english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2004.
47

Klubovi

ASTRONOMIJA I FILM

Astronomsko društvo Giordano Bruno iz Belog Manastira nastupilo je na 22. beogradskom astronomskom vikendu (BAV, 25-26. lipnja 2004) u beogradskoj Narodnoj opservatoriji, kojemu je domaain bilo beogradsko Astronomsko društvo Ru?er Boškovia. Tom prigodom, belomanastirsko AD predstavilo se i kao kinoklub, filmovima koji su prethodno prikazivani na raznim revijama:

- Korak do sna (prikazan na 41. reviji),
- Dark Side of the Moon (40. revija),
- Boje s neba (RAF 2004).

Za prisutne, to je bilo nešto novo, drukeiji pristup popularizaciji astronomije u radu s djecom. Imali su priliku vidjeti naša tri znanstvenopopularna i edukativna filma u kojima se pojavljuju ueenici koji objašnjavaju prirodne pojave (pomreine, Mjeseeeve faze) koje su sami snimili. Filmovi su karakteristieni najviše zbog toga što smo se u njima koristili iskljueivo vlastitim videozapisima.
Naime, poznata je einjenica da astronomska društva svojim promatranjima pišu ljetopise doga?anja prirodnih pojava. Dio te gra?e objavi se u struenim i popularnim easopisima, dok se najveai dio zauvijek pohrani u arhivima društava daleko od oeiju javnosti. Isto tako, pretpostavimo li da gotovo sva društva imaju riješeno pitanje raeunala (klupsko ili privatno) nabavkom studijske videokartice stjeeu se uvjeti za montažu videomaterijala. Danas je, naime, razmjena ‘slike i tona’ putem kompakt-diskova nešto sasvim normalno i svakodnevno. Osim toga, eesto je lakše naai ueenika za rad na filmu nego za noano promatranje.
Upravo zbog toga, s obzirom na raspoloženje prisutnih, oeekujemo da aemo na iduaem BAV-u imati prilike vidjeti, osim naših, još poneki djeeji znanstvenopopularni film.
Milan Stojanović

ŠAF NA ME?UNARODNIM FESTIVALIMA
TRŠAANSKA POTVRDA ZAPREŠIAKE ANIMACIJE
Karloveani na kavi s Predsjednikom
KINO KLUBA SPLIT

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta