english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2005.
49

Povodi

Zadarski dani medijske kulture

Zadar, 24-26. siječnja 2005.

Prvi zadarski dani medijske kulture održani su od 24. do 26. siječnja 2005, a priređivači iznimno uspjele filmske priredbe bili su Hrvatski filmski savez, Gradska knjižnica u Zadru i Županijsko stručno vijeće učitelja hrvatskoga jezika osnovnih škola.
Ideja o danima ‘pala’ je na 6. školi medijske kulture u Trakošćanu, gdje sam bila jedina polaznica iz svoje županije pa Vera i ja zaključismo da ‘brdo dovedemo Muhamedu’.
Tri dana filmske svetkovine privuklo je mnogo učitelja hrvatskoga jezika, ali i studente predškolskog odgoja i kroatistike sa zadarskog sveučilišta.
U ponedjeljak, prvoga dana, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Petar Krelja govorio je o dokumentarnom filmu, njegovu postanku i razvoju s posebnim osvrtom na hrvatski dokumentarni film pa smo u sklopu predavanja vidjeli antologijski dokumentarac Druge Zorana Tadića, Dvoboj Zrinke Matijević, Kad te moja čakija ubode Krste Papića te izvrsni Kreljin Recital.
U 18 sati istoga dana u krasnoj dvorani kina Gotham cinema (koji se zbog malog broja gledatelja uskoro zatvara) gledatelji su mogli uživati u igranom filmu Petra Krelje Ispod crte. Ulaz je bio slobodan i otvoren svim ljubiteljima hrvatskoga filma. U uvodnoj riječi o autoru i njegovu stvaralaštvu Zoran Tadić naglasio je da je Petar Krelja ponajprije dokumentarist, koji svoje zamisli vrlo kvalitetno prenosi i na igrani film. Nakon projekcije gledatelji su još sat vremena uživali u ugodnu razgovoru s autorom filma.
Drugi dan bio je posvećen igranom filmu, a predavanje u prepunoj MM dvorani održao je Zoran Tadić, ističući kako je teško povući granicu između dobra dokumentarca i igranoga filma, u što smo se uvjerili pogledavši dva filma Kreše Golika: dokumentarni Od 3 do 22 i igrani Razmeđa.
U 18 sati u Gothamu se okupilo dvostruko više gledatelja. Prije projekcije filma Tu Zrinka Ogreste posjetiteljima se obratio Petar Krelja progovorivši nekoliko riječi o liku i djelu redatelja toga višestruko nagrađivana filma.
Treći dan predavanje o ostalim filmskim vrstama trebao je održati dr. Hrvoje Turković, za čije je predavanje vladao veliki interes. No dalmatinska bura bila je jača od svih želja i nastojanja te je tako dr. Turković ostao u sniježnom Zagrebu.
No i ovaj put pokazalo se da u svakom zlu ima i nešto dobro, pa je treći dan bio prilika da se posjetitelje detaljnije upozna s radom dviju radionica Medijske škole. U prvom dijelu Krelja je govorio o radu radionice za dokumentarni film, koja svake godine iznjedri malo remek-djelo, u što su se mogli uvjeriti i gledatelji pogledavši film nastao 2003. godine Prašla je z vetrem.
U drugom dijelu Zoran Tadić, voditelj trakošćanskih radionica za igrani film, govorio je kako film nastaje od ideje do konačne realizacije, a gledatelji su uživali gledajući kratke igrane filmove Jedna ljubavna priča, Strah, Fragmenti jednog ljeta...kraj i Jeka.
Kao poslasticu i najavu za sljedeće ZDMK (iskreno se nadam da su ovo bili prvi u nizu) gledatelji su vidjeli animirani film, kako reče Tadić, iz ponajbolje trakošćanske radionice, radionice za animirani film Pet je kumi.

Slavica Kovač

Iranski film između zbilje i mita
Antonio Lauer iliti performans
Hrvatski program u Rotterdamu
Bordo u Italiji
Prijedlog osnova zakona o audiovizualnoj djelatnosti

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta