english
produkcija
o nama
produkcija
distribucija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
Knjige
DVD
DVD - posebna izdanja
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2006.
46

IZ RANE POVIJESTI HRVATSKOGA FILMA

Marin Kuzmić iz Splita — nepoznata zvezda nemog filma

UDK: 791.635-051Kuzmić, M.

Tekst uglednoga beogradskog povjesničara ranoga filma na tlu bivše Jugoslavije otkriva podatke o dosad nepoznatom filmskom glumcu s područja Hrvatske, Marinu Kuzmiću (1893-?) iz Splita. Pod imenom Mario Cusmich on se pojavio u filmu Ulica bez radosti (Die freudlosse Gasse, 1925) G. W. Pabsta.

Tragom toga pseudonima, autor teksta otkriva da je Kuzmić između 1918. i 1928. glumio u osamnaest nijemih filmova, dvanaest talijanskih (od toga četiri glavne i četiri druge muške uloge) i u šest njemačkih. Do filmske karijere Kuzmić je došao preko svog izvornog poziva: on je naime bio operni pjevač koji je učio pjevanje kod Francesca Navarinija u Milanu.

Nakon prestanka rada na filmu 1928. čini se da je djelovao u kazalištu i operi 1930-ih, o čemu svjedoči potpisana razglednica iz 1931, iz serije posvećene poznatim filmskim i opernim zvijezdama. Tekst donosi filmografiju Kuzmićevih uloga, rekonstruiranu iz sekundarnih izvora (kataloga i filmografija).Dejan Kosanović

Bookmark and Share
Krunidba srpskog kralja i Šibenska luka: arheološko istraživanje prazne filmske limenke

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

 

vijesti
novi broj
arhiva
arhiva u pdf formatu
suradnici
pretplata
impressum
kumulativno kazalo
(download Word 848kB)
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta