Novosti

Facebook HFS
24.11.2022.
Hrvatski filmski ljetopis – 110-111 / 2022.

U prodaji je novi dvobroj Hrvatskog filmskog ljetopisa (252 stranice) koji donosi dva temata posvećena animaciji. Ekskluzivno objavljujemo esejističku prozu nagrađivanog animatora i redatelja Dalibora Barića koji kroz žanrovske mikropriče promišlja o odnosu filma, snova i stvarnosti. U opširnom osvrtu na Animafest, filmologinja Andrijana Ružić piše o kratkometražnoj selekciji ovogodišnjeg izdanja festivala, povjesničar umjetnosti Josip Klaić bavi se slavljeničkom festivalskom monografijom, a donosimo i sažetke znanstvenog skupa Animafest Scanner.

U novom broju LjetopisaMirza Skenderagić analizira i uspoređuje tematske i stilske naglaske filmova Quo Vadis, Aida? i Dara iz Jasenovca, a Filip Kučeković polazi od teza Deleuzea i Rancièrea u raspravi o filmskom stilu i pojmu političkoga u Okupaciji u 26 slika Lordana Zafranovića. Filmska kritičarka Dina Pokrajac donosi osvrt na izložbu povodom stogodišnjice rođenja Piera Paola Pasolinija održanoj u redateljevoj rodnoj Bologni, a u rubrici "Nosači zvuka" Lujo Parežanin piše oglazbi Maka Murtića za dokumentarni film Škoj ili ne?

Novi Ljetopis popratio je i 31. izdanje Dana hrvatskog filma, 69. pulski filmski festival te 18. ZagrebDox, a osvrtima na domaće festivale pridružujemo i pregled međunarodnog festivala dokumentarnog filma Documenta Madrid. U rubrici "Novi filmovi" pročitajte i dvanaest eseja suradnika različitih generacija, među ostalima i o nizu hrvatskih filmova (Divljaci D. Lonjaka, Mater J. Pavlovića, Razgovor D. Sedlara, Menhetenska odiseja M. Vrbančića), kao i novim radovima Abela Ferrare, Françoisa Ozona i Jordana Peelea. Ljetopis donosi i prikaze recentno objavljenih knjiga o filmu, zbirke eseja o SF filmu Aleksandra Žiljaka, memoarsko-proznom djelu Linn Ullmann, te monografije o svestranom splitskom umjetniku Zlatanu Dumaniću.

Novi dvobroj (110-111) po cijeni od 80 kuna može se naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (o jugoslavenskom eksperimentalnom filmu, radu Damira Čučića, filmovima Alberta Serre, povijesti hrvatske animacije i dr.).

Ljetopis možete i osobno kupiti na blagajni Kina Tuškanac i u prostorijama Hrvatskog filmskog saveza (Tuškanac 1, Zagreb) te u zagrebačkim knjižarama Vuković & Runjić (Teslina 16) i Superknjižara (Rooseveltov trg 4).

Splav u Klubu PFT-a

Ovog četvrtka, 23. studenog s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice prikazujemo film Splav u kojem redatelj Marcus Lindeen rekonstruira kontroverzni eksperiment iz 1973... »više

25. godina radionice Z-animacija (Mala Zagrebačka animacija)

Članovi Autorskog studija Fotografija-Film-Video pozivaju sve zainteresirane na projekciju izbora animiranih filmova u produkciji Autorskog studija, nastalih u proteklih 25 godina... »više

U TJEDNU SJEĆANJA PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM KORLAT

U organizaciji Jedine solucije, Foto-kino-video kluba Zadar i Ogranka Matice hrvatske u Podstrani, povodom Tjedna sjećanja na žrtve Domovinskog rata, u Zadru i Podstrani prikazan je dokumentarni filma Korlat... »više