english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Gradski odraz

Obavještavamo vas da će u ponedjeljak, 26. veljače i službeno započeti peta sezona programa izložbi što ga pod nazivom "Podrum ponedjeljkom" u podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu organizira varaždinski Filmsko-kreativni studio VANIMA.

Među zanimljivijim konceptima pristiglim na javni poziv za izlaganje vizualnih radova mladih autora koji je Vanima raspisala krajem prošle godine, svakako je i onaj što ga je pod nazivom Gradski odraz prijavio Mateo Jurin, Zadranin koji trenutno živi i studira u Varaždinu. I upravo zadarske i varaždinske gradske vizure jedna su od motivskih poveznica Jurinovih crno-bijelih fotografija što će ih publika moći vidjeti u Centru P4 u Preradovićevoj ulici. Autor je, kao što sam kaže, kroz desetak svojih radova želio „predstaviti simetričnu urbanu fotografiju i poigravši se s perspektivom, stvoriti novu dimenziju promatranja okruženja“.Izložba fotografija Gradski odraz Matea Jurina  će biti otvorena u ponedjeljak u 19 sati.

U protekle se četiri sezone u atraktivnom izlagačkom prostoru u Preradovićevoj ulici samostalnim izložbama predstavilo šezdesetak mladih afirmiranih, i neafirmiranih, kao i nekoliko već etabliranih autora i to slikara, crtača, ilustratora, dizajnera, fotografa, kipara i drugih umjetnika s područja Varaždinske i okolnih županija.

Inače, potrebno je podsjetiti kako je  početak pete sezone Podruma ponedjeljkom, obilježen početkom siječnja, spomen-izložbom posvećenom Nikoli Majnariću - Baču, tragično preminulom strip autoru koji je u svom kratkom, ali stvaralački iznimno plodnom životnom vijeku, ostvario više od tisuću likovnih radova, od crteža i skica, do kazališnih plakata, karikatura i stripova.

Gradski odraz

Među zanimljivijim konceptima pristiglim na javni poziv za izlaganje vizualnih radova mladih autora koji je krajem prošle godine raspisala udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA, svakako je i onaj što ga je pod nazivom Gradski odraz prijavio Mateo Jurin, Zadranin koji trenutno živi i studira u Varaždinu. I upravo zadarske i varaždinske gradske vizure jedna su od motivskih poveznica Jurinovih crno-bijelih fotografija izloženih u podrumskom prostoru Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu. Autor je, kao što sam kaže, kroz desetak svojih radova želio „predstaviti simetričnu urbanu fotografiju i poigravši se s perspektivom, stvoriti novu dimenziju promatranja okruženja“. Istovremeno, kaže Jurin „fotografije nisu previše izmanipulirane u post-produkciji, s obzirom da se ne koristi program za manipulaciju sadržaja, već za korekciju boje. Simetrija je napravljena pomoću zrcala tokom fotografiranja.“ Mateo Jurin, obrazlažući svoj koncept ističe kako ga je u ideji da predstavi fotografiju koja će funkcionirati i ako se okrene naopako inspirirao „poznati skandal u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku gdje je slika nizozemskog umjetnika Pieta Mondriana „New York City I“ godinama bila okrenuto naopako, što nitko nije primijetio“. Kretanje vodoravnih i okomitih linija, njihova dinamička ravnoteža i izostanak iluzije dubine na Jurinovim fotografijama, međutim, daju naznaku da veze s Mondrianovim neoplasticizmom nisu tek asocijativne. Već smo svojevremeno istakli, no vrijedi ponoviti kako u povijesti fotografije značajno mjesto zauzimaju autori čiji je prevladavajući interes bila upravo urbana arhitektura, a među kojima su francuski fotograf Eugene Atget, američki fotografi Walker Evans, Julius Shulman i Joel Sternfeld ili primjerice njemački umjetnički duo Bernd i Hilla Becher koji sasvim sigurno predstavljaju izvor inspiracije i učenja za sve koji se žele okušati u fotografiranju urbane arhitekture i njenih elemenata. Stoga je svakako potrebno pohvaliti hrabrost mladog autora da se upusti u avanturu fotografiranja u urbanim eksterijerima te tako i svojim radom pokuša potaknuti promatrača da o svom okruženju razmišlja iz manje uobičajenih perspektiva.

Srećko Lebinec

Mateo Jurin

Rođen je u Zadru. Nakon završetka Prirodoslovno-grafičke škole, stekao  je  titulu Grafičkog urednika - Dizajnera. Trenutno živi u Varaždinu  i studira Multimediju, Dizajn i Primjenu na Sveučilištu Sjever. Sudjelovao je na natjecanju u području Grafičke tehnologije i dizajna tijekom World Skills Croatia 2021. u Zagrebu osvojivši četvrto mjesto. Njegovi su radovi predstavljeni i na DA! festivalu 2022. i 2023. godine. Hobiji su mu dizajniranje, fotografiranje, ilustriranje te slušanje, ali i kreiranje glazbe.


pošalji link | verzija za printanje

Natječaj: A!? Voliš okoliš? filmsko stvaralaštvo osnovnih i srednjih škola 27.03.2024.
Obilježavamo Svjetski dan svjesnosti o autizmu uz senzornu projekciju na Sceni Ribnjak! 27.03.2024.
STOP MOTION SCENA 2024. 27.03.2024.
Film očima mladih 20.03.2024.
22 GODINE LJUBAVI PREMA FILMU - najava 20.03.2024.
Otvoren je Javni poziv za poticanje rada školskih filmskih družina u školskoj godini 2023./2024. 15.03.2024.
DORF i tri kratka hrvatska rock dokumentarca 15.03.2024.
KIN-O-ZVUK: stotinjak godina između slike i zvuka 13.03.2024.
Proljetni praznici obogaćeni filmom na radionicama igranog i dokumentarnog filma za starije osnovnoškolce 13.03.2024.
Nijanse emotivnih naboja 13.03.2024.
41-50/5737
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta