Novosti

Facebook HFS
08.09.2021.
Zvijezde pod reflektorom: Tko nam je ovo godine obasjan žutim limunima?
Od Revije do zvijezda! Tradicija programa „Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?“ nastavit će se i ove godine samo pod novim nazivom – Žuti reflektor. Ove godine u programu Žuti reflektor pijemo limunade s Laurom Pribanić, Karlom Gagulićem, Danilom Stanimirovićem i Matijom Benićem.

Programom Žuti reflektor pratimo daljnji profesionalni razvoj srednjoškolskih filmaša. Neki završe u tim vodama, dok neke karijera odvede u drugom, ali jednako uspješnom smjeru. Ove godine predstavljamo čak četvero mladih filmaša koji su u svom srednjoškolskom filmskom stvaranju bili na Four River Film Festivalu i Filmskoj reviji mladeži.

U utorak, 7. rujna. prije filma razgovarali smo s Laurom Pribanić. Rani počeci njezine produkcijske karijere bili su 2016. g. kada je nakon nekoliko godina volontiranja u području sponzorstva i donacija na filmskim festivalima postala izvršna producentica Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala te FUSE festivala, manifestacija nastalih u organizaciji Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza. Uskoro je postala potpredsjednica Kinokluba Karlovac i članica Izvršnog odbora HFS-a. Vrata profesionalnoj filmskoj industriji otvorilo joj je sudjelovanje na stručnoj praksi (pilot projekt Akademije dramske umjetnosti i produkcijske kuće Antitalent d.o.o.) gdje je u ljeto 2019. bila trainee u sektoru produkcije na dugometražnom filmu „Murina“ (r. Antoneta Alamat Kusijanović), nastalog u produkciji Antitalenta i RT Features te koprodukciji prod. kuća Spiritus Movens, SPOK Production i Staragara. Iste te 2019. godine, nakon završene prakse, radila je u fazi snimanja te postprodukcijskoj fazi kao asistentica koordinatorice produkcije u Antitalentu d.o.o. kada je ta produkcijska kuća imala ulogu produkcijskog servisa za snimanje američkog nezavisnog filma „Mayday“ (r. Karen Cinorre). Suradnja s Antitalentovcima nastavila se i početkom 2020. – u pretpripremnoj fazi dugometražnog filma „Črna mati zemla“ (r. Rok Biček), točnije kao asistentica voditeljice audicije za film. Trenutno radi kao asistentica produkcije u tvrtci Izvan fokusa te se priprema za diplomski studij produkcije.

Danas, u srijedu 8. rujna prije filma „Ljubav oko svijeta“ razgovaramo i gledamo kratki igrani film Karla Gagulića. Karlo prvi puta 2018. godine režira svoj dokumentarni film „U svijetu anđela” koji je imao festivalsku premijeru na Four River Film Festivalu 2019. godine. Bio je izvršni producent na filmu „Pepeljuga“ u režiji Melite Mukavec. Film je odnio Grand Prix nagradu na Dubrovnik Film Festivalu. Kratkometražni igrani film „Brod u boci“ Karlo je 2020. godine režirao u suradnji s udrugom Blank filmski inkubator i Apolos produkcijom. Film je financiran sredstvima agencije Playbox te je osvojio nagradu publike na 13. Four River Film Festivalu i 25. Filmskoj reviji mladeži. Bio je selektiran i na sljedećim festivalima: 3. Betina Film Festival, 29. Dani hrvatskog filma te 13. Omladinski filmski festival Sarajevo. Igrani film „Škola koja (ne) postoji“ režira 2021. godine, a međunarodnu premijeru imao je u Sarajevu na 13. Omladinskom filmskom festivalu, dok se hrvatska premijera filma očekuje na 4. izdanju Betina Film festivala.

U četvrtak, 9. rujna prije večernje projekcije ana Gradskom kupalištu u Ozlju predstavljamo Danila Stanimirovića i njegov „Bambiland“. Danilo Stanimirović filmaš je iz Požarevca. Njegov kratki dokumentarni film „Seobe“ iz 2017. godine producirao je i premijerno prikazao DokuFest iz Prizrena, nakon čega je prikazan na festivalima širom Balkana. Sljedeće godine pobijedio je na EU Film Contestu i EU Film Challengeu, što ga je odvelo na Kanski i Venecijanski filmski festival. Također je 2018. godine osvojio nagradu za najbolji Pitch na Four River Film Festivalu za svoj kratki projekt „Bambilend“, koji je premijeru imao 2019. u kinu Anthology Film Archives u New Yorku, nakon čega je prikazan na više od sedamdeset festivala širom svijeta i osvojio brojne nagrade.

Petak, 10. rujna rezerviran je za Matiju Benića. Osim njegovog kratkometražnog filma „Antikorupcijski atom“ gledamo i dugometražni prvijenac „Povjerenje“. Matija Benić, rođeni Varaždinac, diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a studirao je i filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Filmove snima od malih nogu te je osvojio nekoliko nagrada na festivalima za mlade, uključujući nagradu za najbolji kratki film na Four River Film Festivalu u Karlovcu 2019. godine. „Povjerenje“, film snimljen bez budžeta, ali uz entuzijastičnu ekipu, njegov je prvi cjelovečernji dugometražni film.

Svim našim filmašima želimo puno uspjeha, pratit ćemo vas uvijek i s ponosom vas ugostiti na Reviji i Festivalu da uz limunadu popričamo što ima novo u vašem velikom filmskom svemiru!

Žuta srijeda: danas na Festivalu i Reviji putujemo oko svijeta i tražimo - ljubav ili samo limunadu

Drugi dan 26. Filmske revije mladeži i 14. Four River Film Festivala započeli smo prvom projekcijom u natjecateljskom programu. Druga projekcija počinje u podne, a svi koji nisu s nama u Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu... »više

Otvoreni 26. Filmska revija mladeži i 14. Four River Film Festival

26. Filmska revija mladeži i 14. Four River Film Festival otvoreni su u utorak 7. rujna projekcijom filma Murina. Dugometražni je to prvijenac redateljice Antonete Alamat Kusijanović koji je na rijeku Koranu doplivao iz Cannesa gdje je nagrađen Zlatnom kamerom... »više

Jubilej

100 godina kinematografa u Belom Manastiru

U tjednu od 23 do 29. kolovoza 2021. godine, u Centru za kulturu Grada Belog Manastira održan je niz programa kojima je obilježena stota obljetnica kina u tom središtu Baranje. Beli Manastir je najveće i najznačajnije naselje te gospodarsko i kulturno središte hrvatskog dijela Baranje... »više

26. filmska revija mladeži i 14. Four River Film Festival

Odabrani

Na 26. filmsku reviju mladeži i 14. Four River Film Festival prijavljeno je 1415 filmova iz Hrvatske i niza zemalja (Afganistana, Alžira, Angole, Argentine, Armenije, Australije, Austrije, Azerbajdžana, Bangladeša, Belgije, Bosne i Hercegovine... »više