english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2006.
55

Povodi

Bloomsday na Tuškancu

Leopold Bloom krenuo je u romanu Jamesa Joycea Uliks na odisejadu dugu dvadeset i četiri sata u četvrtak, 16. lipnja 1904, oko osam ujutro, a u petak, 16. lipnja 2006, održan je u napuštenom Ljetnom kinu Tuškanac Bloomsday, kojim je obilježena 103. obljetnica slavnoga dana.

Program je započeo u osam ujutro košnjom trave i drugim radovima nužnim kako bi se nekad kultno ljetno okupljalište Zagrepčana pripremilo za večernje sadržaje. Projekt u nastajanju izveo je Ivan Ladislav Galeta sa suradnicima, u organizaciji Hrvatskoga filmskog saveza i Hrvatskog društva skladatelja. Ovogodišnji je Bloomsday bio i najava 24. muzičkog biennala, koji će se održati od 19. do 28. travnja iduće, 2007. godine.

Bloomsday je koncipiran kao smještanje projekcije eksperimentalnoga filma ili videa u točno određen prostor, koji prije toga valja stvoriti i režirati kako bi scena postala sastavnim dijelom kontekstualne umjetničke cjeline. To nije niti neobično ni rijetko, a svaka instalacija unutar koje je predviđena i videoprojekcija može se smatrati proširenom projekcijom.

Nakon košnje trave i uređenja pozornice, u 20.00 sati održan je koncert Ansambla Cantus, koji je izveo četrnaestominutnu kompoziciju Leptiri Olje Jelaska, sa stavcima Afrička ljubica, Noćurak i Ružine latice.

Uslijedila je višesatna videoprojekcija Ivana Ladislava Galete, pa još jedan nastup Ansambla Cantus, a program je završen oko 23.00 sata.

Bloomsday na Tuškancu održan je uz tehničku potporu Eldra d. o. o. i Inki Dinki produkcije, te uz potporu Gradskog ureda za kulturu Zagreb i Kinematografa Zagreb.

Duško Popović

Zlatni filmski otok
Hrvatski animatori u kini
Iz antologije avangarde: filmovi Kurta Krena
Fotosafari na Dravi
Idi i vidi — galerija dobre fotografije

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta