Novosti

Facebook HFS
17.08.2016.
10. DORF festival
Filmski tjedan u Vinkovcima

Program Antičke filmske večeri, kojeg organiziraju Udruga ljubitelja filma Rare i Gradski muzej Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovaca, Ministarstva kulture RH i Hrvatskog audiovizualnog centra, prije četiri godine zamišljen je i pokrenut kao zanimljiv i originalan spoj filma (prvenstveno filmova o antičkoj povijesti) i obnavljanja zanimanja za ta davna vremena uopće, s posebnim osvrtom na bogatu i značajnu povijest Vinkovaca, od sedam tisuća godina starih nalazišta neolitske, starčevačke kulture preko nekadašnjih keltskih naseobina i rimske Cibale u kojoj su rađani i rimski carevi, pa nadalje, a ove se godine odvija 23. i 24. kolovoza, kao svojevrstan uvod u finale jubilarnog, 10. festivala dokumentarnog rock filma – DORF koje se održava u Vinkovcima 26. i 27. kolovoza.

U lapidariju Gradskog muzeja tako će trajati filmska i animacijska radionica EDIT Comics, prezentacija Hrvoja Vulića, arheološko-povijesni odnosno filmski kviz, a zatim i dvije projekcije igranih filmova, nešto manje antičkih ali zato izrazito univerzalnih poruka. Na svečanosti otvaranja bit će prikazan, kao vinkovačka premijera, domaći Zvizdan redatelja Dalibora Matanića iz 2015., koji govori o zabranjenoj ali neuništivoj ljubavi iz ratne, 1991. godine, a dobio je nagradu žirija na festivalu u Cannesu, dok se dan poslije prikazuje iste godine snimljen treći film rumunjskog redatelja Radu Judea Aferim!/Bravo!, o jednako zabranjenoj ljubavi Romskog roba i rumunjske bogatašice, smješten u devetnaesto stoljeće, koji je između ostalih nagrada koje je dobio ovjenčan i priznanjem u Berlinu.

DORF se ove godine kretao od Cresa, preko gostovanja u Puli i Primoštenu do Ozlja, a finale se događa u Vinkovcima, u crkvi Meraja, uz brojne popratne programe, gostovanja autora i proglašenje najboljeg filma u regionalnoj selekciji.

Publika će moći vidjeti filmove Limunovo drvo, redatelja Branka Radakovića iz Srbije, o istoimenoj kultnoj grupi koje je postojala koncem sedamdesetih, dokumentarno-eksperimentalnu Slagalicu makedonskog autora Aleksandra Koviloskog, o makedonskoj hip-hop sceni, hrvatsku premijeru Wooden Ambulance Bike Tour 2013,  Andreje Kovačević, o subotičkom glazbenom duetu koji na koncerte ide biciklima, i još jednu hrvatsku premijeru, Vizija raja Lee Scratch Perryja njemačkog redatelja Volkera Schanera, o slavnom reggae autoru.

Među popratnim događanjima posebno vrijedi zabilježiti, nakon projekcija u petak, nastup indie-rock sastava Sleepyheads, koji će u akustičnoj verziji premijerno u Vinkovcima predstaviti svoje, kažu bučne pop hitove. Sleepyheads su i autori ovogodišnjeg službenog video-jingla jer je njihova We Could Go Out Partying izvrsno poslužila kao odličan soundtrack desetog, jubilarnog DORF-a.

Žiri djeluje u sastavu Robert Bubalo, Hana Jušić i Vedran Šuvak, a odlučit će kome dodijeliti nagradu, koju je izradio mladi osječki kipar Vjekoslav Filipović. Bit će uručena i nagrada Klasik TV, u iznosu od 10.000 kn, za razvoj scenarija glazbenog dokumentarnog filma, a najbolje bira žiri u sastavu Ines Pletikos, Marcella Jelić i Filip Meštrović.

10.festival dokumentarnog rock filma - DORF 2016 u Vinkovcima organizira Udruga ljubitelja filma Rare, uz potporu Grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra. Početak projekcija je u 20:00 sati, a ulaz je slobodan.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Ljetna škola filma Šipan

Maestralna bura

Bura puše s kopna prema moru kao hladan i suh vjetar, katkada orkanskom snagom, pa rastjeruje oblake, a nastaje kad se hladan zrak iz kopnenog zaleđa ruši niza strme ugrijane obronke gorskih lanaca i kroz uske primorske drage prema moru. Ponekad velikom snagom zahvaća i otoke... »više

Hrvatska delegacija na Svjetskom summitu medija za mlade u Nepalu!

Hrvatska delegacija završila je boravak u Katmanduu u Nepalu gdje su bili gosti 11. Svjetskog summita medija za mlade (International Youth Media Summit - IYMS), a koji se održao od 27. srpnja do 9. kolovoza... »više

Filmsko-kreativni studio VANIMA

Godišnja produkcija u Galeriji

Varaždinsko kino Galerija će u srijedu, 10. kolovoza od 18.00 sati biti vedro i veselo okupirano djecom i njihovim roditeljima i svima koji žele premijerno, a besplatno pogledati godišnju produkciju Filmsko-kreativnog studija VANIMA... »više

Odabrani projekti za radionicu "Prvi koraci vašeg budućeg kreativnog dokumentarca"!

Odabrano je pet dokumentarnih projekata za radionicu "Prvi koraci vašeg budućeg kreativnog dokumentarca" koja će se održati u sklopu ovogodišnje 18. Škole medijske kulture u Trakošćanu od 25. do 28. kolovoza... »više