english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2004.
46

Povodi

Animafest – tisuću i pol prijavljenih snova

16. svjetski festival animiranog filma, Zagreb, 14-19. lipnja 2004.

Prvi sam put u životu zaplakao gledajući neki film kada je Bambi, nakon tragične sudbine svojih roditelja, stao izgubljen lutati po šumi. Moja je majka pokušala smiriti sina jedinca razbijajući iluziju i objašnjavajući mi da to nije stvarno, da je sve izmišljeno i nacrtano, ali tko bi petogodišnjaka uspio uvjeriti da to malo lane nije živo i da je njegov užas, izazvan smrću oca i majke, tek dramaturška zamisao nekakvih američkih scenarista. Disney je Bambija snimio 1942, a k nama je stigao petnaestak godina poslije. Još nam je toliko godina trebalo da s Mickeya Mousea, preko braće Neugebauer, Kostelca i Marksa stignemo do Studija za crtani film, Vukotića, Mimice, Dovnikovića, Dragića, Gašparovića, Marušića i Zimonića i drugih. A onda je, točno trideset godina nakon tužne priče o izgubljenu lanetu, utemeljen Svjetski festival animiranoga filma koji se od te, 1972. godine, održava bijenalno, pa smo tako stigli i do šesnaestog Animafesta, koji će se u Zagrebu održati od 14. do 19. lipnja 2004.
Organizacijska direktorica Animafesta, Margit Antauer, i predsjednik Vijeća Festivala, Joško Marušić, na nedavnoj su tiskovnoj konferenciji izvijestili kako je za natjecateljske programe prijavljeno 1507 filmova iz 56 zemalja, među kojima su prvi put filmovi iz Kolumbije, Kazahstana, Turkmenistana, Južnoafričke Republike i Zimbabvea, a nakon dulje stanke ponovno i filmovi iz Rumunjske i Kine.
U kategoriji nazvanoj Veliko natjecanje prikazat će se 77 odabranih filmova iz 25 zemalja, a među njima je i predstavnik Hrvatske Ciganjska, autora Marka Meštrovića i Davora Međurečana, u produkciji Fade In - Kreativni sindikat. Nešto je manje filmova u kategoriji Natjecanje studentskih filmova, gdje će biti prikazano 69 naslova, a među njima je još jedan predstavnik Hrvatske, Lifeline Jelene Bračun, u produkciji Akademije likovnih umjetnosti. Radove iz obiju kategorija ocjenjivat će međunardni stručni ocjenjivački sud, koji će potom dodijeliti i festivalske nagrade.
Ove je godine prijavljen i zavidan broj kvalitetnih kratkometražnih animiranih filmova čiji su autori djeca i mladi, pa je ustanovljena posebna kategorija nazvana Filmovi za djecu, u kojoj će biti prikazana 23 filma, u jutarnjim programima, a ocjenjivat će ih ocjenjivački sud sastavljen od čak 1800 zagrebačkih djevojčica i dječaka.
Iz Hrvatske je na šesnaesti Animafest ukupno prijavljeno 45 filmova, ponajviše iz kino i videoklubova iz Zaprešića i Karlovca. Među njima je i dosta reklama i videospotova, četiri studentska filma i cjelokupna produkcija kratkometražnih animiranih filmova nastalih u razdoblju od druge polovice 2002, tijekom 2003. i početkom 2004. godine.
I ove godine Festivalski centar će biti u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, dok će se razgovori, susreti i kratki programi odvijati u KIC-u, u Preradovićevoj.
Na 16. svjetskom festivalu animiranog filma odvijat će se i brojni programi izvan natjecateljskih kategorija, a posebnu će pozornost svakako izazvati projekcije filmova Legend of the Lost Tribe, čiji je redatelj Peter Peake, Velika Britanija, zatim Penguins Behind Bars, kanadske redateljice Janet Perlman i Catching Kringle redatelja Jeffa Wadlowa, SAD.
Tu je i bogati program pod skupnim naslovom Animania, u okviru kojega će biti prikazana dva programa filmova s preporukom članova selekcijske komisije, a među njima je i Plasticat Simona Bogojevića Naratha, i izbor studentskih filmova, zatim čak četiri animirana dokumentarca, pa izbor filmova o umjetnosti i umjetnicima, među kojima i Sub Rosa Katje i Nikole Simića, u produkciji Zagreb filma. U programu naslovljenu Gorko-slatka sjećanja bit će prikazan i Život je kao san Jadranka Lopatića iz FKVK Zaprešić. Pod naslovom Trenuci s dobro poznatim majstorima prikazat će se filmovi Paula Driessena, Gerrita van Dijka i J.J. Sedelmaiera, a tu su još programi Narodi, mitovi, legende, zatim Novo iz riznice kanadskog National Film Boarda te Put oko svijeta u 80 minuta, unutar kojeg je i naslovni film Motovun Film Festivala, autora Tomislava Rukavine i Brune Razuma.
U programu Retrospektive prikazat će se Moj izbor, program filmova koji je sastavio počasni predsjednik Animafesta 2004. Michael Dudok de Wit, kao i Emil Cohl, čiji je izbor filmova sastavio Olivier Cotte, Paul Fierlinger, čije je filmove odabrao David Ehrlich, pa Juan Padron & kubanska animacija, zatim Animacija u Sloveniji, prema izboru Igora Prassela, Animacija u Ukrajini i Deset godina KROK-a, izbor filmova s festivala-partnera Zagrebu 2004. Program Retrospektive zaokružit će izbor filmova Iz povijesti hrvatske animacije (1952-1956), koji je sastavio Borivoj Dovniković.
U okviru ovogodišnjeg Animafesta održat će se i prigodne izložbe o Plakatima kubanskih animiranih filmova, zatim o Deset godina KROK-a te Dubrovačke priče Cavandolija i Originalni crteži za knjigu "Istinita priča o Hrvatima" Joška Marušića.
A svako dijete koje, poput mene, prije četrdeset i pet godina, zaplače nad tužnom sudbinom kakva animirana lika pa bude smireno i nagrađeno životom ispunjenim bezbrojnim, maštovitim i šarenim filmskim kadrovima, pronaći će u ovogodišnjem i budućim Animafestovima pravednu i bogatu naknadu za prvi plač u mraku kinodvorane. Bolju je sudbinu teško i zamisliti.


Duško Popović

HRVATSKI FILMAŠI U ODABRANOM DRUŠTVU OBERHAUSENA
Pismo iz Oberhausena
BEOGRADSKI 'GLASOVI'
Harmoničan ansambl, osebujni solisti
RETROSPEKTIVA A. F. STASENKA
Portreti, impresije i Drava Krunoslava Heidlera

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta