Novosti

Facebook HFS
17.09.2021.
Filmu Jedna od nas Đure Gavrana Grand Prix 30. DHF-a

Zagreb, 17. rujna – Grand Prix na 30. izdanju Dana hrvatskog filma osvojio je dokumentarni film Jedna od nas Đure Gavrana kojemu je glavni festivalski žiri u sastavu Dana Budisavljević, Ksenija Marinković, Ivan Salaj dodijelio još dvije nagrade – nagradu za najbolji dokumentarac i nagradu za najbolju montažu (Nina Velnić). Spomenutom su filmu dodijeljene i nagrada Žirija za etiku i ljudska prava te nagrada Zlatna uljanica Glasa koncila.

Film Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem Sanje Milardović osvojio je tri nagrade –za najbolji igrani film i najbolji scenarij, dok je Olivera Baljak nagrađena za najbolju žensku ulogu.

Nagrada za režiju dodijeljena je Damiru Markovini za film Čekaj me, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena Bernardu Tomiću za ulogu u filmu Antiotpad Tina Žanića. Spomenutom je filmu, točnije Filipu Romcu dodijeljena i nagrada za najbolju kameru.

Nagradom za najbolju glazbu ovjenčan je film Porvenir Renate Poljak tj. glazbenici Alen i Nenad Sinkauz, kao i nagradom za oblikovanje zvuka (Iva Ivan) koja je dodijeljena po prvi put.

Najbolji animirani film ovogodišnjih DHF-a je Nigdar ni bilo Mateje Štefinščak, najbolji eksperimentalni Plejade Mateje Zidarić, dok je najbolji namjenski Ponekad mi dašu režiji Dalibora Barića i izvedbi Raketa i Kristijana Beluhana. Posebno priznanje glavni je festivalski žiri dodijelio filmu Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara za produkciju i plasman filma.

Nagrada Jelena Rajković dodjeljena je filmu U šumi Sare Grgurić. Prema ocjeni publike, najbolji je film 30. Dana hrvatskog filma dokumentarac Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara.

Tribina: U spomen

Ivo Škrabalo

Malo ispod zgrade Hrvatskog filmskog saveza, u danu kad se sjećamo Ive Škrabala, svira neki kontrabasist, na instrumentu i mjestu koje nije uobičajeno za ulične svirače, i svira jazz, Sigurno bi mu se Ivo obradovao i poslušao ga sa zanimanjem... »više

Škola animacije za djecu

Od 18. rujna!

Namijenjena prvenstveno djeci od devet do dvanaest godina, u kinu Tuškanac od 18. rujna počinje Škola animacije koja će se održavati svake subote, u dvije grupe, od deset do podneva i od podneva do četrnaest sati... »više

Otvoreno 30. izdanje Dana hrvatskog filma u kinu Tuškanac!

Zagreb, 13. rujna - Jubilarno. 30. izdanje Dana hrvatskog filma, tradicionalne smotre najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, otvoreno je sinoć u kinu Tuškanac... »više

Zatvoreni ovogodišnja Filmska revija mladeži i Four River Film Festival

Projekcijom filma Povjerenje Matije Benića i dodjelom nagrada zatvoreni su 26. Filmska revija mladeži i 14. FourRiver Film Festival u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac... »više