english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2005.
50

Povodi

Dokumentarci stari devedeset godina

Filmski program iz fundusa Austrijskoga filmskog arhiva

U organizaciji Hrvatskoga filmskog saveza, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Austrijskoga kulturnog foruma u Zagrebu, u ponedjeljak, 30. svibnja, u Kinu Tuškanac prikazano je deset dokumentarnih filmova iz fundusa Austrijskoga filmskog arhiva i Hrvatske kinoteke. Svečanom projekcijom i prigodnim domjenkom koji je uslijedio obilježen je Dan Zagreba (uz projekcije filmova za djecu, održane u subotu, 28. svibnja, kada su prikazani igrani i animirani filmovi Pobuna na farmi, Potraga za Nemom i Petar Pan, te program hrvatskih igranih filmova s temom Zagreb na filmu, prikazan u utorak, 31. svibnja, u sklopu kojega su prikazani filmovi Tko pjeva zlo ne misli, redatelja Kreše Golika, iz 1970, Orao, redatelja Zorana Tadića, iz 1990, i Oficir s ružom, redatelja Dejana Šoraka, iz 1987), a Austrijski kulturni forum istodobno je tako proslavio 55. obljetnicu otvaranja austrijske čitaonice u Zagrebu.
Inicijator projekta, gospodin Radovan Grahovac, ističe kako je u izboru filmova bilo malo autorskog rada, jer je iz Austrijskoga filmskog arhiva praktično dobiveno sve što se tamo nalazi pod naznakom Hrvatska. Prikazani su filmovi Viribus unitis. O brodu i lukama na Jadranu (c/b, 8 min, iz 1911), o porinuću najvećeg bojnog broda Austro-Ugarske Monarhije u Rijeci, 24. lipnja 1911, dokumentarni film o procesiji u Osijeku (c/b, 8 min, iz 1913), autora Ignatza Reinthalera, osječkog producenta i distributera koji je 1922. preselio u Graz, Porinuće ratnog broda St. Istvan u riječkoj luci (c/b, 7 min, iz 1914), Ispraćaj posmrtnih ostataka prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegove žene, vojvotkinje Sophie iz Sarajeva i put brodom do Trsta (c/b, 20 min, iz 1914), Krunske svečanosti u Budimpešti (c/b, 13 min, iz 1916), iz fundusa Hrvatske kinoteke, o krunidbi Karla IV za ugarsko-hrvatskog kralja, održanoj 30. prosinca 1916. u Budimpešti, čija je kopija na nitratnoj vrpci pronađena 1998. u Dubrovniku, a ručno obojena najduža verzija od 520 metara nalazi se u Nacionalnom filmskom arhivu u Budimpešti, Dalmacija, zemlja tisuće otoka (c/b, 11 min, iz 1930), Život hrvatskog seljaka (c/b, 16 min, iz 1930) za koji filmski povjesničar Daniel Rafaelić smatra da je zapravo snimljen 1942. i da mu je autor Oktavijan Miletić, kratki film o hrvatskoj umjetnosti u Željeznom (c/b, 1 min, iz 1966), tipa nekadašnjih Filmskih novosti, o otvaranju izložbe hrvatskih likovnih umjetnika u Gradišću, Jedno bečko nedjeljno popodne – iz života ‘gastarbajtera’ (c/b, 4 min, iz 1974), o programu za ‘gastarbajtere’ održanu u bečkoj gradskoj dvorani Wiener Stadthalle te Poreč, Rovinj i Rijeka, odmor u Istri (amaterski film, kolor, 15 min, iz 1976), tipičan obiteljski film o odmoru i putovanju austrijske obitelji.
Nostalgičnu ugođaju cijele večeri bitno je pridonio pijanist Branko Bulić, koji je prigodnim tonovima popratio projekciju nijemih filmova.
U realizaciji projekta sudjelovali su Hrvatski filmski savez / Filmski programi, Gradski ured za kulturu u suradnji s Austrijskim filmskim arhivom, Austrijskim kulturnim forumom, Zagreb, Hrvatskom kinotekom, Jadran filmom, Continental filmom i Croatia filmom.
Riječju, za prave je filmofile to bila večer puna ushićenja i radosti zbog kadrova koje većina nikada prije nije vidjela.

Duško Popović

ETIDA ONIRIČNA OZRAČJA
USPUTNE ZABILJEŠKE O PLANKTONIMA
Naša strana Wellesa
HFS U MEĐUNARODNOJ FEDERACIJI FILMSKIH UDRUGA
SVI PUTOVI VODE U BERLIN
FILM DUG PEDESET GODINA

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta