Novosti

Facebook HFS
15.09.2021.
Škola animacije za djecu
Od 18. rujna!

Namijenjena prvenstveno djeci od devet do dvanaest godina, u kinu Tuškanac od 18. rujna počinje Škola animacije koja će se održavati svake subote, u dvije grupe, od deset do podneva i od podneva do četrnaest sati. Škola je radioničkog tipa te se kroz praktičan rad djeca upoznaju s osnovnim principima animacije da bi kao aktivni sudionici ušli u svijet stvaranja animiranog filma. Namijenjena je djeci koja su znatiželjna, vole crtati, zanima ih kako rade strojevi i kako nastaju filmovi.

S obzirom da djeca danas previše vremena sjede i gledaju u ekrane, program je osmišljen tako da rade u različitim materijalima (kartonu, papiru, glini, na iPadu…), a uči se postupno, eksperimentirajući. Greške su sasvim dobre, jer se iz njih najbolje uči! Za planiranje animacije i glasno razmišljanje koristi se velika white board ploča, kreće se od stola do ploče, od zoetropea do kinematografa. Plan sata je dinamičan, potiče na kretanje, promatranje, razgovor i timski rad.

Sprave na kojima djeca uče se zovu thaumatrope, flipbook, phenakistoskop, zoetrope i praxinoskope. Uz to rade i na inačici Bergmanovog Kinematografa u kome se cutout animacijom oživljavaju likovi snimajući ih iPadom. Kad ima vremena, pogledaju po jedan kratki autorski animirani film. Radi se u grupama od maksimalno desetero djece, u prostoru koji se redovito zrači, pod aktualnim epidemiološkim mjerama. Voditelji radionica su likovni umjetnici i animatori, a autorica projekta i organizatorica je Maša Udovičić odnosno Luma Film. Projekt je 2021. godine podržalo Ministarstvo kulture RH i Hrvatski audiovizualni centar, a izvodi se u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i kinom Tuškanac.

Luma Film se bavi proizvodnjom animiranih autorskih, dokumentarnih i edukativnih  filmova, a fokus djelovanja je 2D animacija, sa snažnim ilustracijama. Otvoreni su za suradnju s mladim ali i iskusnim filmašima, koprodukcije s drugim studijima, suradnju  s profesionalcima koji dijele iste strasti, stalno uče i šire znanje kroz savjetovanja.

Producentica Luma Filma Maša Udovičić radila je kao animatorica i kompoziting artistica dvadeset i više godina u Beogradu, Budimpešti i Zagrebu, Neprekidno se educira u programima vezanim za različite vrste filma. Članica je HRUP-a i ASIFA-e, sudjelovala na različitim aktivnostima u međunarodnim produkcijama brojnih animiranih reklama i serija u Varga Studiju i Roczkov Studiju iz Budimpešte te Bold Studiju iz Zagreba, a od 2010. radi kao producentica, od kada potpisuje petnaestak kratkih animiranih filmova i jedan serijal. Među ostalim u produkciji Bold studija radila je kao producentica filmova Moj put 6'40'' Veljka Popovića i Svjetlana Junakovića (2010), Monster Master 5'36'' Zvonimira Haramije (2011), Crvenkapica, još jedna 1'00'' Ane Horvat (2012) te Koyaa, cvijet 3'30'' Kolje Saksida, koprodukcija ZVVIKS i Bold Studio Zagreb (2014. godine) a u produkciji Luma Filma Razgovor 5'45'' Ane Horvat, Penjači 10'00'' Siniše Mataića i svoj autorski Priroda u Krapinsko-zagorskoj županiji, 5 x 4', svi iz 2015., Gamer Girl 9'26'' Irene Jukić Pranjić (2016), Neposlušne 6' Maše Udovičić i Juliane Kučan (2017), Crvena jabučica 8'03'' Ana Horvat (2018), San o odrastanju 6'24" Mirele Ivanković Bielen (2020) te ove godine Tonka će sutra 7'17'' Morane Dolenc i Među nama 10'45'' Petre Balekić, upravo prikazan na Danima hrvatskog filma.

U razvoju je The Big Picture 90', dugometražni igrano-animirani film po scenariju Lane Sabljarić i Matije Pisačića, koji je s Tvrtkom Rašpolićem i redatelj, a u produkciji za 2022. se najavljuje Putovanje 7' Mirele Ivanković Bielen.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Otvoreno 30. izdanje Dana hrvatskog filma u kinu Tuškanac!

Zagreb, 13. rujna - Jubilarno. 30. izdanje Dana hrvatskog filma, tradicionalne smotre najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, otvoreno je sinoć u kinu Tuškanac... »više

Zatvoreni ovogodišnja Filmska revija mladeži i Four River Film Festival

Projekcijom filma Povjerenje Matije Benića i dodjelom nagrada zatvoreni su 26. Filmska revija mladeži i 14. FourRiver Film Festival u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac... »više

Dan četvrti – Obožavamo svaki segment u stvaranju filma

Vrijeme vam prebrzo leti? Opustite se, popijte s nama limunadu jer pred nama su još dva festivalska dana bogata edukativnim programom, prezentacijama partnerskih organizacija i, ono najvažnije, puna najzanimljivijih filmskih srednjoškolskih ostvarenja! »više

Treći dan Festivala i Revije – već? U dobrom društvu i s najboljim limunadama vrijeme zaista leti!

Nastavljamo s edukativnim programom, pratimo i glasamo za natjecateljski program, selimo na Gradsko kupalište Ozalj na večernju projekciju, a u Caffe baru Ziggy se razbacujemo filmskim znanjem... »više