english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2005.
50

30 godina ŠAF-a

Kratka povijest ŠAF-a

Prije trideset godina, točnije 28. veljače 1975, u dvorani zgrade Doma sindikata (ondašnje Gradske knjižnice i čitaonice) održan je prvi sastanak novoosnovane filmske sekcije Dječjeg odjela, na koji se odazvalo sedamdesetak učenika čakovečkih osnovnih škola. Na prijedlog članova, sekcija je nazvana Škola animiranog filma, skraćeno ŠAF. Uskoro je nabavljena i potrebna oprema (kamera super8 mm i projektor), napravljen je 'trik stol' i stvaranje animiranih filmova moglo je započeti. Do kraja školske godine ostvarena su prva tri crtana filma (Pas, Ljubitelj cvijeća i Slatka avantura, koji su na jesen 1975. prijavljeni na Festival dječjih filmova u Pitomači, popularni FEDAF, na kojem su postigli zapaženi uspjeh i dobili prve nagrade: treću nagradu za selekciju i treću nagradu za najbolji film (Pas). Bio je to veliki poticaj za voditelja i sve članove ŠAF-a i u novu školsku godinu krenulo se sa još više entuzijazma....
Od tada pa do danas u ŠAF-u je djelovalo više od šesto učenika iz Čakovca i mnogih mjesta u Međimurju. Još barem toliko njih sudjelovalo je u radu brojnih filmskih radionica održanih po osnovnim školama ili na internacionlnim filmskim radionicama, na kojima su svoja prva animacijska iskustva stjecali mladi iz Hrvatske i svijeta. Ostvarena su 124 filma (trajanja više od pet sati), koji su s velikim uspjehom prikazivani na raznim festivalima, revijama i prigodnim projekcijama u zemlji i cijelom svijetu.

*** ***

NOVI FILMOVI ŠAF-a
ŠAF NA MEĐUNARODNIM FESTIVALIMA
RADIONICA EDE LUKMANA U FRANCUSKOJ
ŠAF-ova SLAVLJENIČKA RADIONICA
ŠAF U KINU TUŠKANAC

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta