Novosti

Facebook HFS
20.11.2020.
52. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva
Dualisti

Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva održavaju se od 1964., prvo pod nazivom Revija Kino saveza Hrvatske i bienalno, svake druge, a od 1969. svake godine, s prekidom 1974. i 1976., odnosno ratne 1991., dok 1992. mijenjaju ime u Revija filmskog i video stvaralaštva Hrvatske pa godinu poslije u Revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva i konačno od 2013. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva. Već od prve se nametnula potreba selekcioniranja (od 65 prijavljenih samo je 30 prikazano u službenoj konkurenciji) i ona traje sve do danas, na svih pedeset i više Revija.

Na 52. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva koja se od 20. do 22. studenoga virtualno održava u Buzetu i Zagrebu, a po mnogo čemu je posebna, jer je prva koja traje u uvjetima pandemije, pod maskama i bez pravog socijalnog kontakta, istim je ljudima povjereno da najprije selekcioniraju trideset i osam filmova koji će biti prikazani u službenoj konkurenciji (ukupno je prijavljeno 177 radova), a zatim i da odaberu najbolje po svojem mišljenju.

U toj dualističkoj ulozi ove godine su snimatelj, fotograf i redatelj Silvestar Kolbas, rođen u Petrovcima 1956. godine, diplomirao filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, danas redoviti profesor na ADU, vodio mnogobrojne filmske radionice i tečajeve, objavljivao i uređivao stručne radove iz područja snimanja, snimio više igranih i TV filmova, serija i dokumentarnih filmova, Matija Pisačić, rođen 1975. u Zagrebu, maturirao na temu stripa na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, član ULUPUH-a i Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika, jedan od urednika strip fanzina Ohoho! za koji i crta stripove, dobitnik prestižnih nagrada poput Oktavijana za najbolji animirani film te Zlatni javor za najbolji regionalni animirani film i drugih, Dubravka Premar rođena 1958. godine u Zagrebu, Drugu gimnaziju i srednju Funkcionalnu muzičku školu, odsjek klavir završila 1978., diplomirala na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1984., odsjek Filmska i TV montaža, od 1982. angažirana na brojnim filmovima i serijama kao montažerka slike i zvuka, skripterica te asistentica režije, dobila Zlatne arene za zvuk u Puli 2000. za igrani film Nebo, sateliti Lukasa Nole, 2009. za igrani film Crnci Zvonimira Jurića i Gorana Devića, a 2013. za igrani film Šuti Lukasa Nole, Goran Škofić rođen 1979. u Puli, diplomirao na odsjeku za film i video na Umjetničkoj akademiji u Splitu, izražava se u mediju videa, fotografije, videoinstalacije i filma, dobio nagrade Oktavijan i Jelena Rajković i druge, radi i živi u Zagrebu i Poreču i Snježana Tribuson rođena 1957. u Bjelovaru, diplomirala 1981. filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb, od 1981. vanjska suradnica na TV Zagreb, snimila četiri igrana filma (Prepoznavanje, Tri muškarca Melite Žganjer, Ne dao Bog većeg zla i Sve najbolje), od 2004. docentica, od 2009. izvanredna profesorica, a sad redovna profesorica na odsjeku Filmske i televizijske režije na ADU.

52. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva počinje u petak, 20 studenoga u 18.00 online prijenosom otvaranje i raspravom na panelu, nastavlja se online projekcijama u petak i subotu, a završava u nedjelju, 22. studenoga završetkom online glasanja publike, jednako online javnim žiriranjem po pravilima UNICA-e i dodjelom nagrada najboljima te online projekcijom nagrađenih filmova u 20.00.

Revija se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Pučkog otvorenog učilišta Antun Vivoda, Buzet, a pod pokroviteljstvom Hrvatske zajednice tehničke  kulture i Hrvatskog audiovizualnog centra.   

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Online radionica animiranog filma za edukatore

Nakon radionice animiranog filma za edukatore održane u Varaždinu te online radionice održane za edukatore s područja Grada Zagreba, počinju prijave za novu online radionicu za edukatore s područja Karlovačke županije i šire... »više

Izložba fotografija Milana Bukovca

Havana

Trinaest izloženih fotografija je dimenzija 40x30 cm, a dvadeset i dvije 30x40, ili za one koji su manje vični fotografskom izričaju, dio izložaka je kadriran okomito, dio vodoravno, sve snimljene pomoću Leica M8 kamere, prve digitalne... »više

UPISI U 10. ŠKOLU ANIMIRANOG FILMA

Pulska filmska tvornica poziva osnovnoškolce na upis u 10. Školu animiranog filma... »više

Kino klub Split poziva na dva predavanja o scenariju Jurice Pavičića

U sklopu edukativnog programa kluba, sljedećeg vikenda, 20. i 21. studenog svi zainteresirani mogu doći poslušati javno predavanje pisca, scenariste i filmskog kritičara Jurice Pavičića u Kino klub Split (Dom mladih). Predavanja su besplatna i otvorena za građanstvo... »više