english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2006.
55

Povodi

Fotosafari na Dravi

8. podravski salon umjetničke fotografije

Sudionici 8. podravskog salona umjetničke fotografije okupili su se u jutarnjim satima 30. rujna 2006. ispred Staroga grada u Đurđevcu, odnosno istoimene galerije u kojoj će te večeri biti svečano otvorena izložba njihovih radova, ali i odabranih fotografija autora koji nisu osobno mogli stići u Đurđevac.

Ukupno je 158 autora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije prijavilo 1050 fotografija, a međunarodni žiri u sastavu Božica Jelušić, predsjednica (Hrvatska), Vasja Doberlet (Slovenija), Geza Lennert (Srbija), Vladko Lozić (Hrvatska) i Gyori Vilmos (Mađarska) za izlaganje je izabrao 188 najboljih fotografija te dodijelio 28 nagrada.

Pedesetak se sudionika 8. salona toga jutra ukrcalo u autobus pa otišlo do nedaleke Grabrovnice, rodnoga sela pjesnika Petra Preradovića, a zatim do Pitomače. Na obali Drave nalazi se slikovito mjesto Križnica, s visećim pješačkim mostom i skelom koja sporo, ali sigurno prometuje s desne na lijevu obalu, i obrnuto. Prešavši preko mosta koji se solidno njihao pod težinom sudionika i organizatora, skupina se podijelila. Pola je autora odjenulo narančaste pojaseve za spašavanje i hrabro sjelo u čamce s kojima su otišli na desetak kilometara dugu plovidbu odnosno fotosafari niz Dravu, da bi se vratili nakon dva sata i ustupili mjesto ostalima, koji su u međuvremenu snimali most, njegovu okolicu i skelu. Poslije četiri sata vrijedna rada i brojnih snimljenih fotografija sudionici fotosafarija otišli su na objed, već tradicionalni dravski fišpaprikaš. A zatim nastavili snimati do večeri. Slovenci su boravak produžili i na idući dan i proveli ga snimajući po Pitomači, Otrovanecu s njegovom izložbom starih zanata, Đurđevcu i Koprivnici. Uz veliku umjetničku vrijednost, fotografije snimljene na tradicionalnim podravskim fotosafarijima imaju i važnu turističko-propagandnu ulogu jer se njihovim sudjelovanjem na međunarodnim izložbama širi spoznaja o prirodnim i drugim ljepotama Đurđevca, Podravine i Hrvatske.

Podravski salon umjetničke fotografije pokrenut je inicijativom članova FKK Drava, a ponajviše Krune Heidlera 1998. i jedna je od pet međunarodnih izložbi koje se održavaju u Hrvatskoj, uz one u Zagrebu, Rovinju, Kukljici i Osijeku. Najviše je autora, čak 242, bilo prijavljeno 2005, a tada je pristiglo i najviše fotografija, ukupno 1140. Najviše nagrada, 36, dodijeljeno je na 6. salonu, 2004. godine. Tijekom osam godina na Podravskom salonu umjetničke fotografije bilo je prijavljeno ukupno 6 282 fotografije 350 autora iz trinaest zemalja.

Vrijedne organizatore, a posebno Krunu Heidlera, pokretača i osobu oko koje se već osam godina vrte sva događanja u tome kraju vezana uz neprofesijsko filmsko i videostvaralaštvo, umjetničku fotografiju i još mnogo toga, s pravom smetaju odnosi unutar Grada Đurđevca i neshvaćanje važnosti takvih događanja kako u Gradskom poglavarstvu tako i u Turističkoj zajednici i ostalim ustanovama koje bi mogle i morale prepoznati i pomoći jer je to u interesu grada, županije pa i širem.

Ove su godine sudionici fotosafarija stigli iz Novigrada istarskog, Rijeke, Zagreba, Osijeka, Karlovca, Križa, Varaždina, Punta na otoku Krku, Koprivnice i Samobora te iz Kranja, Jesenica, Sežane i Celja, iz Republike Slovenije. Vrijedi napomenuti da su troškove putovanja i smještaja snosili sami, a još više da je samo toga dana snimljeno više od tisuću i pol fotografija, od kojih će neke, možda, naći svoje mjesto i na 9. podravskom salonu umjetničke fotografije, koji je najavljen za 29. rujna 2007, ili na drugim izložbama kod nas i u svijetu.

Duško Popović

Zlatni filmski otok
Hrvatski animatori u kini
Iz antologije avangarde: filmovi Kurta Krena
Bloomsday na Tuškancu
Idi i vidi — galerija dobre fotografije

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta