Novosti

Facebook HFS
20.08.2016.
XVIII. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Motošćan

U prvom ovogodišnjem medijskom nastupu za trajanja Škole, sačinjenom u okviru specijalizirane radionice za radijsku reportažu, predsjednik Savjeta Bruno Kragić i voditeljica Škole Vera Robić-Škarica naglasili su zadovoljstvo povećanim odazivom  sudionika te činjenicom da je među njima dvije trećine novih. Često višekratni povratak, jer i ove je godine dosta onih koji su na Školi medijske kulture ako ne baš onih legendarnih osamnaest onda bar između deset i petnaest puta, također ohrabruje, posebno zbog činjenice da su među njima i neki pokretači sličnih  multimedijskih događanja u svojim školama i gradovima, ali i manji broj sad već bivših polaznika koji su postali voditelji pojedinih sadržaja na Školi, što je najbolji pokazatelj njihova osobnog uspješnog educiranja kao i kvalitete cijele Škole.

Nastavak djelovanja Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić svakako će biti determiniran i općim uvjetima u društvu, jer je zanimanje za pohađanje veliko, a materijalne mogućnosti polaznika, pa i njihovih škola ili klubova iz kojih najčešće  dolaze, često nedovoljne. Organizacija budućih Škola svakako će i dalje brinuti o prilagođavanju uvjeta sudjelovanja mogućnostima polaznika, ali vodeći istovremeno računa o održavanju i povećavanju dosegnutih obrazovnih, sadržajnih i drugih standarda te o pedagoškim i tehnološkim inovacijama koje su tek pred nama. O tome svjedoči i proteklih osamnaest godina i postignuti rezultati koji obavezuju i nadalje.

Polaznici Prvog (osnovnog) stupnja seminara medijske kulture jučer su slušali predavanje mr. sc. Marka Rojnića o teoriji filma, polaznici Drugog stupnja (trajnog obrazovanja) izlaganje dr. sc. Brune Kragića o estetici i povijesti mjuzikla, a svi skupa zanimljivu prezentaciju o zaštiti i restauraciji audiovizualnoga gradiva što ju je održala filmska montažerka i načelnica Odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskoga gradiva u Hrvatskom državnom arhivu Carmen Lhotka.


Photo by Krunoslav Heidler

Vrijedi napomenuti kako je svoju prezentaciju Carmen održala pod temperaturom i puknuta glasa, ali kao i uvijek vrhunski profesionalno, pa se čak i glas (može li se reći vidno?) poboljšavao kako je predavanje napredovalo! Jedan se potencijalni sudionik (još) nije pojavio jer se povrijedio pri padu sa skateboarda, ali silno želi pa se čeka ponedjeljak i liječnička potvrda da ipak smije doći, makar na štakama.

Ne bi bio prvi. Neki su sudionici ranijih godina, i polaznici i predavači, voditelji i organizatori, dolazili na Školu s gipsom na rukama ili nogama, ili s drugim boljkama, jer su htjeli dati svoj doprinos bez obzira na sve. Zdravlje je naravno na prvome mjestu, ali kad je želja tako jaka…

Nevolje nekih drugih, poput onoga koji je cijeli dan putovao zbog problema s  remenom na automobilu ili onoga koji je zapeo dulje od sata u turističkom prometnom čepu tri kilometra prije skretanja s autoputa na prilaznu cestu prema Trakošćanu ili, konačno, onoga što je stigao neispavan jer se cijele prethodne noći borio s puhovima koji su mu, bučno kako već puhovi znaju, navalili na jabuke i orahe i gostili se u njegovom potkrovlju, čine se nekako jednostavnije, ali opet, svakom je njegova muka najveća.

Dan ispunjen grmljavinom i kišom, pa suncem, završava pamučastom maglom koja prekriva dvorac i polje, šumu i jezero ispod njega. I jednom lijepom siluetom, u poluokretu, koja se crna, a draga, pojavljuje na bijeloj maglenoj pozadini.

Kao da se svitanje iz istarske doline Mirne prenijelo među zagorske brege. I povezalo u cjelinu dva filmska grada, Motovun i Trakošćan. Motošćan! 

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Počela je 18. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić u Trakošćanu

Ove godine 18. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić održava se od 18. do 28. kolovoza u Trakošćanu... »više

XVIII. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Cjelina

Film redatelja, scenarista i snimatelja (i dugogodišnjeg, već jedanaestu godinu, voditelja specijalizirane radionice za kameru i snimanje) Borisa Poljaka Oni samo dolaze i odlaze imao je na svečanom otvaranju XVIII. škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić svjetsku premijeru... »više

XVIII. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Serpentine

Do Trakošćana mnogima nije lako stići. Cesta je krivudava, zavoji oštri, usponi strmi, a još kad imate sreću da vas ljubazni gospon Rimac, koji se iznenada pojavi iza vas, samo ga odjednom ugledate u svom retrovizoru, onako u šali malo pojuri... »više

10. DORF festival

Filmski tjedan u Vinkovcima

Program Antičke filmske večeri, kojeg organiziraju Udruga ljubitelja filma Rare i Gradski muzej Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovaca, Ministarstva kulture RH i Hrvatskog audiovizualnog centra, prije četiri godine zamišljen je i pokrenut kao zanimljiv i originalan spoj filma... »više