Novosti

Facebook HFS
22.05.2023.
Grand Prix Dana hrvatskog filma u rukama Borisa Poljaka!

Od 15.-21.5.2023. održano je 32. izdanje Dana hrvatskog filma. Utemeljeni kao godišnja smotra novije hrvatske filmske produkcije, Dani hrvatskoga filma profilirali su se tijekom posljednja tri desetljeća u drugi po važnosti nacionalni filmski festival, kojem je svrha „predstaviti, promicati i vrednovati u ravnopravnom natjecanju godišnju produkciju kratkometražnog i srednjemetražnog (igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog) filma, kao i dugometražnu produkciju svih navedenih kategorija, osim igranog filma.


Izvor fotografije: Dani hrvatskog filma

U konkurenciji natjecateljskog programa bilo je čak 68 animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, namjenskih te kratkih i srednjometražnih igranih filmova. Festivalski je program završio u subotu dodjelom nagrada u zagrebačkom kinu SC.

Ocjenjivački sud u sastavu Josip Grozdanić, Mirta Puhlovski i Nina Violić  dodijelio je Grand Prix, odnosno Veliku nagradu za najbolji film festivala dokumentarnom filmu Horror Vacui  Borisa Poljaka koji kroz duge, asocijativno povezane kadar-sekvence upozorava na postojeću militarizaciju u svijetu.

Ocjenjivački je sud obrazložio kako Poljakov dokumentarno-eksperimentalni film na prepoznatljiv, izvoran, artistički krajnje promišljen i zaokružen način iza straha od praznog prostora u naslovu nudi strah od ispunjenog prostora, osobito ako ga ispunjavaju sofisticirano oružje i vojnici u različitim odorama. Stilski se nadovezuje na prethodne nagrađivane Poljakove filmove "Splitski akvarel", "Autofocus" i "Oni samo dolaze i odlaze".


Izvor fotografije: Dani hrvatskog filma

Ovaj meditativni film upozorava na sve veću hiper militarizaciju svijeta u kojem živimo te istražuje kako to utječe na ljudsku psihu. Scenarist, redatelj i direktor fotografije filma je Boris Poljak, montažer je Damir Čučić, a Ruzina Frankulin je dizajner zvuka. Producenti filma su Matko Burić i Hrvoje Selec u produkciji Hrvatskog filmskog saveza.  Distributer filma je Split Screen.

Primivši nagradu Boris Poljak naglasio je i kako Dani hrvatskog filma zaslužuju bolji tretman jer oni su jedinstvena prilika da se cjelokupna produkcija koja nije dugi igrani film vidi na jednom mjestu.

U popratnom programu festivala Dana HAVC je obilježio 15 godina djelovanja, Zagreb film i Pula film festival slavili su 70 godina, a održane su radionice, okrugli stol, filmski kviz, izložba filmskih plakata i koncerti.

CENTAR IZVRSNOSTI ZA LIKOVNU UMJETNOST

Centar izvrsnosti za likovnu umjetnosti koji djeluje u Srednjoj strukovnoj školi zamišljen je kao mjesto rada s darovitim učenicima i učenicima osnovnih i srednjih škola koji pokazuju sklonost prema području likovne kulture, crtanja, plastičnog oblikovanja, konstruiranja i dizajna... »više

Izabran voditelj kina Tuškanac

Na 11. sjednici Izvršnog odbora Hrvatskog filmskog saveza, temeljem provedena postupka po raspisanom natječaju te Preporuci stručnog povjerenstva za voditelja kina Tuškanac izabran je i imenovan Filip Zadro... »više

Objavljeni rezultati Javnog poziva za poticanje rada školskih filmskih družina u školskoj godini 2022./2023.

Na Javni poziv za poticanje rada školskih filmskih družina u školskoj godini 2022./2023. koji je raspisao Hrvatski filmski savez temeljem Sporazuma o suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, zaprimljeno je 66 prijava... »više

Mladi europski kratki dokumentarni film

Ovoga četvrtka, 18. svibnja s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je projekcija šest kratkih dokumentarnih mladih europskih autora. Odabir je to nagrađenih i prikazanih filmova u sklopu programa New Talent... »više