english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2006.
56

REVIJE

Pobijedila 24 sata pod balkonom

60 sekundi hrvatskog filma, Zagreb, 3. studenoga 2006.

Prva revija jednominutnoga filma pod naslovom 60 sekundi hrvatskog filma održana je 2004. godine, a za razliku od nešto starije Hrvatske revije jednominutnih filmova, koja se održava u Požegi i okuplja autore iz cijeloga svijeta, zagrebačka je revija namijenjena isključivo hrvatskim autorima i na njoj se filmovi prikazuju bez selekcije, odnosno prikaže se sve što je na vrijeme, u skladu s odredbama raspisana natječaja, pristiglo organizatorima.

Treća je revija jednominutnog filma, koju su priredili Autorski studio — fotografija, film, video, Zagreb, Foto-kinosavez grada Zagreba i Hrvatski filmski savez, održana u petak, 3. studenoga 2006, u Kinu Tuškanac. Ove je godine prijavljeno 49 jednominutnih filmova, a prikazano ih je 46, jer tri rada nisu bila nužne tehničke kvalitete koja bi omogućila njihovo prikazivanje.

Forma jednominutnoga filma obuhvaća ostvarenja koja od uvodne do završne špice traju 60 sekundi (a ako je moguće, i kraće!), dok je između njih sadržaj koji može biti kao i kod svakog drugog filma, u široku rasponu od igranog do animiranog ili od dokumentarnog do eksperimentalnog.
Na ovogodišnjoj su reviji 60 sekundi hrvatskog filma prikazani radovi autora iz FKVK Zaprešić (Tko radi ne boji se gladi, autorice Irene Nenadić, Kad nemaš ideju, koji potpisuju Bilić, Drenški, Gelo i Jakopović, Izbori, Veliki um, Guava, Istinita priča i Güzica autora Babića, Hrenovića, Lajoša, Mušinovića i Šarića, Pizza Davora Klarića i Suvremena tehnologija Lucije Papa), Otompotom Zagreb (127, 24 sata pod balkonom te I fought the law Ivana Klepca, Slave Lukarova i Monike Gajić i Unseen Ivana Klepca i Slave Lukarova), Foto-kinoklub Zadar (Sound of the sea Emila Fagionija i Darija Mačešića), Videodružine Bezvizije ZTK, Slavonski Brod (PB Damjanovića, Marina, Brđe, Nikolića, Tomića, Glasa i Mihaljčuka i Ribička priča Damjanovića, Marina i Karlovića), Kinokluba Zagreb-SF (Povjetarac i Neispijena čaša vode Željka Radivoja), Kinokluba Zagreb (25 FMP Irene Škorić), Cro Art Photo Cluba, Zagreb (Novi život Luke Marotija, Ivana Kovača, Zorana Pisačića i Emilija Kutleše) te samostalnih autora Saše Zeca i Jurice Grosingera (Flof 2), odnosno Zeca, Grosingera i Željka Kolarića iz Zagreba (Gladijator), Smiljana i Damjana Grpca i Denisa Razumovića iz Kastva (Javna stvar?!), skupine autora iz Požege (Zebra), Marka Komarče iz Karlovca (King of the street), Helge Botica i Jasne Uvodić iz Splita (Speed), Tomislava Grabara, Tomislava Slunjskog, Luke Jerkovića i Marine Zlatarić iz Zagreba (Moja majka) i Velizara Vesovića iz Zagreba (Iluminacije).

Prikazano je i čak osamnaest filmova u produkciji Autorskog studija — FFV, Zagreb (Microwave, Ahh i Pravi izbor Dušana Vugrinca Vugija, Obiteljska idila T. Marije Žimbrek i Slavena Žimbreka, Jardin, Jardin II i Big fish Tomislave Vereš, Stolac i Mobiteli Luke Stamaća i Mladena Magdalenića, Kate i Maro Marine Zlatarić, Kako obući hokejaša u 60 sekundi Krešimira Hanžića, Zorana Pisačića, Milana Bukovca i Tina Hanžića, Poreč Trg F. Supila oko 19 h Milana Bukovca, Predigra za film »Na ovom radnom mjestu nema mjesta za vas« Slavena Žimbreka i Zorana Pisačića, Sex Luke Stamaća, Taj dan Zorana Pisačića, Milana Bukovca i Antuna Trnke, Da ili ne Jasmine Murtezanović, Milana Bunčića, Zorana Pisačića i Emila Kuzminskog, Moj limeni ljubimac Milana Bunčića, Milana Bukovca i Tomislave Vereš i Dijalog Zorana Pisačića, Dušana Vugrinca i Milana Bunčića) koji se i na taj način dokazuje na obama poljima, kao uspješan pokretač i organizator revije 60 sekundi hrvatskog filma i kao jedan od najaktivnijih domaćih filmskih i videoklubova u kojima se, između ostalih, njeguje stvaranje jednominutnih filmova.

24 sata pod balkonom, Ivan Klepac

Među zapaženim su ostvarenjima na trećoj reviji 60 sekundi hrvatskog filma svakako 127, u kojem se putem tisuću i petsto fotografija slavnih umjetničkih slika, koje se u minuti izmijene pred očima gledatelja, ispriča povijest likovne umjetnosti, ali i povijest svijeta, te I Fought the Law, s pričom o pljački banke i policijskoj potjeri prikazanoj brzom izmjenom fotografija, zatim Flof 2, šarmantni animirani film o sizifovski upornu skakaču u vodu koji se suočava s nizom prepreka, Big Fish, u kojem kroz kristalno čisto more kao velike ribe plivaju žena i muškarac, Taj dan, mučna priča o samoubojstvu, Moj limeni ljubimac, šarmantna priča o bijegu čovjeka od automobila, Iluminacije, vrijedna minijatura iznimno velike vizualne vrijednosti i, posebno, Povjetarac, suptilna ljubavna priča ženske i muške majice koje se suše na nekom balkonu.

Ocjenjivački sud koji je radio u sastavu Krešimir Mikić, predsjednik, te Diana Nenadić, Stjepan Vidaković, Marijan Krivak i Dražen Ilinčić, dodijelio je treću nagradu filmu Dijalog scenarista, redatelja i montažera Zorana Pisačića u produkciji Autorskog studija FFV. U priči o prividnu dijalogu između žene i muškarca, koji u biti vode beskrajne monologe što se neprestano ponavljaju, mnoštvo je prepoznatljivih reminiscencija iz svakodnevnoga života. Završetak, ipak, ohrabruje. Snimatelj je bio Dušan Vugrinec, a obradu zvuka potpisuje Milan Bunčić.
Druga je nagrada dodijeljena filmu Novi život scenarista i redatelja Luke Marotija, u produkciji Cro Art Photo Cluba iz Zagreba. Ljubavni grč dvije crne zmije koje plaze preko bijelih, od sunca užarenih grobnica negdje u Dalmaciji i stvaraju na vječnim počivalištima mrtvih novi život. Snimatelj je Ivan Kovač, montažer Zoran Pisačić, dok je autor glazbene podloge Emilio Kutleša.

Pobjednik je treće revije jednominutnoga filma 60 sekundi hrvatskog filma 24 sata pod balkonom, čiji su autori Ivan Klepac i Slave Lukarov, koji su zajedno napisali scenarij, snimili, montirali i režirali, a u realizaciji im je pomogla Monika Gajić, snimateljica slike i zvuka. Priča o životu i sudbini kvačica za rublje odbačenih pod balkonom obiluje istodobno gorkim, ali i svima prepoznatljivim promišljanjima o ljudskim životima i složenim odnosima među osobama. Film je nastao u produkciji Otompotom iz Zagreba.

Na svečanosti podjele nagrada najavljeno je održavanje četvrte revije jednominutnih filmova 60 sekundi hrvatskog filma, početkom studenoga 2007. godine, te izraženo očekivanje da će u idućih godinu dana produkcija hrvatskoga jednominutnog filma biti brojem opsežnija, a vrsnoćom bolja od ovogodišnje.

Duško Popović

Igra i dokument
Filmografija i nagrade 38. revije
Nagrade 38. revije
Amaterski film u eri videobloga
Novi život 60 sekundi hrvatskog filma
Revija mladeži ’nastanjuje’ se uKarlovcu

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta