub Split u sklopu programa “U kvadrat”: prikazuje filmove Fotisa Skourletisa, Marite Shalem, Uladzimira Slizhyka i Sunčice Fradelić i Kristine Lovrić

U četvrtak, 25. svibnja s početkom u 20.00 sati u sklopu diskurzivnog programa “U kvadrat” u Kino klubu Split (Ulica slobode 28) prikazujemo filmove Reflections (2021) Fotisa Skourletisa, Knots (2022) Marite Shalem, Solo (2020) i Instruction How to Open a Tin Can From the Inside (2021) Uladzimira Slizhyka te Parallel space movements (2009) Sunčice Fradelić i Kristine Lovrić.
Program je javan i ulaz slobodan.

Na granici jave i sna, zbilje i imaginacije, ovotjedni program “U kvadrat” donosi pet filmova, koji će nas nagnati na preispitivanje naše percepcije tjelesnosti i prostora kojim se krećemo. Kakav je odnos naših tijela i kretnji naspram okoline? Tko koga oslobađa ili sputava? Čiji utjecaj prevladava i postoji li kompromis?

Prvi film programa Reflections, autora Fotisa Skourletisa, inspiraciju nalazi u djelu “Pas de Deux” Normana McLarena. Pozivajući se na poznati mit o ljubavi Orfeja i Euridike, film prikazuje sjene koje lutaju kroz vrijeme u želji da njihova ljubav nadiđe prolaznost života.


Fotis Skourletis, Reflections

Projekt u nastajanju, Knots autorice Marit Shalem bavi se preprekama i prepletenosti tijela plesača i različitih prostora, urbanih lokacija, krajolika ili pak digitalne praznine, spajajući ih ponekad s animiranim segmentima.


Marit Shalem, Knots

Odnos prostora, digitalnog tijela i izolacije propituje film Uladzimira Slizhyka, Solo. Upotrebom glitcheva, uzrokovanih greškama sustava/mreže, koji se s vremena na vrijeme pojavljuju u digitalnom tijelu, autor konfigurira drugačiju percepciju ljudskog tijela.


Uladzimir Slizhyk, Solo

Nadalje, u drugom filmu Uladzimira Slizhyka, INSTRUCTION. How to Open a Tin Can From the Inside, pratimo kretanje dvoje po prostoru izvan vremena, između jučer i sutra. Uvođenje trećeg zadire u postojeći poredak i uvlači dvoje u lanac tjelesnih situacija, koje im ne dopuštaju da naprave izbor, jedan uvijek ograničava druge.


Uladzimir Slizhyk, INSTRUCTION. How to Open a Tin Can From the Inside

Za kraj programa donosimo film Parallel space movements Sunčice Fradelić i Kristine Lovrić. Plesna koreografija izvedena na splitskoj plaži Bačvice usredotočena je na sinkronicitet kretanja tijela plesačice i promjenu krajolika, plaže. Izmjena smjera, intenziteta i ritma jednog djeluje na onog drugog, mijenjanje teksture zemlje i vode plesačici otežavaju ili olakšavaju izvođenje sljedećeg koraka.


Sunčica Fradelić, Parallel space movements

Filmove će predstaviti Boris Poljak, a nakon projekcije diskusiji će se pridružiti autorice i autori.

Više o programu i autorima filmova možete pročitati u objavi na web stranici Kino kluba Split.

Programom „U kvadrat“ usporedno se prikazuju filmovi članova kluba iz povijesti, eksperimentalnog filma, recentne klupske produkcije te suvremenih autora koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. Zainteresirani posjetitelji mogu se informirati o programima i radu Kino kluba Split.

Rad Kino kluba Split podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Split i Zaklada Kultura nova.

Veliki 20. rođendan ZAG-a

ZAIGRANI AKTIVNI GROMOGLASNI – sve je to uistinu Udruga ZAG, koja je 11. svibnja 2023. u prepunoj dvorani Kina Tuškanac pod pokroviteljstvom Hrvatskog filmskog saveza i OŠ Marije Jurić Zagorke proslavila svoj 20. rođendan... »više

Grand Prix Dana hrvatskog filma u rukama Borisa Poljaka!

Od >15.-21.5.2023. održano je 32. izdanje Dana hrvatskog filma. Utemeljeni kao godišnja smotra novije hrvatske filmske produkcije, Dani hrvatskoga filma profilirali su se tijekom posljednja tri desetljeća u drugi po važnosti nacionalni filmski festival... »više

CENTAR IZVRSNOSTI ZA LIKOVNU UMJETNOST

Centar izvrsnosti za likovnu umjetnosti koji djeluje u Srednjoj strukovnoj školi zamišljen je kao mjesto rada s darovitim učenicima i učenicima osnovnih i srednjih škola koji pokazuju sklonost prema području likovne kulture, crtanja, plastičnog oblikovanja, konstruiranja i dizajna... »više

Izabran voditelj kina Tuškanac

Na 11. sjednici Izvršnog odbora Hrvatskog filmskog saveza, temeljem provedena postupka po raspisanom natječaju te Preporuci stručnog povjerenstva za voditelja kina Tuškanac izabran je i imenovan Filip Zadro... »više