english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2001.
36

Revije i festivali

JOŠKO MARUŠIĆ MEĐU KARLOVČANIMAOnaj tko je kreativan, taj će jedini uspjeti proizvesti projekt.

“Nauka je bogatstvo stečenih iskustava, dok je vlastito iskustvo mudrost”, rekao je Efraim Lesing. Ako je tako, onda se zbilja najviše može naučiti iz iskustva i savjeta iskusnih stvaratelja. Upravo ta mogućnost pružila se mladim animatorima Videodružine Gimnazije Karlovac 3. studenoga 2001. Naime, ugostili smo jednog od najvećih kako hrvatskih, tako i svjetskih animatora, Joška Marušića, s kojim smo proveli nekoliko nezaboravnih sati.
Na samom početku pokazali smo svoja prva animacijska ostvarenja, a gospodin Marušić je ustvrdio kako je veoma zapunjujuće to što smo postigli u samo dvije, a neki i jednu godinu rada. Ocijenio je da su autori ostvarili veoma dobar odnos između režije i animacije, te je uočio da razmišljaju i o stilizaciji pokreta. Ponosni smo da je film Anomija Vjekoslava Živkovića usporedio s djelom doajena animiranog filma, Borivoja Dovnikovića Jedan dan života. Ustvrdio je da takva želja za radom zapravo i nije čudna, s obzirom na veliki boom animacije u svijetu. Kao primjer iznio je podatak da su se početkom devedesetih u animaciju ulagala veoma mala sredstva, a prije dvije godine čak dvije milijarde dolara.
Posebnu pozornost Joško Marušić nam je skrenuo na kreativnost: “Onaj tko je kreativan, taj će jedini uspjeti proizvesti projekt. Tehnologija uništava kreativnost!” – jedan je od savjeta koje je uputio animatorima. “Da bi se ta kreativnost postigla treba neprestano nešto izmišljati, eksperimentirati, istraživati!”. Osim toga, naglasio je da ne treba pretjerano gubiti vrijeme na priču: animacija je pretvorba prostora u vrijeme; ona ne trpi fah-idiote; potrebno je neko osnovno znanje o kulturi; umjesto priče više bi se trebalo baviti animacijom prostora. Na kraju smo se dotakli i tehnika animacije. Da bi sam crtić bio što zanimljiviji, tu bi trebalo izabrati nešto što čudnije i interesantnije: kavu, šećer, pijesak…Dobar primjer nečeg takvog su radovi Caroline Leaf, koja eksperimentira s pijeskom i uljanom bojom. Poslije svega, gospodinu Marušiću nije bilo teško dati još nekoliko izravnih savjeta kad je riječ o novim projekatima, pa su animatori profitirali i na tom polju.
U društvu zanimljive osobe vrijeme protekne u hipu. Nadamo se da će jednakom brzinom donijeti naš novi susret!


Marija Ratković

U ZNAKU AUTORSKIH VELIKANA
OTVORITI NOVE PUTOVE
OTVORENO PISMO
PROGRAM 6. FNF-a – SPLIT 2001.
OPSESIJA U 12 SLIKA
OBILNA LJETINA
PRIJAVLJENI, PRIKAZANI I NAGRAĐENI RADOVI NA 33. REVIJI
NAGRADE 33. REVIJE
KRAF 2001. – U ZNAKU TALIJANA
FILMOGRAFIJA KRAFA 2001.
PRORADIO FILMSKI CENTAR "U GOSTIMA"

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta