english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2006.
55

Povodi

Idi i vidi — galerija dobre fotografije

»Postoje galerije kojima platiš, pa izlažeš kada dođeš na red. Ima klupskih izložbenih dvorana, ali su kapaciteti za današnje potrebe nedovoljni. Eto, ja dnevno sam izfotkam i po pedesetak fotografija. Po meni, tu se nađe i onih pristojnih za pokazati... Već tridesetak godina, svaki dan i po nekoliko puta, prođem pored plitkog izloga na južnoj strani našeg nebodera oslikanog ljupkim freskama nekadašnjih studenata likovne Akademije po kojima caruje paučina i višedesetljetna prašinčina i dosjetih se da iz tih izloga, kao stvorenih za izlagačku djelatnost, napravimo — galeriju.«

Tako veteran hrvatskoga neprofesijskoga filmskog stvaralaštva, umjetničke i dokumentarne, novinske fotografije, karikature i filmske publicistike Ivica Hripko u prigodnom pismu obrazlaže nastanak i ostvarenje ideje o Galeriji dobre fotografije Idi i vidi, koja je službeno i svečano započela s radom 5. listopada 2006. godine.

Galerija se nalazi ispod srednjeg od tri nebodera u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici, na kućnom broju 47a. Prva je od niza zamišljenih izložbi dobrih fotografija bila posvećena novom zagrebačkom niskopodnom tramvaju, a potporu, »moralnu i administrativnu«, kako kaže autor zanimljive inicijative, dalo je Hrvatsko novinarsko društvo prepoznavši mogućnost izlaganja dobrih fotografija ponajprije mladim fotoreporterima, te Fotoklub Zagreb, čiji će članovi moći izlagati radove i u prizemlju, a ne samo na poznatom iličkom trećem katu.

Prostor je nove galerije otvoren i svima ostalima, koji imaju što pokazati. »Za sve« — kaže Ivica Hripko — »koji nemilice fotkaju oko sebe, pa im se sve češće omakne i koja sjajna... Iza stakla se može smjestiti dvadesetak dobrih fotografija izlagačkog formata. Tako uređena izložba na oku je gledateljima 24 sata na dan.«

Brojna i zainteresirana publika, među kojom je bilo lako prepoznati i više potencijalnih izlagača u Galeriji dobre fotografije, okupljena na svečanosti njezina otvaranja, dokazala je opravdanost jednostavne, a izvrsne zamisli.

Duško Popović

Zlatni filmski otok
Hrvatski animatori u kini
Iz antologije avangarde: filmovi Kurta Krena
Bloomsday na Tuškancu
Fotosafari na Dravi

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta