Novosti

Facebook HFS
26.05.2021.
Novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa

Novi, proljetni broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (105, 192 stranice) otvaramo tematom koji predočava raznovrsne teme i interese suvremene crnogorske filmologije. Adnan Prekić istražuje odnos ideologije i filma u ranim danima socijalizma, dok Nenad Perošević i Miloš Krivokapić daju pregled razvoja crnogorske kinematofrafije u istom razdoblju. Jelena Mišeljić na primjeru američkog filma Potraga objašnjava screenlife, žanr u kojemu se pripovijeda isključivo kroz ekrane elektroničkih uređaja, a Nikola M. Vukčević u pionirskom se radu bavi odnosom nogometa i televizijskih reklama za pivo.

U rubrici "Književnost i film" književnica Tamara Bakran donosi poetsko-prozni zapis inspiriran Ritmom ludila,a u rubrici "Studije" Irena Boćkai raspravlja o prožimanju rada i dokolice te obmane i igranja uloga u klasicima Billyja Wildera.
Novi Ljetopis nudi i niz osvrta na filmske festivale, podsjećajući nas na 18. Zagreb Film Festival i 13. Subversive Film Festival te na posebno izdanje ZagrebDoxa. Uvide u nove trendove donose i tekstovi o inozemnim festivalima DOK Leipzig i Palić Film Festival. U rubrici "Novi filmovi" možete pročitati i 11 eseja suradnika različitih generacija, među ostalima i o filmovima Ribanje i ribarsko prigovaranje Milana Trenca i Tereza37 Danila Šerbedžije te o novim djelima Gianfranca Rosija i Romana Polanskog.

U novom broju ne propustite i osvrt glazbenog kritičara Dubravka Jagatića na vinilnu kompilaciju filmske glazbe skladatelja Alfija Kabilja, kao i prikaze tri vrijedne knjige o filmu – monografije o životu i djelu Aleksandra Saše Petrovića, zbirke filmskih kritika Tomislava Čegira te važnog filmološkog djela o popratnoj filmskoj glazbi Hrvoja Turkovića.    

Novi broj (105) po cijeni od 50 kuna može se naručiti na www.hfs.hr. Na istoj poveznici dostupni su i prethodni brojevi (o političkom aspektu Zvjezdanih staza, svjetovima animacije, filmskim esejima Dušana Makavejeva i Lordana Zafranovića, filmskoj glazbi Mate Matišića i dr.).

Ljetopis možete i osobno kupiti na blagajni Kina Tuškanac te u prostorijama Hrvatskog filmskog saveza (Tuškanac 1, Zagreb) te u zagrebačkim knjižarama Vuković & Runjić (Teslina 16) i Superknjižara (Rooseveltov trg 4).

Filmovi nagrađenih autorica 14. Gledališta KKZ-a

Ovoga četvrtka, 27. svibnja s početkom u 21 sati u Klubu Pulske filmske tvornice prikazat će se svih šest nagrađenih filmova 14. Gledališta KinoKluba Zagreb. Gledalište je predstavljanje klupske godišnje filmske produkcije... »više

Predstavljen program Vafi i Rafi

Dvanaesto izdanje VAFI & RAFI – Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih, najavljeno je danas u Gradskoj vijećnici u Varaždinu... »više

Retrospektiva Davida Leana

Maestro lijepih kadrova

Retrospektiva jednog od najboljih britanskih i svjetskih redatelja Sir Davida Leana (1908.-1991.) u kinu Tuškanac okupila je petnaest od ukupno šesnaest njegovih filmova snimljenih između 1942. i 1984. godine... »više

Filozofska grupa Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku

Film Utezi i krila homoseksualnosti

Gimnazija je najstarija srednja škola u Šibeniku, osnovana 1909. godine, a u početku je bila smještena u zgradi pored Grand hotela Krka, u kojoj je danas Glazbena škola Ivana Lukačića. Tu je djelovala do 1937., kad se preselila u novu zgradu... »više