Novosti

Facebook HFS
29.07.2013.
Riječnim kinom ovaj vikend prodefiliralo više od 2000 posjetitelja!

Foginovo kupalište u Karlovcu i sinoć je bilo puno. Najmlađi, njih 200tinjak, okupirali su sve slobodne stolice i luft madrace i uživali su u 45minutnoj izvedbi komada nastalom po hvaljenom romanu Victora Huga, Zvonar crkve Notre Dame u okviru Riječnog kina za djecu. U izvedbi mladih glumaca lutkara iz Osijeka ova je priča ispričana na drugačiji način. Priču pričaju troje uličnih zabavljača koji i kao glumci i kao lutkari utjelovljuju glavne likove iz priče: dobrog zvonara Quasimoda, lijepu ciganku Esmeraldu i zločestog sudca Claudea Frolla. U predstavi su igrali Dominik Karakašić, Kristina Fančović i Adam Skendžić, a na kraju su bili nagrađeni jednim velikim pljeskom.

Inače, cijeli vikend Riječnog kina uz Karlovačko je bio u znaku 35mm filmske vrpce. Danas filmska vrpca gotovo da više i nije u uporabi. U povijest odlaze 35-mm projektori, postaju domena kinoteka i (još neko vrijeme) festivala, a u multipleksima i repertoarnim kinima više se neće vrtjeti celuloid. Ako je po nečemu godina 2012. godina za pamćenje u povijesti filma, onda je to ponajprije po tehnološkom skoku koji se konačno dogodio u kinosvijetu. U kinosvijet da, no na Riječnom kinu uz Karlovačko, ne! Naime, u petak se na Foginovom kupalištu u vrijeme kad je 35mm projektor rijetkost, isti po prvi puta zavrtio. Bio je to pravi, gotovo romantičarski retro štih: uz već standardnu atmosferu rijeke dojam je pojačalo zujanje kolutova, kratzeri i naravno večer u potpunosti ne bi bila retro da nije pukao film. No, brzom reakcijom tehničara Matije Žibrata, filmska vrpca ponovno se zavrtila. Nakon 100 minuta filma Foginovom se prolomio pljesak – projekcija je uspjela! Cijelo vrijeme gledao sam malo film, a malo projektor jer ne mogu vjerovati da sam sjedio svega nekoliko metara od pravog filmskog projektora. Pa do jučer su se na takvima vrtili filmovi u kinima,izjavio je jedan mlađi posjetitelj čime je samo potkrijepio opće oduševljenje ovakvim retro ugođajem u kojem su prikazana britanska kostimirana komedija o izumu električnog vibratora, Histerija i večer kasnije, Hitchcock. Radujem se večerašnjem Hitchcocku ali bi me veselilo da se na Riječnom kinu zavrti i film starijeg datuma – riječi su jednog posjetitelja u mirovini, koji je zapravo dao šlagvort organizatorima: u subotu je na repertoaru bio film o Psihu (odnosno razdoblju Hitchcockova života za vrijeme snimanja njegovog najuspješnije filma), a zašto se sljedeće godine ne bi prikazao i pravi Psiho. S obzirom da će vremena biti dosta za zadovoljiti sve ukuse, prijedlog poput ovoga je i više nego dobar.

No, što su nam organizatori, Turbing d.o.o. i Kinoklub Karlovac, inače udruga članica Hrvatskog filmskog saveza pripremili za sljedeći vikend? Program u petak u 20 sati započinje radionicom nijemog scenarija koju vodi mlada filmašica Ksenija Sanković. Uoči projekcije nijemog filma svi prisutni moći će saznati kako napisati scenarij za nijemi film. Odmah nakon moći će komparirati svoje djelo sa španjolsko-francuskom dramom Snjeguljica koja je na repertoaru Riječnog kina uz Karlovačko u 21.30. Svojevrsni je to homage nijemom filmu i ekranizacijama bajki braće Grimm. Film je osvojio 10 prestižnih Goya nagrada uključujući za najbolji film i originalni scenarij. Dan kasnije u 21.30 na programu je ponovno španjolski film, Putnici ljubavnici – najnovije ostavrenje filmske ikone - Pedra Almadovara! Priča je to o putnicima i članovima posade aviona koji će se vjerojatno srušiti, pa njima preostaje ispuniti preostalo vrijeme na najbolji mogući način.

Program Riječnog kina za djecu odvija se u nedjelju u 20 sati kada na scenu ponovno stupaju glumci lutkarstva Umjetničke akademije iz Osijeka koji će izvesti kazališni komad Čarobnjak iz Oza. Osječki studenti će najmlađe Karlovčane upoznati s pričom o djevojčici koja je imala veliku želju, veliku poput najveće oluje, koja ju je odvela na pustolovinu života, pustolovinu epskih razmjera, borbu dobra i zla...Kao i proteklog vikenda sponzor dječjih predstava je pod pokroviteljstvom McDonald's restorana Karlovac.

Završetkom trećeg vikenda, ovim dvjema manifestacijama u jednoj prodefiliralo je ukupno 4.280 posjetitelja, a još je cijeli kolovoz pred nama koji uključuje i sljedeće naslove:

THE CHEF - Nasmijte se do suza uz slavnog Jean Renoa koji vas vodi u najfinije restorane Pariza. Jednog od najpoznatijih kuhara na svijetu zasjeniti će mladi samouki kolega sa svježim idejama. Pripremite se na puno zabavnih životnih situacija, smijeha i recepata..

CEZAR MORA UMRIJETI - Pobjednik Berlinskog filmskog festivala. Talijanska drama o zatvorenicima koji pripremaju predstavu 'Julije Cezar'. Glume ih pravi zatvorenici.

PIRANHA 3DD - Krvožedne pirane vraćaju se u ovom komičnom hororu. Tko se boji pirana još u ponoć na Foginovom? Christopher Lloyd reprizira svoju ulogu ekscentričnog stručnjaka za pirane, a pojavljuje se i David Hasselhoff koji je zamijenio pješćane plaže Baywatcha, ulogom samoga sebe - celebrity spasitelja na bazenu vodenog parka.

ŠTRUMPFOVI 2 – Najnoviji nastavak obiteljske hit komedije koji na Foginovo kupalište stiže svega deset dana od početka hrvatske distribucije. Zli čarobnjak Gargamel kreira dvoje zločestih likova nalik Štrumpfovima i daje im imena Zloćke kako bi ostvario svoj novi zlobni plan.

PIRATI! BANDA NEPOŽELJNIH - Otkvačeni crtić iz Sony Pictures Animations Studija: Priča o Kapetanu pirata koji krene u misiju kako bi porazio svoje ljute neprijatelje u kategoriji 'najboljeg pirata godine'!

LJUBAV - Novo remek djelo Michaela Hanekea. Dobitnik Oscara za najbolji strani film i pobjednik filmskog festivala u Cannesu. Film o ljubavi i umiranju, te suočavanju sa smrću voljene osobe...

Vidimo se na Foginovom kupalištu u Karlovcu!

Nagrada Vedran Šamanović 2013.

Večeras, 26. srpnja, na 60. festivalu igranog filma u Puli biti će dodijeljena Nagrada Vedran Šamanović mladom redatelju Tomislavu Šobanu za kratki animirani film Najmanji... »više

Riječno kino uz Karlovačko ovaj vikend u retro štihu: Histerija i Hitchcock zarolat će se s 35ice!

Kina diljem Hrvatske se digitaliziraju. No, ne i ono na Foginovom kupalištu. Organizatori Riječnog kina uz Karlovačko: poduzeće Turbing d.o.o. i Kinoklub Karlovac, inače udruga članica Hrvatskog... »više

15. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić – radionica za dokumentrani film!

Upiši se na Školu medijske kulture Dr. Ante Peterlić i provedi 10 radnih dana s autorom Damirom Čučićem, voditeljem radionice za dokumentrani film... »više

Ljetni scenaristički natječaj Palunka i CeKaPe-a

Scenaristički projekt Palunko i Centar za kreativno pisanje iz Zagreba pozivaju sve zainteresirane na Ljetni scenaristički natječaj – pobjednik putuje na scenarističku radionicu sa Sanjom Kovačević... »više