english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2005.
51

7. škola medijske kulture, Trakošćan 2005.

Kamera i ja

Radionica za snimanje

–  Što si cijelo jutro tako žalosna? – pita me Vera (Robić Škarica).

– Nisam. Zašto bih bila?

A zapravo jesam. Završila je 7. škola medijske kulture. Ove godine bila sam u specijaliziranoj videoradionici za kameru i snimanje, koju je vodio Silvestar Kolbas, filmski i TV-snimatelj. Nagovorila me moja trakošćanska prijateljica Slavica, a pustila ravnateljica. Još i kameru ponesi, napomenula je. Ah, ja i kamera! Kako ću ja to?

Snimatelji u zasjedi

Prvi je dan najteži. Prošao je u upoznavanju  polaznika i kamera! Robert nam se uvukao pod kožu. Svi su donijeli kamere. Nedostajalo je stativa pa smo radili po dvoje. Sva sreća što je većina u početničkoj skupini. Učit ćemo prema ‘prilagođenom programu’. Što li je o tome mislio profesor Kolbas? Tri su polaznice napredne. Već su bile u radionici. Blago njima. Znaju sve o ugađanju bijelog (white balance).

Slijede prve zadaće. Početne snimke bile su dobre. Bravo! Sad treba još više, još bolje. Zadaća je boja. Predavanje, pokazivanje slajdova, fotografija, kompozicija boje, likovnost, harmonija, kontrola boje… O, koliko podataka!

Ponovno snimanje pa pregledavanje. Neki su maštoviti. Slijedi snimanje u sumrak. Koliko motiva oko Trakošćana! Moja je kamera najstarija, a bome sam i ja. Snimamo sa Slavičinom. Poslije večere ne idemo na uobičajenu večernju projekciju, nego na noćno snimanje. Ana, umjetnica, zamalo je završila u provaliji ispred dvorca. Što sve ne činimo da nam snimci uspiju!

- Ne tako, pazite na autdor, indor, sadržaj kadra, oštrinu…

Ta večer bila je posebna. Dvorac je veličanstven.

Nakon jutarnjega razgovora o filmu, evo nas u radionici. Opet se neki proslavljaju. Što ćemo s našim uratkom? Predložili smo da ne bude edukativan. Profesor Kolbas složio se i montirani su krasni kadrovi. Što s ljudima? I oni su snimljeni. I baš kadar koji sam ja snimila (Tadić i Tribuson u kafiću) i uspio je, izbačen je. Tješi me što i drugi takvi nisu montirani. Ali, ušao je kadar sa Slavičinom torbom i natikačama. A tek glazba! Morate vidjeti uradak naše radionice. Uživat ćete. Vjerujte.

Bili smo i na večernjim projekcijama, jutarnjim razgovorima, na predavanjima naše kolegice Jelene, prekrasnu izletu na jezerima u Ivancu, na izvoru Bistre. Oduševio me prvonagrađeni film u Puli Što je Iva snimila 21. listopada 2003. i Trakošćarije iz pera gospodina Duška. Sve u školi bilo je praćeno budnom kamerom naše Vere i Ante (Peterlića). A ja? Sprijateljila sam se sa svojom (školskom) kamerom. Mogu li poželjeti više?

Marija Radočaj

Arija iz scenarija
RIF iliti radionica igranoga filma
Sjever-sjeverozapad
Posve drugim očima
Edo Maajka i sedam (+2) polaznika mariniranoga filma – II. dio
Svi smo zdinstani
Šaroliko, veselo i poučno
Polaznici 7. škole medijske kulture
Trakošćanski dnevnik 2005.

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta