english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2006.
56

REVIJE

Amaterski film u eri videobloga

37. kvarnerska revija amaterskog filma — KRAF 2006, Rijeka, 29. listopada 2006.

U press-knjižici filma Offscreen Danca Christophera Boea, prikazana na venecijanskoj Mostri, autor navodi da je s pojavom malih DV-kamera došlo do promjene u percepciji filmskih krajolika. Ekipe su postale manje i počele su iz studija izlaziti na ulicu. Zapravo, one nam nisu ni potrebne. Zato je Boe odlučio osmisliti projekt u kojem njegov glumac simultano postaje i snimatelj. No, Boeov film, neka vrsta brutalnije varijacije na Wellesov F for Fake za naraštaj videoblogera, vječno balansira na tankoj granici profesionalizma i amaterizma. Tako se ponašao i dobar dio od 52 autora, čiji su radovi pristigli na ovogodišnju 37. po redu Kvarnersku reviju amaterskog filma, poznatiju kao KRAF. Već u njezinim ranijim izdanjima, pojam ’amaterskog filma’ u nazivu riječke manifestacije postaje upitan. Jer, dok Boe smanjuje filmsku ekipu na jednu osobu, koja u isti mah preuzima ulogu redatelja i glumca, ’amaterski’ rad ovogodišnjeg KRAF-ova laureata Estebana Crespa (Amar) u kojem djevojka uvodi nesigurna momka u tajne seksa, tako profesionalno naglašava erotizam tijela i prostora, da mu je odjavna špica tek nešto kraća od one na prosječnom holivudskom ljetnom hitu. S druge strane, Divorce Afterparty Estonke Eve Ester, kojega je selekcijska komisija odbila, toliko je sirov u nehinjenu amaterizmu, kao da je riječ o lošem amaterskom mekom porniću.

Inače, Crespo je bio tek jedan od brojnih autora iz ovogodišnje iznimno snažne KRAF-ove međunarodne selekcije. Uz Crespova sunarodnjaka Mikela Alvarina (Corrientes circulares), valja izdvojiti i Rationalizatora Pawela Popka, koji je ispisao sugestivnu fresku o poljskom postkomunističkom očaju u portretu inovatora koji u kičastom TV-showu predstavlja bizarni patent, vrećicu za skupljanje psećeg izmeta. KRAF-u se nanovo vraća i njegov stari znanac Rolf Mandolesi iz Merana, koji u satiri Deutsche Welle promatra jutarnje rituale njemačkih turista na egzotičnoj plaži. Impresivna Anita Djordjieska (Somewhere Up In the Mountain) slijedi tragove dokumentarističke škole Fade In u priči o samotnjacima sa Šar-planine. A Slaven Žimbrek, inače bivši student prestižne New York Film Academy, predstavio se na KRAF-u dvama sugestivnim radovima, kulerski duhovitom Heavy Lifting i eksperimentalnom Breathless, u kojima se osjeća snažan utjecaj amerindie-škole.

Uz standardno brojan agilni team iz Zaprešića, koji se na KRAF-u predstavio najnovijom produkcijom animiranih filmova, domaće se snage vrte u rasponu od vrhunskoga profesionalizma Barbare Mikac i njezina ekološkog dokumentarca o zaštićenoj vrsti alge (Spasimo livade posidonije), do simpatična aktivizma Slavena Ćavara (Kako je cigareta produljila život čovjeku), autora sugestivna spota protiv nasilja. A Karlo Došen (Domjenak 1) snimio je socijalno angažiranu varijaciju na istoimeni Brešanov dokumentarac. Inače, organizator manifestacije, Kinoklub Liburnija, predstavio je ove godine tek tri filma u vlastitoj produkciji, jedan urbani new age-kolaž (Bez navoda), jednu alegorijsku vinjetu o dovlačenju klavira u kastavsku crkvu uoči Mužekova nastupa (Pianoplan) i konvencionalno snimljenu fresku iz života limenoga glazbenika (Ćuk). Zato se nadamo da će iduće izdanje revije biti nešto bogatije domaćim snagama, koliko se god radovi pristigli ove godine na adresu KRAF-a trudili zamijeniti njegovo A za P(rofesionalno). Jer, sirovi amaterizam danas počiva tek u području videobloga.

Dragan Rubeša

Igra i dokument
Filmografija i nagrade 38. revije
Nagrade 38. revije
Pobijedila 24 sata pod balkonom
Novi život 60 sekundi hrvatskog filma
Revija mladeži ’nastanjuje’ se uKarlovcu

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta