Novosti

Facebook HFS
09.03.2023.
IZLOŽBA POVODOM 21 GODINE RADA KINOKLUBA KARLOVAC

U petak, 10. ožujka 2023. u 19 sati na adresi Ulica Matice Hrvatske 4 bit će otvorena izložba povodom 21 godine rada udruge Kinoklub Karlovac. Obilježavanje ovog rođendana je prilika da javnost upozna novi prostor u kojega je Kinoklub preselio, zajedno sa Savezom udruga KAoperativa, korisnicima prostora Hrvatskog doma koji je trenutno u procesu obnove. Posjetitelji će moći saznati više o najznačajnijim programima Kinokluba Karlovac, a postavljeni će biti predmeti poput festivalskih nagrada, majica, fotografija i tiskovina nastalih za potrebe projekata. U subotu 11. ožujka u 11 sati bit će organizirana tematska gledaonica s odabranim filmskim radovima iz produkcije Kinokluba Karlovac.

U lipnju 1999. unutar Gimnazije Karlovac osnovana je školska sekcija pod nazivom Videodružina Gimnazije Karlovac. Tri godine kasnije krenulo se u osnivanje formalno pravne udruge te je nastao Kinoklub Karlovac. Udruga je službeno osnovana 12. ožujka 2002. godine.

U okviru edukativne djelatnosti svake godine se održava Tečaj filmske umjetnosti koji pruža svu teorijsku, tehničku i organizacijsko-logističku potporu potrebnu filmskim početnicima za daljnji, samostalan rad na vlastitom filmu. Osim Tečaja, održavaju se i različite radionice za djecu u osnovnim školama te specijalizirane radionice za mlade i edukativne radionice za nastavnike i profesore, a tijekom cijele godine se razvijaju i autorski filmovi mladih.

Kinoklub je uz Hrvatski filmski savez i suorganizator Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, nacionalne, odnosno međunarodne manifestacije posvećene srednjoškolskom filmu te Karlovačkog riječnog kina, jedinstvenog open-air kina na rijekama diljem Karlovačke županije. Kinoklub Karlovac otvorio je 2007. godine „Mikrokino Gimnazije Karlovac“, dvoranu koja je i danas filmski aktivna u Gimnaziji. Također, 2007. godine, u Karlovcu je održana posljednja kino projekcija u Kinu Edison te je nakon toga Karlovac postao grad bez kina, ali ne i filma. Od tada, Kinoklub pokreće brojne inicijative i cikluse projekcija te apelira na povratak kina u grad. Samo neki od njih su programi Filmskog EU tjedna, Filmskog Uskrsa i Vaskrsa, Karlovačkog filmskog CROgrama, Kina u kazalištu, itd.

Trenutno je Kinoklub, uz Gradsko kazalište Zorin dom i Turističku zajednicu grada Karlovca partner Gradu Karlovcu na projektu “ITU-Revitalizacija nekadašnjeg kina Edison u funkciji pokretanja integriranih turističkih programa u gradu Karlovcu”. 2018. godine predstavljena je knjiga naziva Igora Jurilja “Film od Zorinog doma do Edisona; Recepcija filma i prvih karlovačkih kinematografa u lokalnoj periodici, 1896.-1920.”.

Kinoklub je pokrenuo i Film Under Severe Experiment (FUSE), filmski festival mladih autora koji ima fokus na eksperimentalnom filmskom rodu u kombinaciji s igranim. Provedena su i dva izdanja programa razvoja publike na slabo naseljenim područjima Karlovačke županije pod nazivom FilmEk - filmski ekokamp. 2020. godine pokrenut je nagradni natječaj Stop Motion Scena, posvećen neprofesijskim uradcima nastalih tehnikom stop animacije, koji je prerastao u festivalsku formu već 2021. godine, a uskoro će biti objavljen javni poziv za ovogodišnje izdanje. U protekle dvije godine, Kinoklub je bio partner i u 3 projekta financirana iz EU natječaja; “Klikni s kazalištem”, “Spoji se u umjetnost, priključi se u kulturu” i “Filmkubator - doprinos osnaživanju organizacija civilnog društva koje djeluju na području audiovizualnih i digitalnih medija za pokretanje zajednice”.

Osim članstva u Hrvatskom filmskom savezu, Kinoklub Karlovac je i udruga članica Zajednice tehničke kulture Karlovac i Zajednice tehničke kulture Karlovačke županije, Saveza udruga KAoperativa te Mreže mladih Hrvatske, a vrlo je aktivan i u međunarodnoj mreži Youth Cinema Network. Od 1.1.2022. je partner udruzi Carpe Diem na upravljanju Centrom za mlade Grabrik.

Otvoren natječaj za filmove 16. Smaragdnog eco film festivala

16. izdanje Smaragdnog eco film festivala ove godine seli na otok Korčulu. Nakon 15 godina ovaj jedinstveni ekološki filmski festival poseban po tome što festivalski tim biciklima dolazi do publike, nastavlja svoju ideju na jugu Hrvatske... »više

Kratki film: čovjek i okoliš

Ovoga četvrtka, 2. ožujka s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je projekcija sedam raznovrsnih i intrigantnih kratkih filmova u kojima se kroz ispreplitanje elemenata znanstvene fantastike... »više

U BIBINJAMA ZAVRŠENA FILMSKA RADIONICA „OD IDEJE DO FILMA“

U petak 24. veljače uspješno je završena filmska radionica Od ideje do filma, koju je tijekom zimskih praznika u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Bibinjama provodila naša udruga. Filmsku radionicu pohađalo je ukupno 18 učenika... »više

Foto-kino klub Ivanovec sudjelovao na Zimskome kampu osnovnoškolaca

Drugi dio ovogodišnjim zimskih praznika koji je trajao od 20. veljače do 25. veljače 2023. mnogim je osnovnoškolcima bio prilika za rad u kreativnim radionicama  7. Zimskoga kampa tehničke kulture koje je organiziralo... »više