english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2006.
56

REVIJE

Revija mladeži ’nastanjuje’ se uKarlovcu

Dvanaesta revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži — zašto baš Karlovac? Odgovoriti na gore postavljeno pitanje u istom trenutku neopisivo mi je teško, ali i veoma lako. Kažu da je zapravo najlakše pisati iz srca, no onda mi cijeli Zapis ne bi bio dovoljan da vam prenesem sve ideje, sva razmišljanja...

Odakle zapravo krenuti? Kako ono subjektivno, onu neopisivu želju da Revija stvarno uspije pretvoriti u logičan, smislen i koliko-toliko objektivan tekst? Koliko će god možda sljedeća rečenica zvučati bahato (iako ni najmanje ne želim da se tako shvati), mislim da priču o karlovačkoj videodružini i kinoklubu svi vi, čitatelji Zapisa koji držite u rukama, više ili manje, bolje ili lošije znate. Ponovit ću je stoga samo u kratkim crtama.
U lipnju 1999. nekolicina entuzijasta vođena profesorom hrvatskog jezika Damirom Jelićem osnovala je unutar Gimnazije Karlovac školsku sekciju pod nazivom Videodružina Gimnazije Karlovac. Povod okupljanja jest bio film, no pravi motivi bili su potpuno drukčiji. U to doba zatvoreno je i jedino karlovačko kino (dakle razvoj bilo kakve filmske kulture među Karlovčanima gotovo da i nije bio moguć), kazalište je već godinama bilo u obnovi (o pravom programu tu se stvarno nije moglo govoriti), što znači da mladi slobodno vrijeme (izuzev sportskih aktivnosti) nigdje nisu mogli provoditi nego doslovce na ulici. I stoga je Videodružina osnovana upravo zato da djecu makne s ulice. A film je bio savršen izgovor za to. Dakle gledanjem, stvaranjem, komentiranjem filmskih djela mladi su se ljudi družili, iliti kreativno provodili svoje slobodno vrijeme.

Jasno, kad je nešto na takvim temeljima napravljeno (bez pritiska, film ne kao uvjet, nego kao posljedica) logično je da uspjeh ne može izostati. U tim prvim godinama postojanja Videodružina se nagradama i priznanjima dokazala već na mnogim festivalima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.
Gotovo tri godine poslije, kada su ti isti mladi entuzijasti postali maturanti, krenulo se u osnivanje formalnopravne udruge — Kinokluba Karlovac. Zašto? Upravo zato da bi se bavljenje filmom omogućilo ne samo gimnazijalcima nego i svim drugim srednjoškolcima, ali i osnovnoškolcima. Jer filmska je umjetnost već u to doba prešla granice Gimnazije, zainteresiranih je bilo sve više i više. Tako da je zapravo danas Videodružina skupina unutar Kinokluba, koji je na dobro utrtim stazama samo nastavio nizati uspjehe.

U rujnu 2005, u povodu petogodišnjice Videodružine (99-04), promovirana je i istoimena Monografija koju su izdali Hrvatski filmski savez i Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić. Bila je zamišljena kao svojevrstan ’priručnik’ svim klubovima u nastajanju — od onih najmlađih filmaša pa sve do njihovih voditelja. Nekako istodobno profesor Jelić funkciju je kormilara Družine i Kluba prepustio upravo prvim entuzijastima, svojim nekadašnjim učenicima, a danas uspješnim studentima. Godina uhodovanja je prošla (više ili manje plodonosna) i vrijeme je za nove ’pohode’. Stoga danas, sedam godina nakon osnutka Družine, pokretanje vlastitoga festivala (i to baš festivala mladeži — jer rad s mladim ljudima sama je srž našega djelovanja) nekako se nameće kao logički slijed; širenje filmske kulture i pomicanje njezinih granica od Gimnazije, Karlovca, Županije do cijele Hrvatske. Stvorili smo jaku stručnu ekipu interdisciplinarnog tipa s mladim i nešto manje mladim ljudima.

Naš ugled potvrđuje dugogodišnja kulturna djelatnost Gimnazije Karlovac, vrhunski rezultati Videodružine Gimnazije Karlovac i Kinokluba Karlovac. Zato ne samo da se nadamo nego smo i sigurni da Revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži neće biti samo još jedna nova manifestacija u nizu (novi oblik zabave), već da ćemo upravo filmom pokušati povezati i mladež, ali i odrasle. Entuzijazmom i trudom u organizaciji, ljubavlju prema Karlovcu, mladima i filmu nastojat ćemo stvoriti vrijednu kulturnu priredbu za grad, sve zaljubljenike u film, za mladež, ali i nas same. Pokušat ćemo stvoriti nešto prepoznatljivo za naš Karlovac, jednostavno, darovati i njemu i mladima nešto posebno!

Zaokružite dane od 7. do 9. rujna 2007. u kalendaru, jer... Očekujemo vas u Karlovcu!

Marija Ratković

Igra i dokument
Filmografija i nagrade 38. revije
Nagrade 38. revije
Amaterski film u eri videobloga
Pobijedila 24 sata pod balkonom
Novi život 60 sekundi hrvatskog filma

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta