english
produkcija
o nama
produkcija
distribucija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
Knjige
DVD
DVD - posebna izdanja
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2006.
46

IZ RANE POVIJESTI HRVATSKOGA FILMA

Krunidba srpskog kralja i Šibenska luka: arheološko istraživanje prazne filmske limenke

UDK: 791(497.5)(091)

Promjena atribucije najstarijega poznatoga filmskog zapisa snimljenog u Hrvatskoj, Šibenska luka iz 1904. — koji se od kasnih 1970-ih pripisivao Stanislawu Noworyti (1880-1963), a u knjizi Filmovi u Hrvatskoj kinoteci pri Hrvatskom državnom arhivu (2003) je intervencijom beogradskoga povjesničara ranoga filma na području bivše Jugoslavije Dejana Kosanovića pripisan britanskome snimatelju Franku S. Mottershawu (1882-1930) — u hrvatskoj je filmologiji prošla gotovo nezapaženo. Autor teksta upustio se u istraživanje uzroka ove krive atribucije, i potragu za »izgubljenim kadrom« — kadrom filma koji se nije nalazio u opisu filma u Kinoteci, niti je bio uključen u film Živuće fotografije Mladena Jurana (1983), a koji se nalazio u verziji Šibenske luke koju je 1995. prikazala državna televizija (!). To je bio pokazatelj da postoji više verzija filma.

Idući tragom ovih pitanja, autor teksta ustanovio je da je 2004. u Srbiji prikazana restaurirana kopija najstarijega filmskog materijala s područja Srbije, koji je snimio upravo Mottershaw, prateći na proputovanju kroz Srbiju počasnoga srpskog konzula u Sheffieldu, Arnolda Muira Wilsona. Riječ je o filmu Krunisanje kralja Petra I Karađorđevića i putovanje kroz Srbiju, Novi Pazar, Crnu Goru i Dalmaciju (The Coronation of King Peter I of Serbia and a Ride Through Serbia, Novi-Bazar, Montenegro and Dalmatia) iz 1904, dužine od skoro sat vremena. Upravo u tom filmu nalaze se poznati kadrovi, trajanja nekoliko minuta, dosad greškom smatrani samostalnim snimkom Šibenska luka, koji je greškom — vjerojatno zatečen odvojen od ostatka filma pred tridesetak godina u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu (a film krunidbe je rekonstruiran iz više izvora) — atribuiran kao samostalna filmska snimka.Enes Midžić

Bookmark and Share
Marin Kuzmić iz Splita — nepoznata zvezda nemog filma

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

 

vijesti
novi broj
arhiva
arhiva u pdf formatu
suradnici
pretplata
impressum
kumulativno kazalo
(download Word 848kB)
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta